skip to Main Content

ΠΟΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε κάθε γυναίκα και σηματοδοτεί την οριστική λήξη της γονιμότητας. Αν το σώμα τροφοδοτείται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όλη η μεταβατική διαδικασία της εμμηνόπαυσης μπορεί να γίνει πιο ήπια όσον αφορά τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή της φάση της ζωής της γυναίκας. Ευτυχώς οι τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση για τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι πολλές.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση των οποίων έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Για αυτό προσθέστε στη διατροφή σας ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά, ταχίνι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα και βρώμη.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό και φαίνεται πως μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως οι εξάψεις. Επιπλέον τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, έχουν συνδεθεί με την αύξηση του επιπέδου ενός οιστρογόνου που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού(1). Τέλος τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην επίτευξη παρατεταμένου κορεσμού και κατά συνέπεια βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Τροφές με φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ενώσεις που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στο σώμα μας, διαχειρίζονται την ορμονική ανισορροπία και ωφελούν τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα είναι οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, τα όσπρια, τα δαμάσκηνα, τα μούρα, το μαύρο τσάι και άλλα.

“Καλά” λιπαρά

Η κατανάλωση “καλών” λιπαρών σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η ρέγκα και ο γαύρος αλλά και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia.

Γαλακτοκομικά

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αφού περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες D και Κ οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία των οστών.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι εξαιρετικά σνακ για την εμμηνόπαυση, αφού βοηθούν στην ορμονική ισορροπία. Ειδικότερα τα καρύδια μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα και σε καλύτερες επιδόσεις στο σεξ.

Τι να αποφύγετε κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν τροφές που καλό είναι να περιορίζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αφού τα οφέλη τους είναι πολύ περιορισμένα. Πρώτο συστατικό προς αποφυγή είναι η ζάχαρη και τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα σακχάρων όπως είναι τα αναψυκτικά, οι έτοιμες σάλτσες και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων.

Εάν συνηθίζετε να πίνετε αλκοόλ προσπαθήστε να το περιορίσετε ή να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο ρόφημα ή αφέψημα αφού ενδέχεται να σας δυσκολέψει με ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η αϋπνία.

Τέλος περιορίστε το αλάτι, αφού η μείωση του προσλαμβανόμενου νατρίου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και βοηθάει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Η κατάλληλη διατροφή στην εμμηνόπαυση συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας και της ψυχολογίας για αυτό προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή για περιορισμό του κινδύνου και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

  1. National Cancer Institute (USA)

Cruciferous Vegetables and Cancer Prevention

Σχετικά άρθρα:

ΠΩΣ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΠΩΣ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Back To Top