skip to Main Content
Stressed Woman

ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το στρες είναι μια κατάσταση που αναπόφευκτα όλοι βιώνουμε. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει αισθανθεί αγχωμένος σε δεδομένες καταστάσεις. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο παίζουν η ένταση και η διάρκεια αυτού του ασφυκτικού αισθήματος. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν αγχωμένοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα ή κάνουν άστατο ύπνο με διακοπές. Πολλές φορές αυτή η κατάσταση προκαλεί κρίσεις πανικού ή/και σωματοποίηση του άγχους.

Σωματοποίηση του στρες υπάρχει, όταν τα ψυχολογικά και τα συναισθηματικά προβλήματα που βιώνει ένας άνθρωπος εκφράζονται και σαν σωματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πονοκέφαλος και ο πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα. Σωματοποίηση όμως έχουμε και όταν το καθημερινό στρες με πιο αργό και σταθερό ρυθμό προκαλεί βλάβες στο σώμα μας, όπως προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία, στο δέρμα, στο πεπτικό αλλά και στο αναπαραγωγικό σύστημα, με το οποίο και θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Μπορεί το άγχος να επηρεάσει την περίοδό σας;

Η καθημερινότητα με τους έντονους ρυθμούς της, η πίεση στη δουλειά, στο σχολείο, τα οικογενειακά προβλήματα ή ένα ξαφνικό δυσάρεστο γεγονός μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδό σας. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση ή η περίοδος να έρθει πιο σύντομα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν στίγματα αίματος κατά τη διάρκεια του κύκλου. Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να διερευνήσει αν πράγματι αυτή η αστάθεια  οφείλεται στο στρες ή σε άλλο παράγοντα.

Abdominal Pain

Στρες και υπογονιμότητα

Δεν υπάρχει ακόμα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα για το εάν το στρες επηρεάζει τη γονιμότητα. Πιστεύεται όμως πως πράγματι υπάρχει μια σχέση μεταξύ άγχους και υπογονιμότητας η οποία μάλιστα είναι αμφίδρομη. Όσο δηλαδή μια γυναίκα αγχώνεται επειδή δεν μένει έγκυος, τόσο «μπλοκάρει» τη γονιμότητά της και όσο μπλοκάρει τη γονιμότητά της, τόσο αγχώνεται. Αυτός ο φαύλος κύκλος συναισθημάτων όσο περνάει ο καιρός γιγαντώνεται και κάποιες φορές οδηγεί σε εμμονή ή κατάθλιψη. Αν λοιπόν μετά από 6-12 μήνες ελεύθερης ερωτικής σχέσης δεν μπορέσατε να συλλάβετε, απευθυνθείτε στον γιατρό σας προκειμένου να κάνετε διερεύνηση της κατάστασης.

Στρες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συστήνεται στις μέλλουσες μητέρες να είναι ήρεμες και να αποφεύγουν όσο περισσότερο μπορούν τους «στρεσογόνους» παράγοντες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν η έγκυος βιώνει μακροχρόνιο στρες, ο πλακούντας της απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβρύου.  Έτσι δεν επιτρέπεται στα όργανα του εμβρύου να ωριμάσουν με φυσιολογικό ρυθμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργικότητά τους. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του έντονου  και μακροχρόνιου στρες και όχι περιστασιακής και βραχυπρόθεσμης πίεσης που πολλές φορές μπορεί να νιώθει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Stressed Pregnant Woman

Πώς σχετίζεται το στρες με την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που επιβαρύνει ψυχολογικά  κάθε γυναίκα. Κατά την περίοδο αυτή υπάρχει  αστάθεια στις ορμονικές εκκρίσεις και η γυναίκα αντιμετωπίζει διακυμάνσεις στη διάθεση, ενώ συχνά αισθάνεται ενοχλήσεις στον κόλπο και στους μαστούς, έχει εξάψεις κ.α. Ταυτόχρονα, καλείται να αντιμετωπίσει και τον ψυχολογικό παράγοντα. Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι μεγαλώνουν, το σώμα τους αλλάζει και γίνονται λιγότερο επιθυμητές. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι βέβαιο ότι προκαλούν λιγότερο ή περισσότερο άγχος σε κάθε γυναίκα.

Άραγε μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο; Δηλαδή το στρες να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση; Σύμφωνα με μια  μελέτη του  Boston University School of Public Health που διεξήχθη σε 600  γυναίκες  ηλικίας 36-45 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες ζουν κάτω από δύσκολες κοινωνικές ή οικονομικές συνθήκες, έχουν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες  να βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το άγχος.

Mature womn stressed

Πώς σχετίζεται το στρες με τις κολπικές παθήσεις;

Είναι γνωστό πως το παρατεταμένο άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι οι φυσικές άμυνες του κόλπου αποδυναμώνονται και τα τοιχώματά του γίνονται πιο ευαίσθητα στις επιθέσεις μικροοργανισμών που προκαλούν βακτηριδιακή κολπίτιδα και μυκητιάσεις. Είναι λοιπόν είναι απαραίτητο να φροντίζετε επιμελώς  την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα καθημερινού καθαρισμού και να προσπαθήσετε, στο μέτρο του δυνατού, να περιορίσετε το καθημερινό άγχος.

Back To Top