skip to Main Content

ΠΩΣ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη και έτσι σταματάει η διαδικασία της φυσικής τεκνοποίησης. Οι ορμόνες όμως αυτές ρυθμίζουν και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και ο εγκέφαλος με τη σειρά του ρυθμίζει την απελευθέρωσή τους, άρα η εμμηνόπαυση είναι και μια νευρολογική διαδικασία. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, το άγχος, η αυπνία, η κατάθλιψη, οι νυχτερινές εφιδρώσεις , η έλλειψη συγκέντρωσης, δεν μπορούν να προκληθούν άμεσα από τις ωοθήκες αλλά προέρχονται από τον εγκέφαλο.

Η μνήμη μειώνεται

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες που βρίσκονταν στην περίοδο της  προεμμηνόπαυσης, διαπιστώθηκε ότι η λειτουργική και η λεκτική μνήμη τους ήταν σε καλό επίπεδο. Κατά την περίοδο όμως της περιεμμηνόπαυσης, η μνήμη τους άρχιζε να μειώνεται, με εξαίρεση τις γυναίκες στις οποίες δόθηκε συμπλήρωμα οιστρογόνων καθώς και αυτές που είχαν ήδη μπει στην εμμηνόπαυση. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η μείωση της μνήμης δεν σχετίζεται με την ελάττωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, αλλά με την αυξομείωσή τους κατά την περιεμμηνόπαυση.

Οι εξάψεις προκαλούν κενά μνήμης

Οι εξάψεις και η απόδοση της μνήμης σχετίζονται άμεσα. Κατά τη διάρκεια των εξάψεων, που είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, ο εγκέφαλος δεν παράγει οιστρογόνα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία της μνήμης. Με την πάροδο του χρόνου ο εγκέφαλος ανασυγκροτείται,  οι εξάψεις σταματούν και η μνήμη προσαρμόζεται.

Η δομή του εγκεφάλου αλλάζει

Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η δομή του εγκεφάλου αλλάζει, σαν ένα μικρό ανεπαίσθητο εγκεφαλικό που δεν χρήζει κλινικής αξιολόγησης. Αυτό οφείλεται στην μυελίνη, την λευκή ουσία που περιβάλλει τους νευρώνες και που επηρεάζει την ταχύτητα επεξεργασίας μιας πληροφορίας. Στην περιεμμηνόπαυση και στα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης αλλάζει η ικανότητα των γυναικών να σκέφτονται καθαρά και να λαμβάνουν αποφάσεις. Μπορεί να αντιμετωπίσουν και δυσκολίες αφομοίωσης και χρήσης νέων πληροφοριών ή να αντιμετωπίσουν διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που από μόνο του επηρεάζει την βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο και οι επιπτώσεις τους

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο καθώς και τις νοητικές λειτουργίες και άλλα συστήματα, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και ο μεταβολισμός της ινσουλίνης. Παράλληλα τα οιστρογόνα επιδρούν στις εξάψεις, τον νυχτερινό ιδρώτα και την κολπική ξηρότητα, συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση κάθε γυναίκας με αποτέλεσμα να αλλάζει συμπεριφορά και να γίνεται πιο αγχώδης και νευρική. Η ψυχική διάθεση μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αυτοπεποίθηση και χαρά και να εναλλάσσεται με άγχος, κατάθλιψη και γενικά ψυχική κατάπτωση.

Μειώστε τα έντονα συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορείτε να υιοθετήσετε νέες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα έντονα συμπτώματα και να κάνετε καλύτερη την καθημερινότητά σας.

Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντίσταση βοηθούν την καλή ροή αίματος στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην βέλτιστη λειτουργία του.

Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας και χαρίστε στον εαυτό σας έναν ποιοτικό ύπνο που θα ηρεμήσει τον εγκέφαλο. Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στις διαταραχές του ύπνου.

Φροντίστε την διατροφή σας. Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά και αλκοόλ.

Περιορίστε το κάπνισμα, καθώς επηρεάζει την εγκεφαλική ροή του αίματος και επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τέλος, εξασκείστε το μυαλό σας.  Η ανάγνωση ενός βιβλίου, τα σταυρόλεξα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, βοηθούν στο να παραμείνει η μνήμη σας σε εγρήγορση.

Back To Top