skip to Main Content

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ…ΓΗΡΑΝΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι μια βιολογική αλλαγή που επηρεάζει όλες τις γυναίκες και συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 50 ετών, αν και μπορεί να διαφέρει για την κάθε γυναίκα και να κυμαίνεται από τα 45 έως τα 55 έτη. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, οι γυναίκες περνούν το 1/3 της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί ένα νέο, όμορφο κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που προκαλούν δυσφορία αλλά και από αλλαγές που θα μπορούσαν να σας αλλάξουν την καθημερινότητα προς το καλύτερο.

Έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης πολλές φορές συνοδεύεται και από ένα απρόσμενο δώρο: τον ελεύθερο χρόνο. Συνήθως είναι η εποχή που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και δεν απαιτούν την άμεση φροντίδα σας, είτε γιατί είναι φοιτητές, είτε γιατί εργάζονται, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να απομακρυνθούν από την οικογενειακή εστία και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Παράλληλα, η μέση ηλικία χαρακτηρίζεται συνήθως και από μια στασιμότητα στον επαγγελματικό τομέα. Είτε έχετε πια πραγματοποιήσει την καριέρα που επιθυμούσατε, είτε οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι λιγότερες, γεγονός είναι ότι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας, που μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε δημιουργικά.

Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας, ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντά σας και το τι σας γεμίζει και σας καλύπτει συναισθηματικά.  Μπορείτε να κάνετε τα ταξίδια που πάντα ονειρευόσασταν, να ασχοληθείτε με δράσεις εθελοντισμού ή να ξεκινήσετε το χόμπι που σας αρέσει, όπως ζωγραφική ή αγγειοπλαστική ή άλλες σχετικές δραστηριότητες που ποτέ  δεν είχατε την κατάλληλη ευκαιρία.

Τα πολυτάραχα χρόνια που οι ώρες της ημέρας δεν σας έφταναν, έχουν περάσει και τώρα μπορείτε χωρίς άγχος να διαβάσετε τα αγαπημένα σας βιβλία, να παρακολουθήσετε μια σειρά στην τηλεόραση ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο. Ακόμα μπορείτε να ασχοληθείτε με τη μαγειρική, πειραματιστείτε με νέες συνταγές και καλέστε τους δικούς σας ανθρώπους να τις απολαύσουν. Τέλος αν η επαφή με τη φύση είναι κάτι που σας έχει λείψει, η κηπουρική είναι μια καλή ιδέα να γεμίσετε τις ελεύθερες ώρες σας. Γενικά σκεφτείτε τι είναι αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά δεν μπορούσατε λόγω υποχρεώσεων και πραγματοποιήστε το.

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση λόγω εμπειρίας

Όσο περνούν τα χρόνια, η αυτοπεποίθηση αυξάνεται και οι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στο να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο. Το άγχος της κοινωνικής κριτικής, «τι θα πουν οι άλλοι», υποχωρεί και δίνει τη θέση του στη διάθεση να απολαύσετε τη στιγμή ή να μάθετε κάτι καινούργιο αδιαφορώντας αν θα είστε πραγματικά καλοί σε αυτό. Η εμπειρία χαρίζει μια όμορφη αίσθηση αυτοπεποίθησης, ξέρετε πια τι έχει σημασία στη ζωή και μπορείτε να το διεκδικήσετε χωρίς συμβιβασμούς και αναστολές. Το αίσθημα της εμπιστοσύνης στις ικανότητες σας συμβάλει στην ευεξία και στην ανάπτυξή σας.

Θετικές αλλαγές

Η εμμηνόπαυση δεν σηματοδοτεί την αρχή γήρανσης, αντίθετα φέρνει μαζί της και μερικές θετικές αλλαγές. Οι ορμονικοί πονοκέφαλοι, η βαριά αιμορραγία, οι κράμπες, η λαιμαργία και γενικά οι φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που προκαλούσε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εξαφανίζονται. Επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πια για τη δημιουργία ινομυωμάτων στη μήτρα, καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων που τα προκαλούν. Βέβαια, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε καινούργια συμπτώματα όπως είναι η κολπική ξηρότητα, αλλά υπάρχουν τα κατάλληλα προϊόντα που ενυδατώνουν και φροντίζουν την ευαίσθητη περιοχή.

Η εμμηνόπαυση αποτελούσε ταμπού τις προηγούμενες δεκαετίες και προκαλούσε έως και αρνητικά συναισθήματα στις γυναίκες. Η κοινωνία όμως αλλάζει και πλέον η περίοδος αυτή  αντιμετωπίζεται σαν ένα νέο στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, κατά το οποίο ξεκινά μια διαφορετική αντίληψη για το σώμα και τη θηλυκότητά της. Είναι η μετάβαση σε μια νέα ζωή, σε μια ηλικία που οι γυναίκες εξακολουθούν να ξεχειλίζουν από ενέργεια και δημιουργικότητα.

Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία και κυριολεκτικά ξαναγεννηθείτε!

Back To Top