skip to Main Content
Mother And Young Daughter

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟ

Μερικές φορές το να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με προσωπικά θέματα με το παιδί σας, σας κάνει να νιώθετε αμήχανη.

Όμως τα παιδιά χρειάζονται αξιόπιστες πληροφορίες και συμβουλές σε αυτή την ηλικία και εσείς σίγουρα έχετε την εμπειρία για να τους τις παρέχετε. Το να βοηθήσετε το παιδί σας από νωρίς να κατανοήσει το σώμα του θα το βοηθήσει στη σωστή φροντίδα της σωματικής και ψυχικής του υγείας στο μέλλον.

Αν έχετε κόρη, ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσετε από νωρίς, είναι αυτό του ερχομού της πρώτης περιόδου. Τα κορίτσια πλέον υποδέχονται την πρώτη τους περίοδο αρκετά νωρίτερα από ό,τι οι μητέρες τους, δηλαδή κάπου ανάμεσα στα 9 με 13 τους χρόνια και αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ανάμεσα στις δύο γενιές.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε στην κόρη σας για το θέμα της περιόδου;

Ουσιαστικά δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για αυτή τη συζήτηση. Μπορείτε να αρχίσετε να αναφέρεστε στο θέμα όποτε δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και με δεδομένο  ότι το παιδί βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει αντίληψη για το σώμα του. Αν για παράδειγμα η κόρη σας σε ηλικία 6 ή 7 ετών δει μια διαφήμιση ειδών περιόδου στην τηλεόραση και σας ρωτήσει, αρπάξτε την ευκαιρία και εξηγήστε της πως οι γυναίκες κάθε μήνα, χάνουν λίγο αίμα από το ευαίσθητο σημείο. Αυτό ονομάζεται περίοδος, είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πονάει. Τα προϊόντα περιόδου βοηθούν στο να μην λερώνεται το εσώρουχο.

Καθώς θα περνάει ο καιρός, θα μπορείτε να δίνετε στην κόρη σας ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, ακόμα και αν δεν σας απευθύνει ερωτήματα απολύτως σχετικά με την περίοδο.

Για παράδειγμα, αν έρθει η κουβέντα για την αλλαγή του σώματος καθώς μεγαλώνει, αν εκδηλώσει απορία για το πώς γεννιούνται τα παιδιά, ή αν ανακαλύψει στο συρτάρι σας σερβιέτες ή ταμπόν.

Ρωτήστε το παιδί σας τί γνωρίζει ήδη και τοποθετήστε τη συζήτηση ένα επίπεδο παραπάνω. Πρώτα από όλα εξηγήστε της ότι η περίοδος είναι μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης ενός κοριτσιού σε γυναίκα και μια απόλυτα απαραίτητη συνθήκη για να γίνει μια γυναίκα μαμά.

Επειδή τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα μέσα από εικόνες, ψάξτε σε βιβλία ή στο διαδίκτυο να βρείτε παραστατικές απεικονίσεις των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας και περιγράψτε της με απλά λόγια το ταξίδι του ωαρίου.

Girl is wondering

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την περίοδο

 Με το πέρασμα του χρόνου η κόρη σας θα σας θέτει ολοένα και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την περίοδο και καλό θα είναι να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο να της απαντήσετε.

Πότε να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο κάπου ανάμεσα στα 9-15 χρόνια τους με μέσο όρο τα 12. Κάθε οργανισμός βέβαια έχει τον δικό του ρυθμό.

Παρόλο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα εμφανιστεί η πρώτη περίοδος, υπάρχουν σημάδια που προδίδουν ότι αυτή η στιγμή πλησιάζει. Τυπικά, η έναρξη της περιόδου τοποθετείται περίπου 2 χρόνια μετά το ξεκίνημα της ανάπτυξης του μαστικού αδένα και έξι μήνες μετά την έναρξη εμφάνισης κολπικών εκκρίσεων. Μερικές ακόμα ενδείξεις είναι η λιπαρότητα του δέρματος, η εμφάνιση ακμής και η κάλυψη της ηβικής περιοχής με τριχοφυΐα.

 Γιατί έχω περίοδο; Τί την προκαλεί;

Η περίοδος ξεκινάει επειδή αλλάζουν οι ορμόνες στο γυναικείο σώμα και μεταφέρουν στην μήτρα το μήνυμα να προετοιμαστεί να υποδεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Η μήτρα εσωτερικά εξοπλίζεται με ένα πλούσιο σε αίμα στρώμα, που θα βοηθήσει το γονιμοποιημένο ωάριο να αναπτυχθεί στο πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης. Αν δεν υπάρξει γονιμοποιημένο ωάριο, το στρώμα αυτό διαλύεται και η γυναίκα για λίγες ημέρες ματώνει. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες και για αυτό η περίοδος εμφανίζεται μια φορά τον μήνα.

Πόσες μέρες διαρκεί η περίοδος ;

Η περίοδος διαρκεί περίπου 5 ημέρες. Κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων η ροή αίματος είναι λίγο πιο έντονη.

Period calendar

Θα έχω περίοδο κάθε μήνα;

Κατά τη διάρκεια των 2-3 πρώτων ετών μετά από την εμφάνιση της πρώτης περιόδου μπορεί η περίοδος να μην είναι τακτική. Σιγά σιγά όμως, σταθεροποιείται και εμφανίζεται περίπου κάθε μήνα.

Θα πονάω κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Τα μικρά κορίτσια συνήθως δεν πονούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αν ωστόσο υπάρξουν μικρές ενοχλήσεις  αντιμετωπίζονται εύκολα.

Βοηθήστε την να εξοικειωθεί με τα είδη περιόδου       

Μην περιμένετε να φθάσει η ώρα της πρώτης της περιόδου για να της δείξετε πώς θα φροντίζει τον εαυτό της κατά τη διάρκεια των «δύσκολων ημερών». Θα έχει τόσα να επεξεργαστεί που δεν χρειάζεται να την απασχολεί και το πρακτικό σκέλος.

Όταν κρίνετε πως η ώρα της πρώτης της περιόδου πλησιάζει, καλέστε την σε «μάθημα» και δείξτε της στην πράξη πώς να εφαρμόζει στο εσώρουχό της την σερβιέτα, πώς να την αλλάζει και κάθε πότε.  Ακόμα, εξηγήστε της πόσο σημαντική είναι η καθαρότητα της ευαίσθητης περιοχής κατά τη διάρκεια  της περιόδου της.

Period products

Πότε χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Τα περισσότερα κορίτσια δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την περίοδό τους. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν η κόρη σας:

  • Είναι ήδη 15 ετών και ακόμα δεν έχει εμφανιστεί περίοδος
  • Άρχισε η ανάπτυξη του μαστικού της αδένα πριν από περισσότερα από 3 χρόνια αλλά ακόμα δεν έχει εμφανιστεί περίοδος.
  • Έχουν περάσει περισσότερα από 2 χρόνια από την πρώτη της περίοδο και ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η συχνότητα.
  • Υποφέρει από σοβαρές κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου της.
  • Έχει μεγάλη αιμορραγία, δηλαδή γεμίζει μία σερβιέτα σε λιγότερο από 2 ώρες.

 

Μην ξεχνάτε πως σε αυτή την τρυφερή ηλικία αποτελείτε την πρώτη και μια από τις πιο έγκυρες πηγές πληροφόρησης για την κόρη σας. Όσο περισσότερα της διδάξετε τόσο πιο προετοιμασμένη θα είναι να αντιμετωπίσει αυτή τη φυσική αλλαγή στην ζωή της.

Σχετικά άρθρα:

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV

Back To Top