skip to Main Content
Fertility After 40

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση των γυναικών να αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαιτέρως άνω των 40 ετών. Συνήθως πρόκειται  για γυναίκες που είτε έδωσαν προτεραιότητα στην καριέρα τους και ανέβαλαν την απόκτηση παιδιών για αργότερα, είτε για εκείνες που αποφάσισαν έχοντας ήδη μεγάλα παιδιά, να αποκτήσουν ένα μωρό.

Πόσο εύκολη είναι μια εγκυμοσύνη μετά τα 40;

Αν και η αναβολή της τεκνοποίησης μπορεί να είναι θετική για τη γυναίκα από οικονομικής ή και επαγγελματικής πλευράς, ωστόσο από βιολογικής είναι πιο δύσκολο γιατί σε αυτή την ηλικιακή περίοδο τα ωάρια δεν είναι ούτε τόσο πολλά σε πλήθος, ούτε τόσο υγιή όσο όταν ήταν νεότερη.

Η γονιμότητα των ζευγαριών και ιδιαιτέρως της γυναίκας, ενώ είναι ακμαία στις ηλικίες των 25-30 ετών, αποκτά μια συνεχώς φθίνουσα πορεία που κινείται με γρηγορότερο ρυθμό μετά την ηλικία των 40 ετών. Και αυτό γιατί στα μέσα της δεκαετίας των 40, το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται να μεταβεί από την περίοδο της γονιμότητας προς το τέλος της έμμηνου ρύσεως και την εμμηνόπαυση.

Γιατί η γονιμότητα είναι μειωμένη;

Οι λόγοι που δυσκολεύουν την επίτευξη της εγκυμοσύνης σε γυναίκες άνω των 40 ετών, σχετίζονται κυρίως με την πτώση της ποιότητας του γενετικού υλικού του ζευγαριού. Τα ωάρια, με το πέρασμα του χρόνου γονιμοποιούνται όλο και πιο δύσκολα από τα σπερματοζωάρια, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Μετά τα 40, τα περισσότερα ωάρια είναι χαμηλής ποιότητας και οι πιθανότητες για γονιμοποίηση είναι μικρές. Επιπλέον, τα αποθέματα των ωοθηκών τους σε ωάρια είναι χαμηλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στατιστικά δεν υπάρχουν κάποια ποιοτικά «καλά» ωάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Σύλληψη μετά τα 40

Η σύλληψη σε γυναίκες μετά τα 40 μπορεί να αποδειχθεί ένας δύσκολος αγώνας αλλά αν μια γυναίκα την επιθυμεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες, είτε με φυσικό τρόπο είτε με κάποια μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σημαντικό είναι να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, γιατί ο επιπλέον λιπώδης ιστός οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Παράλληλα το υγιές σωματικό βάρος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καισαρικής τομής, πρόωρου τοκετού και απόκτησης μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος.

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα αν η γυναίκα ασκείται τακτικά. Τροφές όπως η μπανάνα, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το φύτρο σταριού, το ελαιόλαδο και το λινέλαιο βοηθούν στη ρύθμιση του κύκλου, στην παραγωγή ποιοτικών ωαρίων αλλά και στη βελτίωση της γονιμότητας.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη και είναι απαραίτητο να διακοπούν ή έστω να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέλος, σημαντικό είναι να γίνεται έλεγχος στα επίπεδα ορμονών για τυχόν δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην προγεστερόνη, γιατί πιθανή ανεπάρκειά της οδηγεί σε υπογονιμότητα.

 Εγκυμοσύνη μετά τα 40

 Η επίτευξη της γονιμοποίησης δεν είναι η μόνη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μια αυτόματη αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες. Επίσης, η κύηση σε μεγαλύτερη ηλικία συνοδεύεται και από μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, που σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή ή για τερματισμό της κύησης αν εντοπιστεί στο έμβρυο κάποια σοβαρή ασθένεια όπως το σύνδρομο Down.

Η εγκυμοσύνη μετά τα 40 χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση από ό,τι σε μια νεότερη ηλικία. Πολλές φορές οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επικίνδυνες επιπλοκές τόσο για τις ίδιες, όσο και για το έμβρυο όπως είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, οι παθήσεις των νεφρών, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές διαταραχές.

Η γονιμότητά μετά τα 40 επηρεάζεται σημαντικά, ωστόσο κάθε γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει μπορεί να το προσπαθήσει διότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της.  Η γυναίκα σε κάθε ηλικία μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον απαιτητικό και συνάμα υπέροχο ρόλο της μητέρας.

Σχετικά άρθρα:

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ;

ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Back To Top