skip to Main Content
Menopause

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Αν βρίσκεστε σε ηλικία ανάμεσα στα 45 και 55 έτη και δεν έχει εμφανιστεί περίοδος για 12 ή και περισσότερους μήνες, το πιθανότερο είναι να έχετε μπει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και να βιώνετε ταυτόχρονα και ορισμένες ενοχλήσεις όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και προβλήματα στο ύπνο.

Η εμμηνόπαυση προκύπτει σταδιακά όταν οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να παράγουν ωάρια, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται δραματικά και ο έμμηνος κύκλος σταματά.

Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή είναι επόμενο να προκαλεί άγχος, για αυτό και είναι απαραίτητο να είστε ενημερωμένες για τα συμπτώματα που θα βιώσετε μετά την εμμηνόπαυση, ώστε να τα διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαχειριστείτε τα συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Βιώνει και διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο την εμμηνόπαυση. Όποια και να είναι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, ελαφρά ή περισσότερο αισθητά, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ώστε να σας υποδείξει τον ιδανικό τρόπο για να απαλλαγείτε από αυτά. Ο γυναικολόγος σας είναι πιθανό να σας συστήσει ορμονική φαρμακευτική αγωγή, προϊόντα τοπικής εφαρμογής κατάλληλα για την ανακούφιση και την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσετε μετά την εμμηνόπαυση;

  • Κολπική ατροφία. Προκαλεί ξηρότητα και πόνο στον κόλπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν τοπικής θεραπείας και ανακούφισης.
  • Νευρικότητα, γρήγορες εναλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη. Είναι συμπτώματα που οφείλονται τόσο στις ορμονικές μεταβολές, όσο και σε ψυχολογικούς παράγοντες.
  • Δυσκολίες στον ύπνο. Όλα τα παραπάνω συνήθως προκαλούν δυσκολία στον ύπνο σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε μονίμως κουρασμένη και χωρίς ενέργεια.

Προσέξτε περισσότερο την υγεία σας

Μετά τη εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για συγκεκριμένες παθήσεις και ασθένειες αυξάνεται. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να κάνουν σε τακτική βάση εξέταση μέτρησης οστικής μάζας για να προλάβουν το ενδεχόμενο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Ακόμα, είναι σημαντικό να ελέγχουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης που έχει την τάση να αυξάνεται σε αυτή την περίοδο. Για αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετηθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής που να περιλαμβάνει άσκηση και σωστή διατροφή.

Όσο μια γυναίκα μεγαλώνει, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται. Για αυτό η τακτική μαστογραφία σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα μαστών κρίνεται απαραίτητη. Μάλιστα, οι γυναίκες  που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι συνετό να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και να ελέγχονται ακόμα πιο συχνά, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού τους.

Επιπρόσθετα, μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε ακράτεια ούρων. Η πτώση των οιστρογόνων αποδυναμώνει τους μύες της βουβωνικής περιοχής που έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν την ουροδόχο κύστη. Ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των συγκεκριμένων μυών.

Η καθημερινότητα μετά την εμμηνόπαυση

Αν αναρωτιέστε τί θα πρέπει να αλλάξετε για να συνεχίσετε να έχετε μια ποιοτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση, θα λέγαμε, όχι και πολλά πράγματα. Αρχικά, είναι σημαντικό να δεχόμαστε στη ζωή τις αλλαγές, πόσο μάλλον μια φυσιολογική εξέλιξη όπως είναι η εμμηνόπαυση.

Αξιολογήστε τα θετικά που αυτή η αλλαγή φέρνει. Περισσότερη ελευθερία λόγω απουσίας της περιόδου, σεξουαλική επαφή χωρίς τον φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και απώλεια των δυσάρεστων συμπτωμάτων του κύκλου όπως πόνοι ωορρηξίας και περιόδου φουσκώματα, κεφαλαλγίες κ.α.

Ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές του γιατρού σας, συντάξτε ένα πλάνο τακτικών τσεκάπ, φροντίστε τη διατροφή σας και ασκηθείτε κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδήλατο, γιόγκα, πιλάτες, στρέτσινγκ ή ό,τι άλλο σας αρέσει και βρίσκεται κοντά στις φυσικές σας δυνατότητες.

Back To Top