skip to Main Content
Paidiatros

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Από τη στιγμή που ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος είναι βέβαιο πως θα πάρετε πολλές αποφάσεις οι οποίες αφορούν το παιδί σας . Μία από αυτές είναι και η επιλογή παιδιάτρου. Βεβαίως η επιλογή δεν αφορά την επιστημονική επάρκεια των  Παιδιάτρων μας οι οποίοι στο σύνολο τους είναι υπεύθυνοι επιστήμονες και επαγγελματίες, αλλά κάποιες προϋποθέσεις που ενδεχομένως θα θέσετε καθώς και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να αποφασίσετε.

Ο λόγος είναι οτι, ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα σας καθοδηγεί και θα σας συμβουλεύει σχετικά με τα θέματα υγείας και ανάπτυξης του παιδιού σας, από τη γέννησή του μέχρι και την εφηβεία.

Αν λοιπόν σας απασχολεί το θέμα της επιλογής παιδιάτρου εμείς παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές παραμέτρους που θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ψάξετε για παιδίατρο

Όταν μπείτε στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να ψάχνετε για παιδίατρο, ώστε μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο να πραγματοποιηθεί άμεσα η απαραίτητη πρώτη εξέταση του βρέφους και να σας δοθούν έγκαιρα από τον παιδίατρο οι κατάλληλες οδηγίες για την φροντίδα και τη διατροφή του. Έτσι θα νιώσετε πιο σίγουρη και ασφαλής για τη συνέχεια.

Ποια κριτήρια είναι σημαντικά στην επιλογή παιδιάτρου;

Όταν ξεκινήσετε την αναζήτηση παιδιάτρου είναι πολύ σημαντικό να καταγράψετε τα κριτήρια με τα οποία θα πάρετε την απόφασή σας. Οι περισσότεροι μελλοντικοί γονείς θέτουν ορισμένες από τις παρακάτω προϋποθέσεις που επιθυμούν να πληροί ο γιατρός του παιδιού τους και καταλήγουν σε εκείνον που συνδυάζει τις περισσότερες ή τις πιο σημαντικές για εκείνους.

 • Οι συστάσεις από φίλους, συγγενείς ή άλλους γιατρούς παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο στην επιλογή παιδιάτρου γιατί προέρχονται από άτομα που εμπιστευόμαστε ενώ παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε από εκείνους αρκετές πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν.
 • Η απόσταση του ιατρείου από τον τόπο κατοικίας. Είναι σημαντικό η έδρα του παιδιάτρου μας να είναι κοντά στο σπίτι μας, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες που οι επισκέψεις είναι πιο τακτικές. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και τον ίδιο τον γιατρό όταν θα χρειάζεται να κάνει επισκέψεις κατ΄οίκον.
 • Το ταμείο ή η ασφαλιστική εταιρία με την οποία είναι συμβεβλημένος ο γιατρός σίγουρα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα επιλογής, ώστε τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του παιδιού σας να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
 • Η εξειδίκευση ενός παιδιάτρου πάνω σε κάποιο επιστημονικό αντικείμενο (π.χ. νεογνολογία) μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο για ορισμένους γονείς.
 • Η συνεργασία του παιδιάτρου με κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει, γιατί σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού θα παρακολουθείται ενδονοσοκομειακά από έναν γιατρό που εμπιστεύεστε και είναι γνώστης του ιατρικού ιστορικού του παιδιού σας.
 • Η δυνατότητα του γιατρού να ανταποκρίνεται άμεσα σε έκτακτα περιστατικά. Πολλοί γονείς θέτουν ως σημαντικό κριτήριο επιλογής παιδιάτρου, τη διαθεσιμότητά του να απαντήσει σε ενδεχόμενα τηλεφωνήματά τους πέρα από τις εργάσιμες ώρες ή να πραγματοποιεί επισκέψεις κατ΄οίκον σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. ασθένεια του παιδιού.

Τί να ρωτήσετε τον υποψήφιο παιδίατρο

Αφού καταλήξετε σε κάποιους παιδιάτρους, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για να τους γνωρίσετε από κοντά και να ρωτήσετε όσα σας απασχολούν. Εμείς σας προτείνουμε μια λίστα ερωτήσεων που μπορείτε να κάνετε στον παιδίατρο.

 • Ποιες είναι οι ώρες που δέχεται στο ιατρείο του;
 • Με ποια ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρίες συνεργάζεται;
 • Πώς διαχειρίζεται τις κλήσεις εκτός ωραρίου εργασίας;
 • Πραγματοποιεί επισκέψεις κατ΄οίκον σε περίπτωση ασθένειας ή άλλου έκτακτου γεγονότος;
 • Συνεργάζεται με κάποιο νοσοκομείο;
 • Πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρει;

Η ώρα της απόφασης

Μετά από τη γνωριμία σας είναι βέβαιο ότι θα σχηματίσετε σαφέστερη εικόνα, ενώ εκτός από τους αντικειμενικούς παράγοντές θα παίξει ρόλο η εντύπωση που θα σας αφήσει ο χώρος του ιατρείου και η άνεση στην επικοινωνία σας με τον γιατρό. Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη κατά τη διαδικασία της επιλογής τον παράγοντα της επικοινωνίας, καθώς σαν νέοι γονείς θα χρειάζεστε αρκετά συχνά τη βοήθεια και τη συνδρομή του παιδιάτρου σας.

Σχετικά άρθρα:

ΥΓΙΕΙΝΗ  ΤΗΣ  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ – OΔΗΓΙΕΣ  ΠΡΟΣ  ΤΙΣ  ΕΓΚΥΟΥΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

Back To Top