ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ…ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Τα βρέφη έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου για να αναπτυχθούν σωστά. Ωστόσο, κάθε μωρό έχει τις ιδιαιτερότητές του, για αυτό και οι συνήθειες ύπνου διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Από τη στιγμή που το βρέφος κερδίζει ικανοποιητικό βάρος, είναι ήρεμο και φαίνεται ευχαριστημένο, οι ώρες του ύπνου του είναι αρκετές για εκείνο και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Πόσο ύπνο χρειάζονται τα βρέφη;
Τα βρέφη από τη γέννηση τους μέχρι τη βρεφική ηλικία των 2 μηνών κοιμούνται πολλές ώρες και ουσιαστικά ξυπνάνε μόνο για τα γεύματά τους. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι το μωρό σας δεν κοιμάται επαρκώς σε σχέση με συνομήλικα βρέφη ή με όσο κοιμόντουσαν τα αδέλφια του, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη φάση, εκτός από να του προσφέρετε εγκαίρως τα γεύματά του, ένα άνετο περιβάλλον, καθαριότητα και στοργή.
Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την περίοδο πολλά βρέφη ταλαιπωρούνται από κωλικούς με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς νευρικά. Σε αυτή την περίπτωση, να κάνετε υπομονή αφού σύντομα αυτή η φάση θα περάσει. Μην διστάζετε να το κρατάτε αγκαλιά αν αυτό το ανακουφίζει και το νανουρίζει. Είναι ακόμα πολύ μικρό για να «κακομάθει».
Αν ωστόσο παρατηρήσετε ότι το μωρό δεν παίρνει βάρος, κάνει εμετούς, διάρροιες ή έχει συνεχώς κακή διάθεση, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον ύπνο των μωρών;
Η θερμοκρασία και η υγρασία του δωματίου
Για να νιώθει άνετα το μωρό, η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι γύρω στους 20Ο C και η υγρασία 40-60%. Για αυτό θα ήταν χρήσιμο να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο – υγρόμετρο και να το τοποθετήσετε στο βρεφικό δωμάτιο. Αν χρειάζεται να αυξηθεί η υγρασία, χρησιμοποιήστε ένα σκεύος με νερό πάνω στο καλοριφέρ, ανοίξτε για λίγο το παράθυρο ή ενεργοποιήστε τον υγραντήρα. Αντίθετα αν τα επίπεδα της υγρασίας είναι αυξημένα χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα.
Ένδυση, κρεβατάκι, μαξιλάρι, κλινοσκέπασμα
Την ώρα του ύπνου το μωρό πρέπει να φοράει μαλακά, άνετα, βαμβακερά ρουχαλάκια, χωρίς ραφές, σχέδια ή κουμπάκια που μπορεί να το ενοχλούν. Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν κάνει πολλή ζέστη, μπορείτε να το κοιμίσετε με την πάνα του, χωρίς επιπλέον ρούχα.
Μεταφέρετε το μωρό σας από την αρχή στην κούνια του, για να νιώθει πιο άνετα. Επιλέξετε με προσοχή την κούνια, η οποία πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Το στρώμα που θα επιλέξετε, να είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά, να είναι ανατομικό και να μην αφήνει κενό γύρω γύρω ώστε να μην παγιδευτεί κάποιο μέλος του μωρού ανάμεσα στο στρώμα και στα κάγκελα.
Δεν τοποθετούμε ποτέ μαξιλάρι στο βρεφικό κρεβατάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Αν ωστόσο επιθυμείτε να περιορίσετε τις κινήσεις του ώστε να κοιμάται στο πλάι, μπορείτε να προσαρμόσετε ειδικά σφηνάκια που θα στηρίζουν το κορμάκι του στην πλάτη και στην κοιλιά και δεν θα μπορεί να γυρίσει, όσο τουλάχιστον είναι πολύ μικρό και έχει περιορισμένη κινητικότητα.
Τα βρέφη μέχρι 3 μηνών δεν είναι πολύ δραστήρια στον ύπνο τους. Κουνάνε τα άκρα και το κεφάλι αλλά ο κορμός τους συνήθως μένει σταθερός. Έτσι, μέχρι αυτή την ηλικία δεν ξεσκεπάζονται εύκολα. Όταν αργότερα αρχίζουν να κινούνται είναι αδύνατο να μείνουν σκεπασμένα, οπότε ένας υπνόσακος είναι πολύ πρακτική λύση, αφού ούτε εσείς θα έχετε την έννοια να ελέγχετε τα κλινοσκεπάσματα αλλά ούτε και το μωρό θα ξυπνάει κάθε φορά που θα προσπαθείτε να το ξανασκεπάσετε.
Πείνα
Τα περισσότερα βρέφη ξυπνάνε για να πιούν γάλα, τουλάχιστον μία φορά, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Τα νεογέννητα ξυπνούν πιο συχνά, ιδιαίτερα εκείνα που θηλάζουν. Προσπαθήστε να ικανοποιήσετε την πείνα τους πριν βάλουν τα κλάματα για τα καλά, ώστε να προλάβετε τον ενδεχόμενο εκνευρισμό τους που μπορεί να κοστίσει σε χρόνο ύπνου. Άλλωστε, μέρα με τη μέρα θα καταλάβετε ότι το μωρό ξυπνάει σε σχετικά σταθερές ώρες οπότε θα μπορέσετε να συντονιστείτε.
Θόρυβος και φωτισμός
Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μέρα από τη νύχτα. Εσείς όμως μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας ώστε να αντιληφθεί τον διαχωρισμό και να υιοθετήσει τις ανάλογες συνήθειες ύπνου. Μην προσπαθείτε λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας να τηρείτε απόλυτη ησυχία στο σπίτι, ούτε να βάζετε το μωρό να κοιμηθεί σε σκοτεινό δωμάτιο. Έτσι, από τη μία θα μάθει να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα και από την άλλη θα εξοικειωθεί με τους ήχους του σπιτιού και θα μπορεί να κοιμάται και με θόρυβο. Αντίθετα, όταν έρχεται η ώρα για τον βραδινό του ύπνο, μειώστε τον φωτισμό στον χώρο και προσπαθήστε, χωρίς να τηρείτε απόλυτη ησυχία, να μειώσετε τους απότομους θορύβους στο σπίτι.
Κάθε μωρό έχει τις δικές του ανάγκες
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Όπως κάθε βρέφος, χορταίνει με διαφορετική ποσότητα γάλακτος και αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό, έτσι έχει και διαφορετικές ανάγκες στον ύπνο. Για αυτό, δεν πρέπει να συγκρίνετε το δικό σας με άλλα μωρά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση που παρατηρήσετε μια έντονη αλλαγή στις ώρες ύπνου, ειδικά σε συνδυασμό με άλλα κλινικά συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.