ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;
Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση είναι περίοδοι που σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Η κλιμακτήριος είναι το διάστημα κατά το οποίο οι γυναίκες βιώνουν κάποιες ορμονικές αλλαγές και η περίοδος σταματά να εμφανίζεται κάθε μήνα.Το διάστημα αυτό διαρκεί 1-2 χρόνια και σηματοδοτεί την μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μέση ηλικία. Η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση, είναι η εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες μπαίνουν κατά μέσο όρο στην εμμηνόπαυση στα 51 τους χρόνια. Ωστόσο, συνεχίζουν να θεωρούνται νέες καθώς έχουν μπροστά τους πολλά ακόμα χρόνια παραγωγικής ζωής. Παρότι λοιπόν η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, πολλές τη βιώνουν ως τραυματική εμπειρία καθώς επιφέρει αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση, αφορούν πέντε άξονες: την αυτοεικόνα, τη σεξουαλική ζωή, τη σωματική αλλαγή, το γνωστικό και την διαταραχή του ύπνου.
Αυτοεικόνα
Η αυτοεικόνα, δηλαδή η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας, παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχοσύνθεσή μας. Είναι γεγονός ότι κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με σκληρές αλλαγές, στην οικογένεια, στο φιλικό περιβάλλον αλλά και στον επαγγελματικό τομέα. Οι αλλαγές σε παγιωμένες καταστάσεις και ο φόβος της επικείμενης γήρανσης συνδέονται με πλήθος ψυχολογικών προβλημάτων και κυρίως με την κατάθλιψη.
Είναι θεμιτό λοιπόν, κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να πρέπει να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της και να συμφιλιωθεί πρώτα με τον εαυτό της ώστε να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση της μέσης ηλικίας.
Ερωτική ζωή
Στην εμμηνόπαυση είναι σύνηθες το φαινόμενο η γυναίκα να έχει μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα αυτές να αραιώνουν και να αυξάνονται οι εντάσεις στο ζευγάρι. Ο άντρας είναι πιθανό να αντιλαμβάνεται ως απόρριψη τη μειωμένη ερωτική επιθυμία της γυναίκας του και έτσι το ζευγάρι εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων που φθείρει τη σχέση τους και προκαλεί συναισθήματα κατάθλιψης.
Είναι σημαντικό λοιπόν ο άνδρας να γνωρίζει τις μεταβολές που φέρνει η εμμηνόπαυση και να την στηρίξει σε αυτή τη φάσης της ζωής της, ώστε να νιώσει ασφαλής να επικοινωνήσει μαζί του τις σεξουαλικές της ανάγκες και επιθυμίες.
Σωματικές αλλαγές
Οι αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες σε βιολογικό επίπεδο είναι πάρα πολλές. Το γυναικείο σώμα αλλάζει και δυστυχώς πολλές γυναίκες αρνούνται να συμφιλιωθούν με τη νέα εικόνα τους και νιώθουν ότι δεν είναι πια επιθυμητές και ελκυστικές.
Κάθε γυναίκα, σε αυτή τη φάση της ζωής της, δεν θα πρέπει να βλέπει την εμμηνόπαυση σαν κάτι αρνητικό ή να επηρεάζεται από το πως την βλέπουν οι άλλοι. Θα πρέπει να αποδεχτεί όλες τις αλλαγές που θα προκύψουν χωρίς να νοιώθει ότι χάνει τον εαυτό της ή την θηλυκότητά της.
Γνωστικό αντικείμενο
Οι αλλαγές στον οργανισμό με την πάροδο της ηλικίας, επηρεάζουν και τη γνωστική ικανότητα των γυναικών. Πολλές γυναίκες παραπονούνται για αδυναμία πρόσκτησης νέων γνώσεων και πληροφοριών και κατέχονται από συναισθήματα μελαγχολίας θεωρώντας ότι δεν έχουν πια αυξημένη οξυδέρκεια και αντίληψη.
Σύμφωνα με έρευνες, η απώλεια της μνήμης είναι επιλεκτική και αφορά μόνο βραχυπρόθεσμα γεγονότα, ενώ οι ασκήσεις απομνημόνευσης, το διάβασμα και η ενεργός συμμετοχή σε δραστηριότητες, αποτρέπουν την εμφάνιση του φαινομένου.
Διαταραχές ύπνου
Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα σημάδι πως αρχίζουν να γερνάνε. Η αίσθηση αυτή, σε συνδυασμό με τις μεταβολές στα επίπεδα ορμονών, δημιουργούν ψυχολογική πίεση. Το έντονο άγχος επηρεάζει τον ύπνο και αυξάνει τις πιθανότητες για μια γυναίκα να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.
Αν και η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί άμεσα την κατάθλιψη, ορισμένες γυναίκες έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εμφανίζουν ευερεθιστότητα και συναισθήματα λύπης και αδυνατούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων τους. Η αποδοχή της κατάστασης και η συνειδητοποίηση ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων. Αν τέλος, εμφανίζονται έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη.
Σχετικά άρθρα: