skip to Main Content
Beautiful-fertility-concept-3d-rendering

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LIFESTYLE

Η γονιμότητα είναι η φυσική ικανότητα ενός οργανισμού να παράγει απογόνους, κατάσταση που τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί μια τεράστια πρόκληση για πολλά ζευγάρια καθώς ο δρόμος μέχρι την σύλληψη είναι γεμάτος δυσκολίες. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας αναφορικά με κάποιες συνήθειες που είχατε μέχρι τώρα, δρουν θετικά στη θωράκιση της υγείας σας και κατά επέκταση στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως ο ψευδάργυρος και το φυλλικό οξύ μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες το οποίο επηρεάζει αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα.

Επίσης, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αυγά και το αβοκάντο είναι πλούσια σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία φέρεται να συμβάλλουν στην προώθηση της τακτικής ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα «τρανς» λιπαρά όπως η μαργαρίνη, τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές.

Η  μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων και η ενίσχυση της διατροφής με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της γονιμότητας, όπως και η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική, δηλαδή όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Απαραίτητη η γυμναστική

Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα για αυτό χρειάζεται μέτριας έντασης γυμναστική που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος αλλά και την γονιμότητα μιας γυναίκας, όπως για παράδειγμα ο χορός, το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, το γκολφ, το τρέξιμο και η χαλαρή ποδηλασία.

Μειώστε το κάπνισμα, το αλκοόλ και την καφεΐνη

Το αλκοόλ, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και η συνήθεια του καπνίσματος, μειώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και αυξάνουν το ρίσκο αποβολής του εμβρύου καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.

Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας

Η συσχέτιση ύπνου και γονιμότητας έχει ισχυρή βιολογική βάση, καθώς οι ορμόνες που προκαλούν ωορρηξία στις γυναίκες και ωρίμαση των σπερματοζωαρίων στους άνδρες επηρεάζονται από το βιολογικό μας ρολόι. Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου προκαλεί αλλαγές στην έμμηνο ρύση και η ακατάστατη περίοδος καθυστερεί τη σύλληψη. Καλό είναι να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, τηρώντας ένα πρόγραμμα ύπνου. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο ώστε να παραμένει δροσερό ακόμα και αν έξω επικρατεί καύσωνας. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι η διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με εκείνη του δωματίου όπου λειτουργεί κλιματιστικό να μην υπερβαίνει τους 100C. Γενικά μια θερμοκρασία γύρω στους 19 βαθμούς θεωρείται ιδανική για ένα ποιοτικό ύπνο. Τέλος, απενεργοποιήστε όλες τις ψηφιακές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσετε.

Διατήρηση ιδανικού βάρους

Το υπερβολικό βάρος ή το σημαντικά λιποβαρές μπορεί να αναστείλει την κανονική ωορρηξία, πράγμα που με τη σειρά του δυσκολεύει το στόχο για γονιμοποίηση. Όσο πιο κοντά είναι μια γυναίκα στο ιδανικό της βάρος, τόσο πιο υγιής είναι.

Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε

Καθώς τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα, διαλογισμό και μασάζ.

Προσπαθήστε να αλλάξετε την ψυχολογία σας και να αποβάλλετε το άγχος από τη ζωή σας. Μια μικρή βόλτα σε εξωτερικό χώρο, το διάβασμα του αγαπημένου σας βιβλίου, η μουσική, ο χορός, ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι κοινώς αποδεκτό ότι ευνοεί το σώμα και το πνεύμα και καθιστά πιο αποτελεσματικές τις λειτουργίες του οργανισμού. Ωστόσο, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ο γιατρός σας γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού σας και θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα υγιές lifestyle επηρεάζει την γονιμότητα και αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, στον τρόπο σκέψης αλλά και στη διατροφή, μπορούν να ενισχύσουν την γονιμότητα με φυσικό τρόπο.

Σχετικά άρθρα:

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40

ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Back To Top