ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών στον γυναικείο οργανισμό. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παράγουν ανδρικές ορμόνες σε υψηλότερα επίπεδα από τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ πολλές φορές αυτή η ανισορροπία προκαλεί την παράληψη των εμμηνοροϊκών περιόδων, δυσκολεύοντας τις γυναίκες στη τεκνοποίηση.
Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PolycysticOvarySyndrome-PCOS) είναι ένα ορμονικό πρόβλημα που επηρεάζει το 5-10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 20 χρόνων, όμως είναι πιθανό να διαγνωστεί και αρκετά αργότερα.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες ονομάζονται έτσι γιατί περιέχουν πολλές μικρές κύστες. Από αυτές τις κύστες, κάποιες περιέχουν ωάριο, κάποιες είναι ανενεργές, ενώ κάποιες άλλες παράγουν ορμόνες.
Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών;
Η ανισορροπία των ορμονικών επιπέδων που διαπιστώνεται από τις αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό σας στην υποψία ύπαρξης πολυκυστικών ωοθηκών. Ωστόσο, στο διακολπικό υπερηχογράφημα μπορούν με σαφήνεια να φανούν ακόμα και οι πολύ μικρές κύστες, διαστάσεων μόλις μερικών χιλιοστών.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλούν οι πολυκυστικές ωοθήκες;
Οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν αρκετά συμπτώματα. Τα κυριότερα συνοψίζονται στα παρακάτω:
- Ακανόνιστη περίοδος, με μεγάλα διαστήματα απουσίας έμμηνου ρύσης
- Ακανόνιστη ωορρηξία ή απώλεια ωορρηξίας
- Δυσκολία στη σύλληψη
- Έντονη τριχοφυϊα σε διάφορα μέρη του σώματος και στο πρόσωπο
- Λιπαρό δέρμα, με ακμή ή με τάση για ακμήΛεπτά ή/και αραιά μαλλιά
- Εύκολη πρόσληψη βάρους και δυσκολία στην απώλεια βάρους
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Βέβαια, κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, επομένως κάθε γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες θα επηρεαστεί με διαφορετικό τρόπο και θα εκδηλώσει διαφορετικό αριθμό και συνδυασμό συμπτωμάτων.
Ποια είναι τα κυριότερα αίτια εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών;
Αν και τα αίτια δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζουν συχνότερα πολυκυστικές ωοθήκες. Καθώς τα κύτταρα του σώματός τους είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη, το σώμα τους παράγει μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα οι ωοθήκες να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη. Η αύξηση της ινσουλίνης και της τεστοστερόνης επηρεάζει την ωρίμανση των ωοθηλακίων. Επιπρόσθετα, παίζει ρόλο και ο κληρονομικός παράγοντας. Αν για παράδειγμα η μητέρα σας ή η αδερφή σας έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε και εσείς.
Ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης των πολυκυστικών ωοθηκών;
Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που δημιουργούν οι πολυκυστικές ωοθήκες. Η απώλεια βάρους βοηθά στη μείωση της παραγωγής ινσουλίνηςκαι προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης. Επιπρόσθετα, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και συντελεί στην απώλεια βάρους.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν ο γιατρός σας, συνεκτιμώντας την κλινική εξέταση, το διακολπικό υπερηχογράφημα και τις αιματολογικές σας εξετάσεις, να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει είτε αντισυλληπτικά χάπια για τη ρύθμιση του κύκλου, είτε φάρμακα που προκαλούν τη μείωση παραγωγής ανδρικών ορμονών, είτε σκευάσματα που μειώνουν την ινσουλινοαντοχή.
Συμπερασματικά, οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που έχετε ασταθή κύκλο ή/και κάποια από τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.
Σχετικά άρθρα: