skip to Main Content
Pregnancy Stages

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, ο οργανισμός της υπόκειται σε ποικίλες αλλαγές που στόχο έχουν να αναπτυχθεί σωστά το έμβρυο και να προετοιμαστεί το  σώμα της για τον επερχόμενο τοκετό.

Θεωρητικά, η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, ξεκινώντας τη μέτρηση από τη πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης. Όταν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο, το πρώτο σύμπτωμα που την οδηγεί στην υποψία εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου της.

Αν από το self test εγκυμοσύνης που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο προκύψει θετικό αποτέλεσμα, το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για να σας παραπέμψει σε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη και θα προσδιορίσουν σε ποια εβδομάδα της κύησης βρίσκεστε.

Κατόπιν, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε περαιτέρω προγεννητικό έλεγχο με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και ούρων ώστε να αποκλειστούν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εμβρύου.

Γύρω στην έκτη εβδομάδα, λαμβάνοντας τα αποτελέσματα του προγεννητικού ελέγχου μπορεί να γίνει και το πρώτο υπερηχογράφημα, όπου συνήθως διαπιστώνονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου και αποκλείεται το ενδεχόμενο εξωμήτριας κύησης.

Ποια είναι τα στάδια της εγκυμοσύνης;

H εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες και χωρίζεται σε 3 τρίμηνα. Σε καθένα από αυτά συντελούνται πολλές μεταβολές τόσο στο έμβρυο, όσο και στη μητέρα.

Πρώτο τρίμηνο – Οι 12 πρώτες εβδομάδες

Πώς αισθάνεστε εσείς

Το σώμα σας προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση και είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ερεθισμός και διόγκωση των μαστών. Η περιοχή της θηλής μπορεί να γίνει πιο σκούρα και οι φλέβες γύρω της να γίνουν εμφανέστερες.
  • Συχνοουρία
  • Κούραση και υπνηλία
  • Πόνοι που μοιάζουν με τραβήγματα ή τσιμπήματα στο βάθος του κόλπου και χαμηλά στην κοιλιά
  • Ναυτία, ζαλάδα, τάση για εμετό, συνεχόμενοι εμετοί ή πρωινή αδιαθεσία
  • Αίσθηση αποστροφής σε συγκεκριμένες μυρωδιές
  • Δυσκοιλιότητα

Κάποια από αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν με το πέρασμα των εβδομάδων ενώ άλλα, όπως η συχνοουρία και η δυσκοιλιότητα, γίνονται κατά κανόνα ακόμα πιο έντονα.

Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο

Το μωρό σας αλλάζει μέρα με τη μέρα και μετατρέπεται από μια απειροελάχιστη μάζα κυττάρων σε ένα σχηματισμένο ανθρώπινο έμβρυο. Τα πιο σημαντικά του όργανα σχηματίζονται και δημιουργείται ο πλακούντας που μέσω του ομφάλιου λώρου θα προσφέρει στο έμβρυο θρέψη και οξυγόνο μέχρι να γεννηθεί. Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, δεν αποκλείεται να νιώσετε και τις πρώτες κινήσεις του μωρού μέσα στη μήτρα,  που θα μοιάζουν σαν ένα ξαφνικό και στιγμιαίο φτερούγισμα.

Δεύτερο τρίμηνο – 13η έως 27η εβδομάδα

Πώς αισθάνεστε εσείς

Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει και ο οργανισμός σας προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση, τα δυσάρεστα συμπτώματα της ναυτίας εξασθενούν. Η εγκυμοσύνη αρχίζει να γίνεται πιο ορατή, ωστόσο η κοιλιά σας δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να αισθάνεστε δυσφορία. Για αυτό και το δεύτερο τρίμηνο είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης που κατά κανόνα η γυναίκα αισθάνεται πιο άνετα. Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων να παρατηρήσετε τα παρακάτω:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους
  • Εμφάνιση ραγάδων στους μαστούς και στην κοιλιά
  • Συχνοουρία
  • Σαφή αίσθηση κίνησης του μωρού μετά τις 18-20 εβδομάδες

Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο

Τα όργανα του μωρού μεγαλώνουν και ωριμάζουν ενώ τα νεφρά του ξεκινούν να λειτουργούν. Τα αυτιά του αναπτύσσονται και από την 16η εβδομάδα μπορεί να ακούσει κάποιους ήχους. Μέσα στη μήτρα το έμβρυο κοιμάται και ξυπνάει σε τακτική βάση, κινείται, κλωτσάει ή πιπιλάει το δάχτυλό του.

Τρίτο τρίμηνο – 28η  έως 40η εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας έχει μπει στην  τελική ευθεία. Το μωρό σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το σώμα σας ετοιμάζεται για τον τοκετό. Για αυτό, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια από τα παρακάτω:

  • Κούραση εξαιτίας της αύξησης του βάρους
  • Αϋπνία
  • Συχνές συσπάσεις χωρίς πόνο
  • Καούρα και δυσπεψία
  • Ήπιο οίδημα στα πόδια
  • Έκκριση σταγόνων γάλακτος από τις θηλές
  • Συχνοουρία
  • Δυσκοιλιότητα

Πώς αναπτύσσεται το μωρό σας

Το μωρό είναι πια πλήρως σχηματισμένο. Τα όργανά του συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν. Κερδίζει καθημερινά βάρος και αναπτύσσει λίπος κάτω από το δέρμα του. Οι πνεύμονές του ωριμάζουν για να είναι έτοιμοι να τους χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά, αμέσως μετά τη γέννησή του.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το μωρό εμπεδώνεται, κατεβαίνει δηλαδή πιο χαμηλά στη λεκάνη και παίρνει θέση για τον επερχόμενο τοκετό.

Όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω είναι ενδεικτικά συμπτώματα. Ωστόσο, όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, έτσι και τα συμπτώματα που βιώνει στην εγκυμοσύνη της ποικίλουν.

Ο πλήρης προγεννητικός έλεγχος και η εναρμόνιση με τις οδηγίες του γιατρού σας είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος να βιώσετε μια ομαλή και ευχάριστη εγκυμοσύνη και σύντομα να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα υγιέστατο μωρό.

Σχετικά άρθρα:

ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩΔΥΝΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ;

Back To Top