ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΕΜEΝΑ;
Η αντισύλληψη στοχεύει στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλέξει η γυναίκα ή το ζευγάρι, η αντισύλληψη λειτουργεί ως αναστολέας μιας πιθανής εγκυμοσύνης με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- Εμποδίζοντας το σπέρμα να έρθει σε επαφή με το ωάριο
- Σταματώντας την παραγωγή ωαρίων
- Εμποδίζοντας το γονιμοποιημένο ωάριο να εγκατασταθεί στο τοίχωμα της μήτρας
Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης. Ποια θα επιλέξετε, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας, τις ερωτικές σας επιλογές αλλά και από την κατάσταση της υγείας σας. Σε κάθε περίπτωση, πριν καταλήξετε σε κάποια μέθοδο, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.
Λάβετε υπόψη και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες μεθόδους πριν καταλήξετε στην ιδανική για εσάς.
Δείτε παρακάτω ποιες είναι σήμερα οι δημοφιλέστερες μέθοδοι αντισύλληψης.
Διάφραγμα
Το διάφραγμα είναι ένα εύκαμπτο, κυκλικό, λεπτό και θολωτό κύπελλο κατασκευασμένο από σιλικόνη, με σκοπό να καλύπτει τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της συνουσίας, αποκόπτοντας έτσι την πορεία του σπέρματος προς τη μήτρα. Με σωστή τοποθέτηση και σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο κρέμα, έχει αποτελεσματικότητα από 92-96%.
Αντισυλληπτικό χάπι
Με αποτελεσματικότητα 99%, δίκαια θεωρείται ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, εφόσον βέβαια χρησιμοποιείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Το αντισυλληπτικό χάπι, περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη (κάποια σκευάσματα περιέχουν μόνο προγεστερόνη), τις ορμόνες που φυσιολογικά παράγονται από τις ωοθήκες.
Τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν 21 χάπια. Η γυναίκα λαμβάνει το πρώτο χάπι, την πρώτη ημέρα της περιόδου της, και συνεχίζει λαμβάνοντας από ένα χάπι κάθε μέρα την ίδια ώρα. Έπειτα, γίνεται μια παύση 7 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίζεται η περίοδος. Μετά από την πάροδο των 7 ημερών, η γυναίκα ξεκινά νέο σετ χαπιών.
Γυναικείο προφυλακτικό
Τα γυναικεία προφυλακτικά μοιάζουν με τα ανδρικά, μόνο που αντί να προσαρμόζονται στο πέος εισέρχονται μέσα στον κόλπο, προκειμένου να καλύψουν τον τράχηλο της μήτρας. Έχουν αποτελεσματικότητα 95%.
Ανδρικό προφυλακτικό
Προσφέρει 98% αποτελεσματικότητα για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ενώ είναι μόνη μέθοδος που προφυλάσσει και τους 2 συντρόφους από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Κατά την τοποθέτησή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν αμυχές που ενδέχεται να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του.
Αντισυλληπτικό εμφύτευμα
Είναι μια μικρή πλαστική ράβδος που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του μπράτσου, με μιας μικρή χειρουργική επέμβαση. Το εμφύτευμα αποδεσμεύει σταδιακά στο αίμα την ορμόνη προγεστερόνη η οποία εμποδίζει την ωορρηξία. Η διάρκεια δράσης του εμφυτεύματος κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια και έχει αποτελεσματικότητα 99%. Αν κάποια στιγμή η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει, το εμφύτευμα αφαιρείται εύκολα και η φυσική γονιμότητα αποκαθίσταται σύντομα.
Σπιράλ χαλκού
Το σπιράλ χαλκού είναι μια μικρή πλαστική συσκευή αντισύλληψης που τοποθετείται ανώδυνα μέσα στη μήτρα. Έχει σχήμα «Τ» και στο κατακόρυφο σκέλος του περιέχει ένα χάλκινο σπείραμα στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Ο χαλκός παρεμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τα καθιστά ανίκανα για γονιμοποίηση. Ακόμα και αν πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση ο χαλκός εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Η μέθοδος αυτή έχει μικρότερο από 1% αποτυχίας ενώ η γυναίκα στην οποία εφαρμόζεται, για δύο τουλάχιστον χρόνια απαλλάσσεται από την έννοια της αντισύλληψης. Όταν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει, μπορεί με την αφαίρεση του σπιράλ, να επαναφέρει άμεσα τη γονιμότητά της.
Ορμονικό σπιράλ
Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το σπιράλ χαλκού, όμως αντί για χαλκό περιέχει ορμόνες οι οποίες ευνοούν τον σχηματισμό πυκνής βλέννας στον τράχηλο που λειτουργεί ως φυσικός «φράχτης» για τα σπερματοζωάρια. Επιπλέον, εμποδίζοντας την πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας, ακόμα και στην περίπτωση γονιμοποίησης, το γονιμοποιημένο ωάριο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εμφυτευθεί.
Φυσιολογικός Oικογενειακός Προγραμματισμός
Αυτή η μέθοδος αναφέρεται στη μη χρήση κάποιου προϊόντος, σκευάσματος ή συσκευής, αλλά στην παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας, στον προσδιορισμό των γόνιμων ημερών της και στην αποφυγή ελεύθερης ερωτικής συνεύρεσης κατά τη διάρκεια των εν λόγω ημερών.
Ο εντοπισμός των γόνιμων ημερών πραγματοποιείται με τρεις τρόπους. Είτε με ειδικά τεστ γονιμότητας που πωλούνται στα φαρμακεία, είτε με μέτρηση της θερμοκρασίας της γυναίκας πριν σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί (κατά τις γόνιμες ημέρες είναι ελαφρώς αυξημένη), ή ελέγχοντας τις κολπικές εκκρίσεις που κατά τις γόνιμες μέρες είναι περισσότερες, διάφανες και προσομοιάζουν σε ωμό ασπράδι αυγού. Όταν αποφεύγονται οι ελεύθερες σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Φυσικά ο προσδιορισμός των γόνιμων ημερών δεν είναι πάντα εύκολος και ακριβής, ιδίως για τις γυναίκες που έχουν άστατο κύκλο.
Στείρωση
Αποτελεί μη αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης και συστήνεται σε άνδρες και γυναίκες που έχουν λάβει την απόφαση είτε να μην τεκνοποιήσουν, είτε να σταματήσουν να τεκνοποιούν.
Για τους άνδρες η επέμβαση στοχεύει στη φραγή της διόδου των σπερματοζωαρίων από τους σπερματικούς πόρους προς την ουρήθρα. Οι σπερματικοί πόροι κόβονται και σφραγίζονται, χωρίς αυτό να έχει καμία επίπτωση στην παραγωγή των ανδρικών ορμονών, στη στύση και στον οργασμό. Είναι ένα απλό και σύντομο χειρουργείο που δεν απαιτεί ολική αναισθησία. Μετά την επέμβαση, ο άνδρας διατηρεί την ικανότητα να εκσπερματώνει, όμως το υγρό δεν περιέχει πλέον σπερματοζωάρια.
Αντίθετα, στη γυναίκα, που τα γεννητικά της όργανα είναι εσωτερικά, η στείρωση απαιτεί ολική αναισθησία. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος γυναικείας στείρωσης είναι η απολίνωση σαλπίγγων, ώστε να αποκλειστεί ο δρόμος συνάντησης του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να προβούν σε απολίνωση σαλπίγγων αμέσως μετά τον τοκετό.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν η γυναίκα στην πορεία θελήσει να τεκνοποιήσει, δύναται να προβεί σε αναστροφή της απολίνωσης σαλπίγγων, και η πιθανότητα να μπορέσει να συλλάβει κυμαίνεται ανάμεσα στο 60-80%.
Πριν επιλέξετε μέθοδο αντισύλληψης επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να συζητήστε μαζί του σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές. Ο γιατρός σας θα συνεκτιμήσει την κλινική και εργαστηριακή σας εικόνα, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας και θα σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο.
Όποια μέθοδο αντισύλληψης και αν ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε καθημερινά και την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης. Έτσι θα αποφεύγετε ερεθισμούς και λοιμώξεις και θα απολαμβάνετε περισσότερο την ερωτική επαφή.
Σχετικά άρθρα: