ΜΟΡΦΕΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ
Οι κολπίτιδες αποτελούν σήμερα το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και η συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο της. Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα καύσου, κνησμού και κολπικής υπερέκκρισης. Η κολπίτιδα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση τους προβλήματα, κάτι που οφείλεται στην ιδιαιτερότητά της φυσιολογίας του κόλπου.
Ο κόλπος αποτελείται από γαλακτοβάκιλλους, που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα. Η παρουσία τους είναι επιθυμητή, γιατί χάρη σε αυτούς διατηρείται το pH του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και εμποδίζεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών. Στην κολπίτιδα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του pH.
Μορφές κολπίτιδας:
- Βακτηριδιακή κολπίτιδα: σε ποσοστό 22-50%
- Μυκητιασική κολπίτιδα: σε ποσοστό 17-39%
- Τριχομοναδική κολπίτιδα: σε ποσοστό 4-35%
- Σε ποσοστό 7-72% παραμένουν αδιάγνωστες.
Οι φλεγμονές αυτές εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι.
Παράγοντες που ευνοούν τις κολπίτιδες:
- Κακή γενική κατάσταση (στρες, κάπνισμα, έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή)
- Κολπικές πλύσεις
- Ενδηματολογικές συνήθειες (εφαρμοστά παντελόνια, συνθετικά εσώρουχα)
- Εγκυμοσύνη
- Χρήση αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών, κορτιζόνης
- Διαβήτης
Συμπτώματα αποτελούν ο καύσος, το οίδημα, δυσαρεύνια, δυσουρία, κολπική και δύσοσμη υπερέκκριση. Η θεραπεία αφορά λήψη αντιβιοτικών, ή αντιμυκητιασικών από το στόμα ή κολπικά (με υπόθετα και κρέμες).
Η πρόληψη βασίζεται στον σωστό καθαρισμό της περιοχής με προϊόντα που δεν διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα και το pH της περιοχής. Ο σωστός καθαρισμός, θα πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο μέχρι των πρωκτό. Επίσης πρέπει να γίνεται καθημερινή αλλαγή εσωρούχων και αυστηρή χρήση του προφυλακτικού.
Δήμητρα Ι. Χρυσάγη
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
Σχετικά άρθρα: