skip to Main Content
Happy Couple, Pregnant Woman

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Αν είστε έγκυος συχνά εσείς και ο σύντροφός σας θα αναρωτιέστε αν επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης.

Δεν είστε η μόνη. Την ίδια ανησυχία μοιράζεστε με αμέτρητες μέλλουσες μαμάδες.

Μπορεί το σεξ να με οδηγήσει σε αποβολή; Υπάρχει πιθανότητα η επαφή να βλάψει το έμβρυο; Υπάρχουν στάσεις που πρέπει να αποφύγω;  Είναι μερικές από τις ερωτήσεις σας.

Παρακάτω μπορεί να βρείτε απάντηση σε κάποιες από τις απορίες σας. Επειδή όμως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η κάθε εγκυμοσύνη μοναδική, είναι συνετό για τέτοιου είδους θέματα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει και είναι σε θέσει να αξιολογήσει την κλινική και εργαστηριακή σας εικόνα, καθώς και το ιατρικό σας ιστορικό.

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σεξ μπορεί να παραμείνει μέρος της ζωής σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, με την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά.

Το έμβρυο είναι καλά προφυλαγμένο μέσα στον αμνιακό σάκο και επιπλέον προστατεύεται από τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας και της κοιλιάς, οπότε η διείσδυση, οι κινήσεις και οι συσπάσεις κατά τη διάρκεια της επαφής είναι πολύ δύσκολο να το βλάψουν.

Ωστόσο, συστήνεται από ορισμένους γιατρούς η αποφυγή της εκσπερμάτωσης μέσα στον κόλπο όταν η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος της, καθώς το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρες συσπάσεις.

Πότε θα πρέπει να αποφεύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;     

Πιθανόν ο γιατρός σας να σας συστήσει να απέχετε από το σεξ αν συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι·

  • Υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποβολής ή ιστορικό αποβολών
  • Εμφανίστηκαν συσπάσεις πριν την 37η εβδομάδα κύησης
  • Εκδηλώθηκε αιμορραγία
  • Νιώθετε συχνά κράμπες στην κοιλιά σας
  • Έχει ξεκινήσει η διαστολή του τραχήλου σας νωρίτερα από το φυσιολογικό
  • Ο πλακούντας σας βρίσκεται πολύ χαμηλά στην μήτρα

Pregnant woman full of questions

Πώς είναι το σεξ κατά την εγκυμοσύνη και τί πρέπει να προσέξετε;  

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, ακόμα και οι γυναίκες που έχουν βιώσει περισσότερες από μία εγκυμοσύνες, αναφέρουν πόσο διαφέρουν η μια κύηση από την άλλη.

Μερικές γυναίκες δεν έχουν καθόλου διάθεση για σεξ. Αυτό μπορεί να προκαλείται από τις ναυτίες που νιώθουν, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, από το αίσθημα φόβου μην βλάψουν το μωρό τους, ίσως γιατί δεν βολεύονται πια σε καμία στάση ή γιατί απλά το σεξ δεν αποτελεί προτεραιότητα για εκείνες κατά την ιδιαίτερη αυτή φάση της ζωής τους.

Από την άλλη, υπάρχουν και γυναίκες που η εγκυμοσύνη τις πυροδοτεί με πολύ έντονη διάθεση για σεξ, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, είναι φυσιολογικό να νιώθετε συχνές αυξομειώσεις της ερωτικής σας επιθυμίας με τις τόσες αλλαγές στα ορμονικά σας επίπεδα και στο σώμα σας.

Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να καταλάβει πώς νιώθετε και να πειραματιστείτε μαζί. Αποφύγετε να είστε ανάσκελα, για να μην πιεστεί η κοιλιά σας από το βάρος του συντρόφου σας και προτιμήστε την πλάγια στάση κατά την οποία η κοιλιά σας δεν δέχεται καμία πίεση.

Για να είστε απόλυτα σίγουρη για την κολπική σας υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό.

Πώς μπορεί το σεξ να σας ωφελήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να έχει και οφέλη για εσάς όπως να:

  • Κρατάτε τη φόρμα σας, καταναλώνοντας θερμίδες
  • Διατηρείτε ζωντανό των ερωτικό δεσμό με τον σύντροφό σας
  • Συνεχίζετε να νιώθετε επιθυμητή και γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Pregnant couple

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σας θέτει σε κίνδυνο αν επιλέξετε μια στάση που ο γιατρός σας θεωρεί ασφαλή.

Για οτιδήποτε ασυνήθιστο αισθανθείτε και ανησυχήσετε, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε μαζί του.

 Σχετικά άρθρα:

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Back To Top