skip to Main Content
Period Calendar

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΑΣ

Ως γυναίκα γνωρίζετε πόσο μεγάλη σημασία έχει να νιώθετε άνετα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Ακολουθώντας μερικές συμβουλές και αποφεύγοντας κάποια λάθη, οι ημέρες της περιόδου σας δεν θα είναι πλέον τόσο δύσκολες και διαφορετικές από τις υπόλοιπες μέρες της ζωής σας.

Παρακάτω,παραθέτουμε απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα και απορίες των γυναικών σχετικά με την περίοδό τους.

Επιτρέπεται το κολύμπι όταν είμαι αδιάθετη;

Μπορείτε άνετα να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μάλιστα, αν υποφέρετε από κράμπες το κολύμπι θα σας βοηθήσει,  αρκεί να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές συμβουλές.  Μην χρησιμοποιήσετε σερβιέτες γιατί θα απορροφήσουν πολύ νερό ή θα ξεκολλήσουν. Ωστόσο, πριν μπείτε στο νερό μπορείτε να εφαρμόσετε στον κόλπο σας ένα ταμπόν. Θυμηθείτε να το αφαιρέσετε αμέσως μετά το κολύμπι για να μην μαζέψει βακτήρια. Πολύ σημαντικό είναι να είστε σίγουρες για την ποιότητα του νερού, είτε πρόκειται για πισίνα ή για θάλασσα. Αν μετά από ένα μπάνιο σε δροσερό νερό διακοπεί η περίοδός σας μην ανησυχήσετε, είναι μια φυσιολογική και παροδική αντίδραση του οργανισμού σας.

Μπορώ να αθλούμαι όταν έχω περίοδο;

Η ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και βοηθά στην ανακούφιση από τις κράμπες.  Επιπλέον η ήπιας μορφής άσκηση βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη βελτίωση της διάθεσής σας.

Woman streching

Μπορώ να συνευρεθώ σεξουαλικά ενώ έχω περίοδο;

Δε υπάρχει κάποια σαφής οδηγία που να απαγορεύει την ερωτική συνεύρεση κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης. Οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν τη συνεύρεση λόγω έλλειψης ερωτικής διάθεσης και για πρακτικούς λόγους. Αν ωστόσο επιθυμείτε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό, για λόγους υγιεινής και αντισύλληψης, καθώς δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως δεν μπορείτε να συλλάβετε κατά τις ημέρες της περιόδου σας.

Ποιες τροφές θα με βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των «δύσκολων ημερών»;

Για να τονώσετε τον οργανισμό σας τις δύσκολες αυτές ημέρες, πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο για να αποφύγετε τη αναιμία, βιταμίνη C για την πιο αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου και βιταμίνη Β12. Αυτά τα πολύτιμα στοιχεία θα τα βρείτε στα πράσινα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κόκκινο κρέας, στα αυγά και στα ψάρια. Να θυμάστε ακόμα να πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε το πρήξιμο, τις κράμπες στους μυς και την εξάντληση. Αποφύγετε ή ελαττώστε την κατανάλωση πολύ αλατισμένων τροφών για να μην κάνετε κατακράτηση υγρών. Τέλος, μην συνδυάζετε γαλακτοκομικά με κρέας για να μην εμποδίσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας.

Woman drinking orange juice

Μπορώ να συνεχίσω κανονικά τις δραστηριότητές μου;

Καθώς η περίοδος είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σας, αν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά την εργασία σας και κάθε σας δραστηριότητα. Ίσως κατά τις ημέρες της αυξημένης ροής να αισθάνεστε ατονία και να μην έχετε καλή διάθεση. Για αυτό, προσπαθήστε να ακολουθήσετε προσεκτική διατροφή, να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε επαρκώς.

Πως θα φροντίσω την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Η τήρηση των κανόνων  υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε. Χρειάζεται να πλένεστε καθημερινά, χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή. Προτιμήστε το ντους με χλιαρό νερό έναντι του αφρόλουτρου. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά σερβιέτα ή ταμπόν για να αποφύγετε τη συγκέντρωση βακτηρίων. Αποφύγετε ή κάντε πολύ προσεκτική χρήση στις δημόσιες τουαλέτες και όπως πάντα, να θυμάστε να σκουπίζεστε με φορά από μπροστά προς τα πίσω.

Πώς να επιλέξω προϊόντα περιόδου

Είναι σημαντικό να επιλέξετε προϊόντα περιόδου που σας ταιριάζουν και σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Προτιμήστε τις σερβιέτες με φτερά, για μεγαλύτερη προστασία από τις διαρροές, και με βαμβακερό κάλυμμα για την αποφυγή των ερεθισμών. Προμηθευτείτε με 2-3 διαφορετικά μεγέθη για να τις εναλλάσσετε ανάλογα με τη ροή και τη χρονική στιγμή εφαρμογής (νύχτα). Αν χρησιμοποιείτε ταμπόν, επιλέξτε προσεκτικά ποιο μέγεθος σας καλύπτει.

Period products

Πότε να απευθυνθώ στον γιατρό μου;

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στην περίοδό σας, όπως μεγάλη αύξηση ή μείωση της ροής, μεγάλους σε μέγεθος θρόμβους αίματος, έντονο πόνο, λιποθυμικές τάσεις ή οτιδήποτε πέρα από τα συνηθισμένα, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

 

Παλέξα  Στέλλα

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

 

Σχετικά άρθρα:

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟ

 

Back To Top