skip to Main Content
40 Years Old Birthday Cak40 Years Old Birthday Cak

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 40;

Μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής της γυναίκας, συμβαίνουν αλλαγές όχι μόνο στις συνήθειες και στις απόψεις της, αλλά και στο σώμα της. Οι αλλαγές αυτές δεν θα πρέπει να την αγχώνουν ή να την φοβίζουν, αλλά αντίθετα να τις αποδέχεται σαν μια φυσιολογική μετάβαση σε μια νέα φάση της ζωής. Δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι αρνητική, αρκεί να την δει από την σωστή οπτική γωνία και να καταλάβει ότι από εδώ και πέρα δεν θα έχει μόνο περιορισμούς στη ζωή της αλλά κυρίως νέες επιλογές.

Συμπτώματα κλιμακτηρίου

Η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση λέγεται περιεμμηνόπαυση και ξεκινά σταδιακά μετά τα 40 με διακριτικά συμπτώματα, με πιο σημαντικό την ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Σε αυτή την περίοδο η παραγωγή οιστρογόνων και άλλων ορμονών είναι σε χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να ταλαιπωρούνται από εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο, κενά μνήμης και ευερεθιστότητα.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στο σώμα καθώς μεγαλώνετε, επηρεάζουν και την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είτε παράγει περισσότερες, είτε λιγότερες ορμόνες από τις απαιτούμενες με αποτέλεσμα προβλήματα όπως  αύξηση ή απώλεια βάρους,  δυσφορία στο κρύο και τη ζέστη,  εναλλαγή διάρροιας – δυσκοιλιότητας και  κόπωση.

Επίσης το πάγκρεας μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται την ινσουλίνη, με επακόλουθο την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης  στο αίμα και την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτή την δεκαετία αυξάνονται τα ποσοστά των γυναικών με καρκίνο του στήθους, για αυτό είναι απαραίτητη η συνήθεια της ψηλάφησης και η μαστογραφία κάθε χρόνο.

Απώλεια οστικής μάζας

Με το πέρασμα του χρόνου οι γυναίκες χάνουν γύρω στο 1% μυϊκής μάζας ανά έτος, γιατί το σώμα δεν έχει την ικανότητα να προσλαμβάνει ασβέστιο και άλλες βιταμίνες με την ίδια ευκολία. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και η άρση βαρών βοηθούν στην ενίσχυση των οστών ώστε να μειωθεί ο ρυθμός απώλειας  οστικής μάζας που οδηγεί τελικά σε οστεοπόρωση.

Χαλάρωση στο κορμί

Οι γυναίκες μετά τα 40, έχουν να αντιμετωπίσουν την χαλάρωση σε διάφορα μέρη του  σώματος τους, η οποία είναι  φυσική και ίσως αναμενόμενη. Το αντίδοτο για να αποτραπεί ή να μειωθεί αυτή η ανεπιθύμητη κατάσταση είναι δίχως άλλο η συστηματική γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή.

Αύξηση βάρους

Με την έναρξη της τέταρτης δεκαετίας έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο περίπου 250 γραμμάρια μυϊκού ιστού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ο οργανισμός «καίει» λιγότερες θερμίδες και τελικά αυξάνεται το σωματικό βάρος. Παράλληλα, οι γυναίκες έχουν περισσότερα λιπώδη κύτταρα στα ισχία, τους μηρούς και τους γλουτούς και για αυτό συνήθως παχαίνουν σε αυτές τις περιοχές. Επίσης η μείωση οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης οδηγεί σε αποθήκευση λίπους στη ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στην αεροβική άσκηση και στην καθημερινή προσεκτικά επιλεγμένη διατροφή.

Γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες

Τα γκρίζα μαλλιά είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, διότι ο αδένας μέσα στον οποίο αναπτύσσεται η τρίχα σταματά να παράγει μελανίνη. Για τον ίδιο λόγο τα μαλλιά σας γίνονται ξηρά και εύθραυστα και ίσως να παρατηρήσετε αυξημένη τριχόπτωση.

Αναπόφευκτες είναι και οι αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο δέρμα. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων και η μείωση του κολλαγόνου, ελαττώνουν το πάχος του δέρματος ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται πολλές μικρές ρυτίδες.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία σχετίζεται με την ηλικία, παρουσιάζεται από τα 40 έως τα 45 έτη και είναι η αδυναμία των ματιών να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα, οπότε η χρήση γυαλιών για το διάβασμα και το κινητό θα γίνει μια καθημερινή συνήθεια.

Μετά τα 40 οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν μικρές ή μεγάλες αλλαγές, για αυτό η συμφιλίωση με το σώμα τους είναι το βασικό θεμέλιο για μια ισορροπημένη ζωή και καθημερινότητα. Τα χρόνια περνούν, αυτό είναι δεδομένο. Όμως ο τρόπος που κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει την πάροδο του χρόνου αλλάζει. Για αυτό, μετά τα 40 κάθε γυναίκα πρέπει να προσέχει τον εαυτό της και να απολαμβάνει τη ζωή της στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σχετικά άρθρα :

ΓΙΑΤΙ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΑΜΠΟΥ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΤΕ

Back To Top