skip to Main Content
Αποτρίχωση ευαίσθητης περιοχής

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ;

Το θέμα της αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Τελευταία, η αποτρίχωση του τριχωτού του εφηβαίου έχει γίνει «τάση», με ολοένα και περισσότερες  γυναίκες να προχωρούν σε μερική ή ολική αποτρίχωση της ηβικής περιοχής.

Ποιοι λόγοι οδηγούν τις γυναίκες στην αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής; 

Η πλειοψηφία των γυναικών δηλώνει πως αποτριχώνει, ολικά ή μερικά, την ευαίσθητη περιοχή. Οι λόγοι που οδηγούν τις γυναίκες στην αφαίρεση των τριχών του εφηβαίου ποικίλουν.

Πολλές γυναίκες το κάνουν για λόγους υγιεινής. Θεωρούν πως η περιοχή καθαρίζεται έτσι πιο εύκολα και παραμένει καθαρή για περισσότερο, αφού δεν κατακρατούνται από τις τρίχες κολπικά υγρά και αίμα περιόδου.   Άλλες γυναίκες αποτριχώνουν την περιοχή για αισθητικούς λόγους, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να φορούν με περισσότερη άνεση το μαγιό τους, ενώ άλλες επειδή τις προτρέπει ο ερωτικός τους σύντροφος.

Τί εξυπηρετούν οι τρίχες του εφηβαίου;

Για να καταλάβουμε αν η αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής είναι σωστή πρακτική, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ποιος είναι ο ρόλος των τριχών του εφηβαίου.

Για ποιόν λόγο, η φύση προκαλεί την ανάπτυξη τριχών στην συγκεκριμένη περιοχή όταν η γυναίκα φθάσει σε ηλικία αναπαραγωγής;

Μείωση της τριβής

Το δέρμα της περιοχής του εφηβαίου είναι λεπτό και ευαίσθητο. Οι τρίχες παίζουν προστατευτικό ρόλο μειώνοντας τις τριβές κατά τη διάρκεια της συνουσίας αλλά και τις μικροτριβές με το εσώρουχο, τα ρούχα κ.λπ.

Φυσικό λιπαντικό

Οι τρίχες του εφηβαίου παίζουν τον ρόλο του φυσικού ξηρού λιπαντικού, προστατεύοντας την περιοχή από την ξηρότητα που προκαλείται από την τριβή.

Φυσική προστασία από δυνητικά επιβλαβείς μικροοργανισμούς

Όπως οι βλεφαρίδες και οι τρίχες της μύτης προστατεύουν από την είσοδο σκόνης, βρωμιάς και μικροοργανισμών, έτσι και οι τρίχες του εφηβαίου προστατεύουν τα γεννητικά όργανα από βακτήρια, μικρόβια και ξένα σωματίδια, όπως για παράδειγμα την άμμο της παραλίας.

Επιπλέον, τα θυλάκια της τρίχας παράγουν σμήγμα, μια ουσία λιπαρής υφής που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες και προστατεύει σε έναν βαθμό την περιοχή από τις εισβολές επιβλαβών μικροοργανισμών.

Η αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι, εγκυμπνεί περισσότερους κινδύνους

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την ολική αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής;

Η αποτρίχωση της ηβικής περιοχής, με όποιον τρόπο και αν γίνεται (ξυράφι, trimmer, κερί, φωτόλυση κ.λπ.), μπορεί να προκαλέσει μόνιμο ερεθισμό στην περιοχή. Οι θύλακες των τριχών μπορεί να ερεθιστούν και να προκληθούν επίμονες φλεγμονές ή και τοπικές μολύνσεις.

Οι ερεθισμοί, σε συνδυασμό με την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία της περιοχής δημιουργούν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Με τις τρίχες να μην παίζουν πια προστατευτικό ρόλο στην ευαίσθητη περιοχή, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόλπος να είναι εκτεθειμένος σε μολύνσεις.

Υπάρχει τρόπος ασφαλούς αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής;

Οι γυναίκες που επιθυμούν να συνεχίσουν να αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή ίσως θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με την επιλογή της μερικής αποτρίχωσης. Δηλαδή την αφαίρεση της τριχοφυίας περιμετρικά και στο μεγαλύτερο μέρος του μπροστινού τμήματος , χωρίς να επέμβουν στην τριχοφυία στο κάτω μέρος, περιμετρικά της εισόδου του κόλπου. Έτσι, το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν ίδιο, χωρίς να χάνεται όλη η προστασία.

Ακόμα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα εξής σημεία:

  • Αν κάνετε αποτρίχωση με ξυράφι φροντίστε να έχετε πλυθεί καλά προηγουμένως. Χρησιμοποιήστε ξυράφι ασφαλείας, καινούριο ή αποστειρωμένο. Για να βλέπετε καλά την περιοχή που αποτριχώνετε θα σας βοηθήσει ένα μικρό καθρεφτάκι. Αφού βρέξετε καλά το δέρμα, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν κατάλληλο για την ευαίσθητη περιοχή ώστε να παραχθεί αρκετός αφρός που θα μαλακώσει το δέρμα και τις τρίχες. Φροντίστε πάντα να κινήστε με την κατεύθυνση που φυτρώνουν οι τρίχες και ποτέ κόντρα. Έτσι θα έχετε λιγότερους ερεθισμούς.
  • Ανεξάρτητα από τον τρόπο αποτρίχωσης που επιλέξατε, να θυμάστε, αμέσως μετά, να φοράτε άνετα βαμβακερά εσώρουχα.
  • Μετά την αποτρίχωση, απλώστε στο εφηβαίο ενυδατική κρέμα κατάλληλη για την ευαίσθητη περιοχή.
  • Αν επιλέξετε την αποτρίχωση με κερί, επιλέξτε προσεκτικά έναν χώρο αισθητικής που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής ενώ αν επιλέξετε να κάνετε αποτρίχωση με λέιζερ ή φωτόλυση, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον δερματολόγο σας.

Η αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής είναι μια σημανική απόφαση

Τί πρέπει να προσέχετε αν δεν αποτριχώνετε την ευαίσθητη περιοχή;

Αν η αποτρίχωση του εφηβαίου δεν αποτελεί την επιλογή σας, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Θα πρέπει απλά να φροντίζετε επιμελώς την καθημερινή υγιεινή του τριχωτού και του δέρματος της περιοχής με τακτικό καθαρισμό, πλένοντας τη περιοχή με το κατάλληλο προϊόν και φυσικά καλό στέγνωμα. Τέλος, πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή στο σκούπισμα μετά τη χρήση της τουαλέτας, το οποίο πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω και με επιμέλεια ώστε να απομακρύνεται η περίσσεια υγρασία.

Αν έχετε περισσότερες απορίες για το θέμα της αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Σχετικά άρθρα:

ΠΩΣ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Back To Top