skip to Main Content

ΓΙΑΤΙ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΑΜΠΟΥ

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα. Οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης και επέρχεται διακοπή της ωοθηλακιορρηξίας. Ουσιαστικά είναι η μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο σε αυτήν όπου δεν υπάρχουν πλέον οι γυναικολογικού τύπου ορμόνες.Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία στη ζωή μιας γυναίκας, που ξεκινά κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50 ετών. Η σύγχρονη γυναίκα ωστόσο, βρίσκεται ακόμα σε ενεργή φάση, τόσο στην οικογένεια όσο και στον επαγγελματικό τομέα και καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί, οι γυναίκες ζουν πάνω από 30 χρόνια με την εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας, όχι μόνο σωματικές αλλά και ψυχολογικές. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά της μεταβάλλονται και όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική της υγεία. Ο ερχομός της εμμηνόπαυσης ανατρέπει τη σταθερότητα στη ζωή μιας γυναίκας. Τα δεδομένα αλλάζουν και οι γυναίκες πρέπει να προσαρμοστούν βιολογικά και κοινωνικά, αφού οι δυο έννοιες είναι αλληλεξαρτώμενες η μια με την άλλη.

Βιολογικές αλλαγές

Οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες είναι πάρα πολλές. Οι  εξάψεις, η έντονη νευρικότητα, η κατάθλιψη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία οι γυναίκες αποφεύγουν να τα συζητούν. Πολλές γυναίκες βιώνουν έντονο άγχος κατά την εμμηνόπαυση και δηλώνουν ότι ταλαιπωρούνται από εφιάλτες, αμφιβολίες, ανησυχίες και δυσκολεύονται να κατευθύνουν σωστά τις σκέψεις τους. Αρκετές γυναίκες ισχυρίζονται ότι νιώθουν μια αίσθηση θολούρας και σύγχυσης και επεξεργάζονται δύσκολα απλά καθημερινά προβλήματα ή ξεχνούν εύκολα λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Έτσι θεωρούν ότι οι νοητικές τους λειτουργίες υστερούν, ενώ πρέπει απλά να αναγνωρίσουν ότι όλα αυτά είναι συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για τα οποία δεν πρέπει να ντρέπονται αφού μπορούν να ξεπεραστούν.

Ερωτική ζωή

Η ερωτική ζωή μιας γυναίκας μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η επιθυμία για σεξ μειώνεται και αυτό συχνά ωθεί τις γυναίκες να πιστεύουν ότι το σώμα τους δεν είναι πια ελκυστικό και επιθυμητό. Η κολπική ξηρότητα, ο πόνος και ένα αίσθημα καύσου είναι συμπτώματα που κάνουν τους εμφάνισή τους, όμως με τα κατάλληλα προϊόντα τοπικής εφαρμογής μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στις μέρες μας η γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι ακόμα νέα και παρόλο που η σεξουαλική ζωή της αλλάζει, μπορεί να παραμείνει το ίδιο ποιοτική και ευχάριστη όπως πριν.

Κοινωνικές αλλαγές

Η ολοκλήρωση του αναπαραγωγικού κύκλου στη ζωή της γυναίκας και οι αλλαγές που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι ένα θέμα που δυσκολεύει τις γυναίκες. Ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό, να ζητήσουν βοήθεια ή να ανταλλάξουν εμπειρίες με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια θέση. Παράλληλα, πολλές γυναίκες εργάζονται, αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την φροντίδα του σπιτιού και φροντίζουν ηλικιωμένους γονείς, τα παιδιά και τον σύζυγο/σύντροφό τους. Οι συνθήκες αυτές γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη φάσης της εμμηνόπαυσης.

Ψυχική υγεία

Ο συναισθηματικός κόσμος των γυναικών κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης βρίσκεται σε σύγχυση. Είναι πιθανό να κατακλύζονται από συναισθήματα απελπισίας, απογοήτευσης, ανασφάλειας, θυμού και θλίψης και τελικά να νιώθουν την ανάγκη για απομόνωση ή να αισθάνονται ότι η εμμηνόπαυση συμβολίζει την παραίτηση από τη ζωή.

Ταμπού και εμμηνόπαυση στο σύγχρονο κόσμο

Η ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση, είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί οποιοσδήποτε φόβος ή ντροπή. Η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέλος για καμία δραστηριότητα, αλλά η αρχή μιας νέα κατάστασης με πολλές δυνατότητες για κάθε γυναίκα. Κάθε ταμπού μπορεί να ξεπεραστεί με την κατάλληλη ψυχολογική συμπαράσταση και η περίοδος αυτή μπορεί να παραμείνει δημιουργική, γεμάτη υγεία και συναισθηματική πληρότητα. Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια πολύπλοκη, συναισθηματικά δύσκολη και σωματικά εξαντλητική εμπειρία για πολλές γυναίκες, αλλά είναι μια περίοδος που η σύγχρονη γυναίκα παραμένει μητέρα, επαγγελματίας, σύντροφος, ενεργό μέλος της κοινωνίας και συμμετέχει δυναμικά σε όλες τις πλευρές της ζωής.

Σχετικά άρθρα:

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ…ΓΗΡΑΝΣΗ

ΠΩΣ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Back To Top