skip to Main Content

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας και χαρακτηρίζεται από την διακοπή της εμμήνου ρύσεως και το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας. Η περίοδος αυτή αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μια δύσκολη ψυχολογικά φάση της ζωής τους καθώς ταλαιπωρούνται έντονα από συμπτώματα που εκδηλώνονται στο σώμα τους και στον ψυχισμό τους και που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης είναι οι έντονες συναισθηματικές αλλαγές με την επικράτησης της νευρικότητας, της ευερεθιστότητας και γενικότερα μιας καταθλιπτικής μετάπτωσης.

Παράλληλα είναι σύνηθες φαινόμενο η γυναίκα κατά την κλιμακτήριο να βιώνει συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, διότι εκείνη την περίοδο θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με πραγματικές και συμβολικές απώλειες, όπως είναι η αρρώστια ή ο θάνατος συγγενικών προσώπων, η συνταξιοδότηση, ή η απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι.

Παρόλο που η κλιμακτήριος είναι μια κατάσταση δυσμενών ψυχολογικών διακυμάνσεων, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τις αλλαγές και να την περάσετε με συναισθηματική πληρότητα.

Τα συμπτώματα είναι προσωρινά   

Σκεφτείτε ότι η εμμηνόπαυση είναι μια προσωρινή περίοδος που σίγουρα θα δοκιμαστεί η υπομονή σας εξαιτίας των σωματικών και ορμονικών αλλαγών, αλλά σύντομα το σώμα σας θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η διάθεσή σας θα επανέλθει και τα νεύρα και οι εντάσεις θα υποχωρήσουν.

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση

Βοηθήστε τον οργανισμό σας να χαλαρώσει και μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας κάνοντας γιόγκα ή διαλογισμό. Όταν νιώθετε έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι.

Φροντίστε να κοιμάστε σωστά. Απομακρύνετε το κινητό ή το τάμπλετ από το δωμάτιο, κλείστε την τηλεόραση και πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Ακόμα και μέσα στη μέρα, αν απλώς κλείσετε τα μάτια για λίγα λεπτά και ξαπλώσετε, θα νιώσετε καλύτερα.

Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την κλιμακτήριο σαν μια περίοδο απώλειας, το αναπαραγωγικό σύστημα παύει να υφίσταται και αυτό προκαλεί συναισθήματα θλίψης. Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα, σκεφτείτε ότι η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για εσάς και δείτε το σαν ένα είδος απελευθέρωσης.

Ξεκινήστε νέες δραστηριότητες

Αρχίστε να κάνετε δραστηριότητες που σας γεμίζουν και επιστρατεύστε την δημιουργικότητά σας. Το διάβασμα ενός βιβλίου, το γράψιμο, η μουσική, η φωτογραφία, η ζωγραφική, το πλέξιμο, είναι τρόποι να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας και να εκφραστείτε. Το ζητούμενο δεν είναι να έχετε ένα άριστο αποτέλεσμα, αλλά να κάνετε κάτι που θα σας ευχαριστεί και θα σας γεμίζει.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Μια σωστή διατροφή μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλή διάθεση και την εξομάλυνση των ψυχολογικών μεταπτώσεων. Προσθέστε στη διατροφή σας άφθονα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες αλλά φτωχές σε λιπαρά, όπως είναι το μαύρο ρύζι, η κινόα, η βρώμη, τα φασόλια και η γλυκοπατάτα.  Ο σολομός, η σαρδέλα, τα καρύδια, ο τόνος και ο λιναρόσπορος, είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις. Τέλος, περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ, γιατί αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν άγχος και νευρικότητα.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Η γυμναστική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας και να φτιάξει τη διάθεσή σας. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, παίξτε τένις, γραφτείτε σε κάποιο ομαδικό άθλημα στο γυμναστήριο αν προτιμάτε την επαφή με άλλους ανθρώπους και γενικά ασχοληθείτε με ό,τι σας αρέσει περισσότερο, αρκεί να βρίσκεται το σώμα σας σε κίνηση.

Ο ρόλος της γυναίκας

Υπάρχει ακόμα η αντίληψη από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ότι ο ρόλος της γυναίκας σαν μητέρα ή ερωτική σύντροφος τελειώνει όταν ξεκινάει η εμμηνόπαυση, γεγονός που της δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος και της προκαλεί ανασφάλεια ή ακόμη και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η διαδικασία όμως της εμμηνόπαυσης είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια νέα και όμορφη περίοδο.

Η κλιμακτήριος είναι μια δύσκολη, αλλά μια φυσιολογική και εξελικτική φάση στην πορεία της γυναίκας. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε για να ζείτε ήρεμα και φυσιολογικά, είναι να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε κάθε δυνατότητα που σας παρέχεται για να προσφέρετε στον εαυτό σας απόλαυση και ικανοποίηση, είτε από πνευματικές δραστηριότητες είτε από ενέργειες που συμβάλλουν σε συναισθηματική ανανέωση, σε συνδυασμό με ψυχαγωγία και προσωπική αυτοπραγμάτωση.

Back To Top