ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι φυσιολογικό να προκαλούν ορισμένες αλλαγές στο σώμα σας και στη σεξουαλική σας ζωή.
Αμέσως μετά τον τοκετό οι ορμόνες στο σώμα σας αλλάζουν, οι ιστοί του κόλπου σας είναι πιο λεπτοί και ευαίσθητοι, η μήτρα και ο τράχηλος δεν έχουν ακόμα επανέλθει στο φυσιολογικό τους σχήμα και μέγεθος, ενώ αν έχετε υποβληθεί σε περινεοτομή, τα ράμματα θα σας προκαλούν κάποιες ενοχλήσεις.
Είναι φανερό λοιπόν πως το σώμα σας χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει μετά τον τοκετό. Για το λόγο αυτό και οι γυναικολόγοι συνιστούν να περιμένετε για ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων αν γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό, πριν έρθετε σε ερωτική επαφή με τον σύντροφό σας. Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε περινεοτομή, το διάστημα αυτό ενδέχεται να επιμηκυνθεί λίγο περισσότερο. Αν γεννήσατε με καισαρική, μπορεί ο κόλπος σας να έμεινε ανέπαφος, όμως έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χρειάζεστε χρόνο για να αναρρώσετε. Συνετό θα ήταν λοιπόν να μην έρθετε σε ερωτική επαφή για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά από τον τοκετό.
Τι αλλάζει στο σεξ μετά τον τοκετό;
Το σεξ μετά από τον φυσιολογικό τοκετό είναι αναμενόμενο να έχει αρκετά διαφορετική αίσθηση. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν κάποιες τυπικές ενοχλήσεις, οι οποίες τείνουν να μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Αυτές οι ενοχλήσεις έχουν σαν αίτιο τις ακόλουθες καταστάσεις:
- Κολπική ξηρότητα. Πρόκληση πόνου ή τσουξίματος.
- Λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος. Πρόκληση πόνου.
- Περινεοτομή. Πόνος κατά τη διείσδυση.
- Κούραση. Μειωμένη libido.
- Ορμονικές αλλαγές. Κούραση, αλλαγές στη διάθεση, μειωμένη libido.
- Θηλασμός. Μειωμένη libido.
Η κολπική ξηρότητα αποτελεί μια εξίσου δυσάρεστη κατάσταση ακόμα και αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή. Μετά τον τοκετό οι τιμές των οιστρογόνων πέφτουν απότομα, ενώ αν θηλάζετε, φθάνουν σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Αυτό προκαλεί κολπική ξηρότητα που φέρνει πόνο και ερεθισμό κατά την επαφή.
Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις;
Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κολπική ξηρότητα είναι πολύ πιθανόν να παραμένουν για όσο διάστημα διαρκεί ο θηλασμός. Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να κάνετε χρήση ενός κατάλληλου τοπικού ενυδατικού σκευάσματος, για την ανακούφιση του πόνου και του αισθήματος καύσου. Αν νιώθετε πόνο μετά από τη σεξουαλική επαφή, δοκιμάστε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και να χαλαρώσετε. Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε γεννήσει φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή, πειραματιστείτε δοκιμάζοντας διάφορες στάσεις και επιλέξτε εκείνες που σας βολεύουν. Τον πρώτο καιρό προσπαθήστε να κρατήσετε εσείς τον έλεγχο των κινήσεων ώστε να σταματάτε όταν νιώσετε πόνο ή πίεση.
Είναι φυσιολογικό να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ μετά τον τοκετό;
Οι ορμονικές αλλαγές αλλά και η παρατεταμένη κούραση λόγω της συνεχόμενης φροντίδας του βρέφους κατά το πρώτο διάστημα, είναι πιθανό να σας προκαλέσουν μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ, γεγονός απολύτως φυσιολογικό. Αν νιώθετε πιεσμένη, συζητήστε το ανοιχτά με τον σύντροφό σας.
Πόσο απαραίτητα είναι τα αντισυλληπτικά μέτρα;
Το σεξ μετά τον τοκετό, απαιτεί εξίσου αποτελεσματικά μέτρα αντισύλληψης, όσο και πριν την εγκυμοσύνη. Αν δεν έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από τον τοκετό, θηλάζετε αποκλειστικά και δεν έχει εμφανιστεί ακόμα περίοδος, είστε κατά ένα μεγάλο ποσοστό καλυμμένη. Ωστόσο, είναι καλύτερα να μην ρισκάρετε να έχετε ελεύθερες επαφές γιατί μια νέα εγκυμοσύνη μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα ενέχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για τις επιλογές σας. Είναι πιθανό για όσο διάστημα θηλάζετε να σας συστήσει να αποφύγετε τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους όπως τη χρήση προφυλακτικού ή σπιράλ.
Οι πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, γεμάτη απαιτήσεις και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Με το πέρασμα του χρόνου, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και η ζωή σας θα μπει ξανά στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Σχετικά άρθρα: