skip to Main Content

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΤΕ

Από το ξεκίνημα του έμμηνου κύκλου που σηματοδοτεί το πέρασμα ενός κοριτσιού στην εφηβεία και την αρχή της γόνιμης φάσης της ζωής της, μέχρι και την εμμηνόπαυση, η περίοδος προσαρμόζεται, εξελίσσεται και μεταβάλλεται σε όγκο και διάρκεια είτε λόγω των φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, είτε λόγω ειδικών καταστάσεων όπως είναι η εγκυμοσύνη και η περιεμμηνόπαυση.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε και με ποιο τρόπο θα μεταβληθεί η περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά υπάρχουν κάποιες συνηθισμένες αλλαγές που συμβαίνουν ανά δεκαετία.

Μέχρι τα 20 έτη

Κατά μέσο όρο η έμμηνος ρύση εμφανίζεται γύρω στα 12-15 έτη. Στη φάση αυτή της ζωής, τα επίπεδα των ορμονών διαφέρουν από μήνα σε μήνα με αποτέλεσμα να αλλάζει η συχνότητα και η ένταση της περιόδου. Η αστάθεια στην περίοδο κατά την εφηβεία, μπορεί να γίνει πιο έντονη με τις αυξομειώσεις του βάρους και το καθημερινό άγχος αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια στο σώμα σας που σας προειδοποιούν ότι πλησιάζει η επόμενη περίοδος. Χαρακτηριστικά είναι το πρήξιμο στο στήθος και την κοιλιά, οι αλλαγές στη διάθεση και η έξαρση της ακμής. Ένας αφρός καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένος για την καθημερινή υγιεινή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία της εφηβείας για την διατήρηση της καλής υγείας στην ευαίσθητη περιοχή.

Στη δεκαετία των 20

Η σταθεροποίηση του κύκλου είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της δεκαετίας. Η ωορρηξία ρυθμίζεται καλύτερα και η περίοδός σας έρχεται τακτικά κάθε μήνα, αλλά συνοδεύεται και από έντονα συμπτώματα, όπως είναι οι κράμπες, ο πόνος στο στήθος, ο πονοκέφαλος και οι αλλαγές στη διάθεση, δηλαδή στεναχώρια ή νεύρα χωρίς προφανή λόγο. Παράγοντες όπως το στρες, η κακή διατροφή, η πολύ έντονη άσκηση, η έλλειψη ύπνου και η κόπωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στην εμμηνόρροια, όπως επίσης και τα αντισυλληπτικά χάπια. Τα αντισυλληπτικά προκαλούν αλλαγή στη συνηθισμένη ροή και πιο ανώδυνα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να σταματήσουν τελείως την περίοδο.

Στη δεκαετία των 30

Σε αυτή την δεκαετία ο γυναικείος κύκλος είναι πιο σταθερός. Συμπτώματα όπως η έντονη ροή και οι αφόρητες κράμπες μπορεί να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι γεγονότα που οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον κύκλο μιας γυναίκας. Συνήθως η ροή κυλά πιο εύκολα αφού το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας είναι μεγαλύτερο και δεν απαιτούνται τόσο δυνατές συσπάσεις της μήτρας με αποτέλεσμα να μειώνονται οι κράμπες και να είναι λιγότερo επίπονη κάθε έμμηνος ρύση.

Στη δεκαετία των 40  

Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα ξεκινάει η φάση της περιεμμηνόπαυσης που μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία. Οι φυσιολογικές ορμονικές μεταβολές κάνουν την ωορρηξία ασταθή και η διακύμανση των επιπέδων οιστρογόνων θα προκαλέσουν αλλαγές όπως χαμένες περιόδους, πιο έντονη ροή ή κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Παρόλο που η ωορρηξία είναι λιγότερη τακτική, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος αφού επισήμως βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όταν έχουν περάσει 12 συνεχόμενοι μήνες χωρίς να έχει περίοδο, συνήθως γύρω στα 50 έτη.

Ανεξαρτήτου ηλικίας, μην ξεχνάτε πως ο γυναικείος κύκλος είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα και ορίζεται από το δικό σας σώμα. Παρατηρήστε τον κύκλο σας και να θυμάστε ότι η περίοδος προσφέρει πολλές πληροφορίες για τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Αν επισημάνετε αλλαγές πέρα από την «τακτικότητά» σας  ή το «φυσιολογικό» για εσάς, ή αν εντοπίσετε ασυνήθιστα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Φροντίστε το σώμα σας όπως του αξίζει.

Σχετικά άρθρα:

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ:  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Back To Top