skip to Main Content
Woman Wearing White Cotton Underwear

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

Τί είναι οι κολπικές εκκρίσεις;

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι μια φυσιολογική διαδικασία  παραγωγής υγρών, από τους αδένες του κόλπου και του τραχήλου. Ο ρόλος των κολπικών εκκρίσεων είναι  η μεταφορά των νεκρών κυττάρων και βακτηρίων  έξω από τον κόλπο ώστε να παραμένει πάντοτε καθαρός και να προλαμβάνονται οι μολύνσεις.

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις ποικίλουν σε ποσότητα, ενώ το χρώμα τους μπορεί να κυμαίνεται από διαυγές ως γαλακτώδες λευκό. Τα κολπικά υγρά επίσης ενδέχεται να έχουν και μια ελαφριά, ιδιάζουσα οσμή, η οποία όταν γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστη αποτελεί συνήθως σημείο ένδειξης κάποιας μόλυνσης.

Πως αλλάζουν οι κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας;

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις μεταβάλλονται ανάλογα με το στάδιο του κύκλου και με τη φάση της ζωής της γυναίκας.

Για παράδειγμα, αμέσως μετά την περίοδο δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εκκρίσεις. Δύο ή τρεις μέρες αργότερα, τα υγρά γίνονται πυκνά και λευκά, ενώ μέρα με την ημέρα, καθώς προχωρά ο κύκλος και φθάνουμε στην ωορρηξία, οι εκκρίσεις μετατρέπονται σε διάφανες και βλεννώδεις. Καθώς πλησιάζει η επόμενη περίοδος, μετατρέπονται ξανά σε λευκές και πυκνές.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι εκκρίσεις είναι συνήθως αραιές, γαλακτώδεις και λευκές, ενώ όσο προχωράει η εγκυμοσύνη οι εκκρίσεις αυτές αυξάνονται.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης τα κολπικά υγρά μειώνονται απότομα, λόγω των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων και να οδηγήσουν σε κάθετη μείωση των κολπικών υγρών είναι :

  • Η λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης ή της υπογονιμότητας
  • Η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών
  • Η χημειοθεραπεία
  • Το σοβαρό άγχος και η κατάθλιψη

Sanitary pads

Τί σημαίνει το χρώμα των κολπικών εκκρίσεων

Πυκνές, λευκές εκκρίσεις

Εάν οι πυκνές και λευκές εκκρίσεις συνοδεύονται και από συμπτώματα όπως κνησμό, κάψιμο και ερεθισμό, πιθανότατα οφείλονται σε μόλυνση από μύκητες.

Κίτρινες εκκρίσεις

Οι κίτρινες εκκρίσεις που ενδέχεται να έχουν και μια δυσάρεστη μυρωδιά αυγού, δεν αποτελούν φυσιολογική ένδειξη. Συνήθως είναι αποτέλεσμα βακτηριδιακής λοίμωξης ή μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Καφέ εκκρίσεις

Τα κολπικά υγρά, καφετί ή σκούρου καφέ χρώματος παρατηρούνται συχνά, όταν  η γυναίκα έχει ακανόνιστες περιόδους. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να αξιολογηθούν από τον γιατρό, ειδικά αν η γυναίκα έχει περάσει στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Πράσινες εκκρίσεις

Οι εκκρίσεις πράσινου χρώματος πιθανότατα φανερώνουν την ύπαρξη κάποιας βακτηριδιακής λοίμωξης όπως για παράδειγμα οι τριχομονάδες.

Woman wondering

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται οσμή στις κολπικές εκκρίσεις

Χημική οσμή

Μερικές φορές η ευαίσθητη περιοχή αναδύει μια οσμή που κάποιος θα την χαρακτήριζε χημική, σαν αμμωνία. Είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται σε ελαφρά ακράτεια ή μπορεί και να είναι σημάδι βακτηριδιακής κολπίτιδας.

Οσμή σαν ψάρι

Η έντονη οσμή που ομοιάζει με εκείνη του ψαριού, οφείλεται στη χημική ένωση τριμεθυλαμίνη, που περιέχεται στα ψάρια και είναι υπεύθυνη για το διακριτό τους άρωμα. Για τον κόλπο όμως η μυρωδιά αυτή δεν είναι φυσιολογική και αποκαλύπτει την συγκέντρωση αναερόβιων βακτηριδίων.

Λοιπές ασυνήθιστες οσμές

Κάθε άλλη οσμή, έντονη ή μη, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και δεν σας είναι γνώριμη, πρέπει να τη θεωρήσετε ύποπτη και να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για διερεύνηση.

Caring doctor with patient

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Ο πλήρης τακτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προλαμβάνετε ή να αντιμετωπίζετε εγκαίρως κάθε γυναικολογικό πρόβλημα.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε στις κολπικές σας εκκρίσεις κάτι από τα παρακάτω, μην περιμένετε μέχρι να φθάσει η ημερομηνία του τακτικού σας ελέγχου, αλλά επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας:

  • Χημική μυρωδιά, σαν αμμωνία
  • Οσμή ψαριού
  • Πυκνές λευκές εκκρίσεις, συνοδευόμενες από ερεθισμό, κνησμό και αίσθημα καψίματος.
  • Κίτρινες, πράσινες ή καφέ εκκρίσεις (ειδικά στην εμμηνόπαυση)
  • Σε κάθε περίπτωση που κάτι σας προβληματίζει (μυρωδιά, δυσάρεστη αίσθηση, πόνος κατά το σεξ κ.α.).

Ο γιατρός σας, γνωρίζοντας το ιατρικό σας ιστορικό και ελέγχοντας την κατάστασή σας κλινικά ή/και εργαστηριακά, θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Σχετικά άρθρα:

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΜΟΡΦΕΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

Back To Top