skip to Main Content
Pregnant Women Ready For Exersise

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩΔΥΝΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ;

Η γέννηση του παιδιού σας σηματοδοτεί την έναρξη ενός υπέροχου ταξιδιού. Ο μοναδικός δεσμός που έχετε μοιραστεί με το αγέννητο παιδί σας κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης κορυφώνεται τη στιγμή της ολοκλήρωσης του τοκετού, όταν αντικρύζετε επιτέλους το πρόσωπό του.

Ωστόσο, ο τοκετός είναι μια επώδυνη διαδικασία που οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες αντιμετωπίζουν με φόβο και ανασφάλεια. Ακόμα και όταν εφαρμόζονται μέσα ανακούφισης  (π.χ. επισκληρίδιος αναισθησία), η διαδικασία του τοκετού απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωση και αδιάλειπτη συμμετοχή σας. Άλλωστε, οι πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, τόσο όσον αφορά τη δική σας υγεία όσο και τη φροντίδα του μωρού σας, είναι ιδιαίτερα απαιτητικές.  Για αυτό, όσο πιο προετοιμασμένες είστε, τόσο πιο άνετα θα αντιμετωπίσετε τη διαδικασία του τοκετού και την περίοδο της λοχείας.

Πού στοχεύουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού;

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού δεν περιορίζονται μόνο στο να μετατρέψουν τον τοκετό σε μια πιο εύκολη και απλή εμπειρία. Αποτελούν  έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων σχετικά με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Στοχεύουν λοιπόν στο να κάνουν την αναμονή του τοκετού πιο χαλαρή, τον τοκετό όσο γίνεται πιο άνετο, γρήγορο και απλό και το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό μια ευχάριστη εμπειρία.  Ο στόχος της μαίας που θα σας αναλάβει είναι να σας κατατοπίσει σχετικά με όσα θα συμβούν σε αυτό το διάστημα και να προετοιμάσει το σώμα και το μυαλό σας ώστε να νιώθετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση  σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού;

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού απευθύνονται στις γυναίκες που διανύουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους για να συμμετάσχουν. Αυτός ο περιορισμός αφορά μόνο στο μέρος της εκπαίδευσης σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και όχι στον θηλασμό και στη φροντίδα του νεογνού.

Ποιο είναι το περιεχόμενο των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού;

Βοήθεια στην εγκυμοσύνη

Αρχικά, η μαία θα σας κατατάξει σε ένα γκρουπ ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης σας, ενώ υπάρχει και η επιλογή να επιλέξετε ιδιαίτερα μαθήματα, είτε στον χώρο της μαίας είτε στο σπίτι σας. Στη συνέχεια θα σας κατατοπίσει πάνω σε θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη και την ανατομία της, δηλαδή τα στάδια ανάπτυξης του μωρού μέσα στη μήτρα και τις αλλαγές που επέρχονται στο σώμα σας.  Στη συνέχεια θα μιλήσετε για τις σωστές πρακτικές και συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ακόμα, θα γίνει αναφορά σε πιθανά ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να εκτιμηθούν από τον γιατρό σας.

Μετά από την εισαγωγική ενότητα, θα περάσετε στην πράξη. Η μαία θα σας δείξει ασκήσεις που μπορείτε να εκτελείτε καθημερινά. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σκοπό να σας χαλαρώνουν, να τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας και να αποσυμφορίζουν την πλάτη και τη μέση σας, που δέχονται μεγάλη πίεση λόγω της μετατόπισης του κέντρου βάρους στο σώμα σας.

A midwife is explainig to a pregnant woman

Εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση στη διαδικασία του τοκετού

Μετά και από την ολοκλήρωση της ενότητας σχετικά με την εγκυμοσύνη, θα ακολουθήσει το πιο σημαντικό μέρος των μαθημάτων, αυτό που αφορά στον τοκετό. Η μαία θα σας εξηγήσει πότε ξεκινά ο τοκετός και πώς να τον ξεχωρίζετε από τον ψευδή τοκετό, πότε είναι η στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο και τί πρέπει να περιέχει η βαλίτσα σας, ώστε να μην λείψει τίποτα από εσάς και το μωρό σας.

Στη συνέχεια, θα περάσετε στο στάδιο του τοκετού, θα μάθετε δηλαδή τί θα συμβεί όταν θα είστε ήδη στον θάλαμο ωδίνων του μαιευτηρίου. Θα σας περιγράψει το πώς θα αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της κάθε φάσης του τοκετού, ποια στοιχεία είναι σημαντικά και πώς με τη δική σας συμμετοχή θα ολοκληρωθεί  ο τοκετός πιο γρήγορα και εύκολα.

Ολοκληρώνοντας, θα κάνετε πρακτική εξάσκηση πάνω στις αναπνοές, που βοηθούν στο να περιοριστεί η αίσθηση του πόνου των συσπάσεων, κυρίως όμως θα ασχοληθείτε με τις τεχνικές εξώθησης. Οι τεχνικές εξώθησης που θα κληθείτε να εφαρμόσετε στο τελικό στάδιο του τοκετού θα παίξουν πολύ σπουδαίο ρόλο στη γρήγορη εξέλιξή του.

Τέλος, η μαία θα σας ενημερώσει σχετικά με τις  διαθέσιμες φυσικές ή φαρμακευτικές επιλογές (αλλαγή στάσης, επισκληρίδιος αναισθησία κ.α.) που θα έχετε, για την αντιμετώπιση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Midwife helps a woman at delivery room

Στήριξη μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ακόμα περισσότερες πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως ο θηλασμός, και η φροντίδα του μωρού σας, ενώ θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα και τον εαυτό σας οργανικά και ψυχολογικά, για να ανακτήσετε γρήγορα τις δυνάμεις σας. Για αυτό, πριν γεννήσετε η μαία θα σας κάνει μαθήματα θηλασμού, χρησιμοποιώντας μοντέλα εξομοίωσης και προβάλλοντάς σας σχετικά βίντεο. Ακόμα, θα σας κάνει επίδειξη του τρόπου που θα περιποιείστε το μωράκι σας, όσον αφορά το μπάνιο του, την αλλαγή της πάνας, το μασάζ του, τον ύπνο του κ.α. Όταν γεννήσετε και εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεχίσετε τη συνεργασία μαζί της, προκειμένου να σας βοηθήσει στην πράξη, με τακτικές επισκέψεις στο σπίτι σας ή και τηλεφωνική υποστήριξη όποτε το χρειάζεστε.

Midwife helping a new mother

Φυσικά, όσο πολύτιμη και αν αποδειχτεί η βοήθεια που θα λάβετε από τη μαία σας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο του γιατρού σας. Η μαία θα σας κατατοπίσει και θα σας βοηθήσει περισσότερο στο πρακτικό σκέλος κάθε διαδικασίας, ενώ ο γιατρός σας είναι εκείνος που διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα διανύσετε μια ομαλή εγκυμοσύνη, θα έχετε έναν ασφαλή τοκετό και θα αποκτήσετε ένα υγιές μωράκι.

Σχετικά άρθρα:

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

ΥΓΙΕΙΝΗ  ΤΗΣ  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ – OΔΗΓΙΕΣ  ΠΡΟΣ  ΤΙΣ  ΕΓΚΥΟΥΣ

Back To Top