skip to Main Content
Mind

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

Όπως το σώμα σας  χρειάζεται να γυμνάζεται, έτσι και η πνευματική εξάσκηση είναι απαραίτητη για να κρατηθεί το μυαλό σας σε φόρμα. Όσο πιο «γυμνασμένος» είναι ο εγκέφαλος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές προκλήσεις, να αντιμετωπίσει το στρες και να βελτιωθεί η ζωή σας προς το καλύτερο.

Εξασκώντας το μυαλό σας, ενδυναμώνετε τον εγκέφαλό σας και αυξάνετε τις διανοητικές σας δεξιότητες, αποφεύγοντας τυχόν γνωστικά προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή σας.

Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου με φυσικό τρόπο.

Λύστε ένα σταυρόλεξο ή Sudoku

Το να βρείτε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να λύσετε ένα μικρό σταυρόλεξο είναι ένα δώρο για το μυαλό σας, αφού φρεσκάρεται η μνήμη, δίδεται τροφή στην επαγωγική σκέψη και έτσι οξύνεται η ικανότητα να βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα.

Το sudoku είναι ένα διανοητικό παιχνίδι με στόχο να γεμίσετε ένα πίνακα με αριθμούς χωρίς να μπορείτε να επαναλάβετε έναν αριθμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Είναι μια εξαιρετική μέθοδος εξάσκησης του μυαλού και αύξησης των πνευματικών δεξιοτήτων.

Ξεκινήστε το περπάτημα

Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, αυξάνει την οξυγόνωση, βοηθάει στη συντήρηση των ιστών και των νεύρων και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης. Σύμφωνα με έρευνες, η εγκεφαλική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με το περπάτημα και όσοι είναι πιο δραστήριοι, επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες και έχουν λιγότερα προβλήματα μνήμης.

Γράψιμο με το χέρι

Για τους ενήλικες η πληκτρολόγηση σε μια συσκευή είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση ενάντια στο χειρόγραφο, αλλά περιορίζει την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε νέες πληροφορίες. Το να γράφετε όμως με το χέρι, απαιτεί σκέψη και βάζει το μυαλό σε λειτουργία αφού θα πρέπει να συνδυάσετε τη δομημένη γραφή με λογικούς συνειρμούς.  Γράφοντας στο χέρι ενισχύεται η μνήμη αλλά και η ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης.

Διαβάστε περισσότερο

Το διάβασμα είναι για το μυαλό σας ό,τι είναι η τροφή για το σώμα σας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενδυναμώνει την μνημονική και αντιληπτική ικανότητα, εξελίσσει την κριτική σκέψη και αναπτύσσει τη φαντασία. Οι έξτρα γνώσεις επεκτείνουν τους ορίζοντες ενώ η ανάγνωση βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και χαρίζει μια εσωτερική γαλήνη.

Μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο

Η εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας είναι η καλύτερη εξάσκηση για τον εγκέφαλο, ο οποίος αναλαμβάνει να μάθει καινούριες λέξεις και να κατανοήσει νέους κανόνες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ικανότητες αντίληψης και να βελτιώνεται η μνήμη.

Το ίδιο ευεργετικό για τον εγκέφαλο είναι και η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο. Η επαφή με τη μουσική μπορεί να βοηθήσει έναν ενήλικα να παραμείνει δραστήριος, να έχει ισχυρότερη μνήμη και κρατά το μυαλό σε εγρήγορση.

Παίξτε

Δοκιμάστε να παίξετε παιχνίδια που προκαλούν το μυαλό και το βάζουν σε διαδικασία σκέψης, όπως είναι το σκάκι ή το scrabble. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας, γνώσεων, επίλυσης προβλημάτων ή γρίφους που κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση. Είτε μέσω διαδικτύου, είτε επιτραπέζια, τα παιχνίδια μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους αφού απαιτούν την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών νοητικών δεξιοτήτων.

Όσο πιο πολύ γυμνάζεται το μυαλό σας, τόσο καλύτερα αποδίδει. Εκτός από τις παραπάνω απλές και προσιτές δραστηριότητες, καλό είναι να ενισχύσετε τη διατροφή σας με βιταμίνες Β, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, να αυξήσετε τις ώρες του ποιοτικού ύπνου και να φροντίζετε να ξεκουράζετε συχνά το μυαλό σας, έστω και για δέκα λεπτά αποβάλλοντας κάθε αρνητική σκέψη.

Το μυαλό είναι ένα πολύπλοκο όργανο που με την κατάλληλη εξάσκηση μπορεί να παραμείνει υγιές και ισχυρό μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σχετικά άρθρα:

ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΥΛ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 50!

Είναι αλήθεια ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί κατάθλιψη;

Back To Top