skip to Main Content
Mature Wmen Training

ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΦΟΡΜΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 50

Ποτέ δεν είναι αργά για να ασχοληθείτε με τη βελτίωση της φόρμας σας, ακόμα και αν δεν το έχετε πράξει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα 50 είναι ιδανική ηλικία για να βάλετε σε προτεραιότητα τη διατήρησή της, μιας που τώρα, δεν αφορά μόνο την εμφάνιση αλλά πρωτίστως τη διατήρηση της υγείας, της ευεξίας και της κινητικότητάς σας τις επόμενες δεκαετίες. Επιπλέον, οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι κατά κανόνα λιγότερες σε αυτή τη φάση της ζωής σας, επομένως διαθέτετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας.

Εμείς θα σας προτείνουμε μερικές πρακτικές, που θα σας βοηθήσουν να κρατηθείτε σε φόρμα.

Δείτε την άσκηση με διαφορετική ματιά

Αν μέχρι τώρα γυμναστική θεωρούσατε μόνο το τρέξιμο, την αεροβική και γενικά τις δραστηριότητες που ανεβάζουν τις καρδιακές σφίξεις στα ύψη, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, ιδιαίτερα αν τα τελευταία χρόνια δεν γυμναζόσασταν.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές δραστηριοτήτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατηθείτε σε φόρμα, χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας. Το περπάτημα, η ποδηλασία, ο χορός, η γιόγκα και  κηπουρική είναι μερικές ωφέλιμες και ευχάριστες ασχολίες

Προτιμήστε την ομαδική άσκηση

Ένας πολύ καλός τρόπος να εμψυχώσετε τον εαυτό σας είναι να γραφτείτε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα fitness κατάλληλο για άτομα άνω των 50. Το πρόγραμμα θα είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα σας, ενώ στο πλαίσιό του θα βρείτε την ευκαιρία γνωρίσετε ανθρώπους με κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Φυσικά τέτοιου είδους προγράμματα υπάρχουν και στο διαδίκτυο για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά

Η κατανάλωση ευρείας ποικιλίας τροφίμων είναι πολύ σημαντική σε κάθε ηλικιακή φάση της ζωής. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως μετά τα 50 είναι απαραίτητη η αύξηση της ποσότητας των λαχανικών που καταναλώνετε ημερησίως. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Εξοπλιστείτε με ένα smartwatch

Αυτό το μικρό gadget μπορεί στην κυριολεξία να σας σώσει τη ζωή, αφού αποτελεί έναν άριστο σύμμαχο για τη διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης. Μετράει τα βήματα που κάνετε μέσα σε μια μέρα, τον καρδιακό σας παλμό, το οξυγόνο του αίματος, την ποιότητα του ύπνου σας, τις θερμίδες που καίτε σε κάθε δραστηριότητά σας, ενώ σας υπενθυμίζει να κάνετε βήματα όταν βρίσκεστε για αρκετή ώρα σε ακινησία.

Περιορίστε το αλάτι

Είναι σίγουρα κάπως δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη νοστιμιά των αλατισμένων φαγητών, όμως καθώς μεγαλώνετε η υπέρμετρη κατανάλωση νατρίου είναι πιθανό να ανεβάσει τη αρτηριακή πίεση σας και να προκαλέσει φλεγμονές στον οργανισμό σας. Για αυτόν τον λόγο είναι συνετό να αντικαταστήσετε το αλάτι με κάποιο υποκατάστατο χωρίς νάτριο ή/και να προσπαθείτε να αντισταθμίσετε την ένταση της γεύσης του φαγητού προσθέτοντας περισσότερα καρυκεύματα ή λεμόνι.

Πίνετε περισσότερο νερό

Φανταστείτε το σώμα σας σαν μια μηχανή που για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται επαρκή ποσότητα νερού. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 60% νερό και χρειάζεται να ενυδατώνεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. 1 ½ με 2 λίτρα νερού κατά μέσο την ημέρα αρκούν, όμως η απαιτούμενη ποσότητα χρειάζεται να αυξηθεί αν γυμνάζεστε πολύ και όταν κάνει ζέστη.

Υιοθετήστε σωστές συνήθειες ύπνου

Ως γνωστό, ο ύπνος είναι πολύ ωφέλιμος  για την υγεία και χρειάζεται να είναι ποιοτικός, δηλαδή επαρκής σε διάρκεια, ξεκούραστος και αδιάκοπος. Αν αναρωτιέστε εάν είναι ποιοτικός ο ύπνος σας, δεν έχετε παρά να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Αποκοιμιέστε σε περισσότερο από 30 λεπτά από την ώρα που ξαπλώνετε;
  2. Ξυπνάτε περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας;
  3. Αν ξυπνήσετε αποκοιμιέστε σε περισσότερο από 20 λεπτά;
  4. Όταν ξυπνάτε νιώθετε ακόμα αίσθημα κούρασης;

Ένα ή περισσότερα «ναι» σαν απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις σημαίνουν πως ο ύπνος σας δεν είναι επαρκής ή ποιοτικός. Για αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον βελτιώσετε υιοθετώντας ορισμένες πρακτικές όπως η θέσπιση μιας σταθερής ρουτίνας επαρκούς ύπνου και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και μεγάλων γευμάτων πριν να ξαπλώσετε.

Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε

Η κούραση και το άγχος καταπονούν το σώμα σας, απορυθμίζουν τον μεταβολισμό σας και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε στο πλαίσιο του δυνατού, καθώς και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και περιορίζουν το άγχος και την πίεση.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας στο πλαίσιο της προσπάθειάς σας να κρατηθείτε σε φόρμα μετά την ηλικία των 50, καθώς η περίοδος αυτή συνήθως συμπίπτει με τη φάση της εμμηνόπαυσης και τις αλλαγές που προκαλεί στο σώμα.

Εκείνος καθώς γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας, είναι ο πλέον αρμόδιος να σας κατευθύνει, συνεκτιμώντας την κλινική και εργαστηριακή σας εικόνα.

 

Back To Top