skip to Main Content
Middle Aged Couple

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Πότε ξεκινάει η εμμηνόπαυση ;

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία του γυναικείου οργανισμού που κατά μέσο όρο λαμβάνει χώρα στην ηλικία μεταξύ 48-55, με πιο πιθανή ηλικία έναρξης τα 51 χρόνια.

Επίσημα, μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση όταν η περίοδός της σταματήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην ερωτική ζωή;

Σωματικές επιπτώσεις

Η μείωση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μετά την εμμηνόπαυση οδηγούν σε αλλαγές στο σώμα και στην ερωτική διάθεση.

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή την φάση πιθανόν να παρουσιάζουν ολοένα και μικρότερο ενδιαφέρον για την ερωτική πράξη.

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή του κόλπου γεγονός που οδηγεί στη μείωση της φυσικής του υγρασίας. Αυτή η εξέλιξη, καθιστά πολλές φορές  τον κόλπο πολύ ξηρό για άνετη ερωτική συνεύρεση.

Επιπρόσθετα, η απότομη πτώση στη παραγωγή οιστρογόνων, οδηγεί σε λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου. Έτσι προκαλείται αίσθημα καύσου, πόνος και δυσφορία, ενώ η επαφή  καθίσταται επώδυνη στην πλειοψηφία των γυναικών.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση συχνά έχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις. Μερικές από αυτές είναι η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, η μόνιμη κούραση, η κατάθλιψη, ο φόβος μη ικανοποίησης του συντρόφου και η αίσθηση απώλειας της θηλυκότητας. Όλα τα προαναφερόμενα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε μείωση της αυτοπεποίθησης και της ερωτικής διάθεσης.

Woman upset alone on the coach

Η μείωση της ερωτικής διάθεσης αφορά όλες τις γυναίκες;

Δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα όλες οι γυναίκες. Απεναντίας, πολλές γυναίκες δηλώνουν πως μετά την εμμηνόπαυση απολαμβάνουν περισσότερο την ερωτική πράξη, απαλλαγμένες από τον φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ ταυτόχρονα οι λιγότερες πλέον οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τις καθιστούν πιο ανέμελες.

Τί μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από την κολπική ξηρότητα;

Ο πιο εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε  από την ξηρότητα είναι με τη χρήση τοπικού υδροδιαλυτού λιπαντικού. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στον κολπικό βλεννογόνο σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φραγμό, να επουλώνει τον κατεστραμμένο ιστό να αποκαθιστά την ελαστικότητα και να ανακουφίζει από τον πόνο, την αίσθηση καύσου και τη δυσφορία.

Αποφύγετε τη χρήση λιπαντικών, όπως τη βαζελίνη, γιατί μπορεί να επηρεάσουν την αντοχή του προφυλακτικού του συντρόφου σας ή/και να προκαλέσουν ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου, ιδιαίτερα αν έχετε αδύναμο  ανοσοποιητικό ή ταλαιπωρείστε από επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες.

Εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας για να διερευνήσει αν έχετε ακόμα, έστω και σπανίως, ωορρηξία.

Φυσικά σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείτε ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και μετά την εμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο αναπαραγωγικό σας σύστημα.

Τέλος, θα μπορούσατε να συζητήσετε με το γιατρό σας, θεραπείας ες οιστρογόνων ή προγεστερόνης, η οποίες όμως δεν είναι ελεύθερη παρενεργειών.

Elderly happy couple

Τι μπορείτε να κάνετε για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την ερωτική επαφή

Για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την ερωτική επαφή, μπορείτε να δοκιμάσετε, με τη βοήθεια του συντρόφου σας, πιο βολικές ερωτικές στάσεις, μέχρι να βρείτε την πιο άνετη και για τους δύο.

Σε κάθε περίπτωση μην αμελείτε να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας αν αισθανθείτε πόνο, τσούξιμο και δυσφορία, πέρα από τα συνηθισμένα.

Αποφύγετε να φοράτε στενά και νάιλον ρούχα και να έρχεστε σε επαφή με υλικά που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας.

Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα από την άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή.

Senior couple at sex counselor

Τέλος, ζητήστε την κατανόηση και τη συνεργασία του συντρόφου σας, ενώ αν νιώθετε ότι χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό σύμβουλο.

Back To Top