skip to Main Content
Teenager

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Είναι απόλυτα φυσιολογικό,κάποια κορίτσια να έχουν ακανόνιστη περίοδο κατά τη διάρκεια των 3χρόνων που ακολουθούν την εμφάνιση της πρώτης τους περιόδου. Ωστόσο, αν χαθούν 3-5 περίοδοι στη σειρά, κάνουμε λόγο για αμηνόρροια και η επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του έμμηνου κύκλου;

Ορμονική αστάθεια

Η χρονική διάρκεια του κύκλου, η διάρκεια των ημερών της περιόδου και η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται επηρεάζονται από την ποσότητα των ορμονών που παράγει το σώμα. Ένα κορίτσι στην εφηβεία αναπτύσσεται ακόμα, επομένως οι ορμόνες στον οργανισμό της δεν είναισταθεροποιημένες. Για αυτό, η αστάθεια του κύκλου είναι ως ένα βαθμό φυσιολογική.

Άλλοι παράγοντες

Υπάρχουν και ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του έμμηνου κύκλου, όπως η λήψη κάποιων φαρμάκων, η απότομη απώλεια βάρους, η υπερβολική άσκηση, η φτωχή διατροφή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το στρες και άλλοι.

Πώς μπορώ να υπολογίσω την ημερομηνία της περιόδου μου, ενώ έχω άστατο κύκλο;

Αν ο κύκλος σας είναι άστατος, θα χρειαστεί να παρατηρείτε τα «σήματα» που εκπέμπει το σώμα σας, προκειμένου να καταλαβαίνετε πότε πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της περιόδου σας. Καθώς ο κύκλος θα φθάνει στο τέλος του και η ημέρα της επόμενης έμμηνου ρύσης θα πλησιάζει, είναι πιθανό να νιώθετε πόνο στη μέση, ελαφρές κράμπες στην κοιλιά, βάρος στο στήθος, ερεθισμό στις θηλές, φούσκωμα, αλλαγές στη διάθεση και επιδείνωση της ακμής. Για να είστε σε ετοιμότητα είναι συνετό να έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα σετ από προϊόντα περιόδου και ένα εφεδρικό εσώρουχο.

Πότε θα εξομαλυνθεί ο κύκλος μου;

Τις περισσότερες φορές η αστάθεια του κύκλου είναι μια κατάσταση που συναντάται μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και εξομαλύνεται καθώς ξεκινά η ενήλικη ζωή. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω, είναι απαραίτητη η παρέμβαση του γιατρού για να ομαλοποιηθεί ο κύκλος.

Πρέπει να ανησυχώ για τον άστατο κύκλο μου;

Συνήθως η κατάσταση σταθεροποιείται πριν τη λήξη της εφηβείας ή το αργότερο με την έλευση της γυναίκας στην ενήλικη ζωή.

Θα πρέπει όμως να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας για διερεύνηση της κατάστασης όταν η απουσία περιόδου ξεπεράσει τους 3-5 μήνες, αν η περίοδος έχει ελάχιστη διάρκεια όπως και ροή ή αν αντίθετα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 ημερών και έντονηροή.

Ακόμα, συμπτώματα όπως η τριχοφυΐα σε σημεία όπως το πηγούνι,  η περιοχή πάνω από το άνω χείλος και κάτω από τη μύτη, η κοιλιά και η μέση, η αύξηση του σωματικού βάρους και η δυσκολία απώλειας κιλών, η ακμή και τα αδύναμα μαλλιά, θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν γιατί αποτελούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος σας είναι πολύ πιθανό μετά από κλινική, εργαστηριακή και υπερηχογραφικήεξέταση να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

Σωστές πρακτικές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής κατά τη διάρκεια της εφηβείας

Κατά την περίοδο της εφηβείας επέρχονται πολλές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Σίγουρα δεν έχετε ακόμα την εμπειρία ώστε να αναγνωρίζετε τί είναι φυσιολογικό και τί όχι. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταγράφετε τη συχνότητα της περιόδου σας και τα συμπτώματα πριν και κατά τη διάρκειά της, σε ένα σημειωματάριο ή σε μια κατάλληλη εφαρμογή στο smartphone σας. Έτσι, σιγά σιγά θα αρχίσετε να εξοικειώνεστε με τα συνηθισμένα συμπτώματα και θα μάθετε να ξεχωρίζετε με ευκολία τα πιο ασυνήθιστα.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, επαρκή ύπνο και λιγότερο στρες.

Αν είστε σεξουαλικά ενεργή, ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης και φροντίστε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε επαφή. Αυτή η καλή συνήθεια, πέρα από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θα σας προστατεύσει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Φροντίστε για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, καθαρίζοντάς την καθημερινά μόνο με κατάλληλα  προϊόντα, που προστατεύουν τη φυσική της χλωρίδα και προλαμβάνουν τις μολύνσεις και τους ερεθισμούς.

Μη διστάζετε να ζητάτε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας για ό,τι σας απασχολεί.

Σχετικά άρθρα:

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

ΧΡΗΣΙΜΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ APPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ

Back To Top