ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ. ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η κολπική ξηρότητα είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση και μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Είναι όμως πιο συχνή στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, εφόσον τότε παρατηρείται μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.
Ποια είναι τα αίτια της κολπικής ξηρότητας;
Η κύρια αιτία της κολπικής ξηρότητας είναι η μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα προκαλούν την έκκριση βλέννας από τον κόλπο, η οποία τον προστατεύει από ερεθισμούς και παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ λειτουργεί και σαν φυσικό λιπαντικό, κάνοντας πιο άνετη τη σεξουαλική επαφή. Για αυτό, κατά την εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων, μειώνονται δραματικά, οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται τα ενοχλητικά συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας.
Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, συμπτώματα κολπικής ξηρότητας μπορεί να εμφανίσουν και νεότερες γυναίκες. Αιτία μπορεί να είναι ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής με ακατάλληλα προϊόντα, ο τοκετός, ο θηλασμός, η λήψη φαρμάκων (κυρίως αντικαταθλιπτικών και αντισυλληπτικών), οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις του κόλπου, και το άγχος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας;
Τα πιο συχνά συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας είναι η συνεχόμενη κολπική ενόχληση, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η αίσθηση καψίματος, η φαγούρα και πιο σπάνια, μικρή αιμορραγία μετά τη συνουσία.
Τί κάνετε λάθος και ταλαιπωρείστε από κολπική ξηρότητα;
Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες και προκαλείται ξηρότητα στον κόλπο τους είναι η περιποίηση και ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής με ακατάλληλα προϊόντα. Τα κοινά σαπούνια και αφρόλουτρα δεν είναι ενδεδειγμένα για εφαρμογή στα γεννητικά όργανα.
Ακόμα, η χρήση ενδοκολπικών πλύσεων χωρίς σαφή λόγο και σύσταση από τον γυναικολόγο, μπορεί να διαταράξει το φυσικό περιβάλλον του κόλπου και να το κάνει πιο ευάλωτο σε επιθέσεις μικροοργανισμών. Ο κόλπος είναι από τη φύση «προγραμματισμένος» να αυτοκαθαρίζεται. Για αυτό, ό,τι διαταράσσει την ισορροπία του, τον απογυμνώνει από αυτή την ιδιότητα και προκαλούνται πιο εύκολα ερεθισμοί ή λοιμώξεις.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική ξηρότητα;
Αν ταλαιπωρείστε από κολπική ξηρότητα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Πιθανότατα θα σας συστήσει να κάνετε έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, με ορμονικές αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια κολπικού υγρού, για να διαπιστωθεί κατά πόσο η ξηρότητα οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες ή σε κάποια λοίμωξη του κόλπου.
Ο γιατρός σας συνδυάζοντας την κλινική σας εικόνα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το ιατρικό σας ιστορικό, θα καταλήξει σε γνωμάτευση και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Αν η ξηρότητα οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες, η πιο συνηθισμένη αντιμετώπιση είναι η χρήση τοπικού ενυδατικού σκευάσματος, που, ενώ αποκαθιστά την υγρασία του κόλπου, προστατεύει την ισορροπία της φυσικής του χλωρίδας και ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως την αίσθηση καύσου, τον πόνο και τη δυσφορία.
Στην σπάνια περίπτωση που τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας επιμένουν, υπάρχει η επιλογή της ορμονικής αποκατάστασης ή της αντιμετώπισής της με τοπική χρήση θεραπείας laser.
Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει πως η κολπική ξηρότητα οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, πιθανότατα θα σας συστήσει την τοπική χρήση κρέμας ή γέλης για την αντιμετώπιση της βακτηριδιακής ή της μυκητιασικής κολπίτιδας.
Ο γυναικολόγος σας είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει ποιος τύπος θεραπείας ενδείκνυται για εσάς.
Τέλος, ζητήστε από τον γιατρό σας, να σας υποδείξει τα κατάλληλα προϊόντα καθημερινού καθαρισμού. Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής συμβάλλει στην διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του κόλπου και στην ενίσχυση της άμυνάς του.
Σχετικά άρθρα: