ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας θα δεχτεί πολλές αλλαγές, όπως το «φούσκωμα» της κοιλιάς και το πρήξιμο του στήθους. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι και ο κόλπος σας δέχεται εξίσου πολλές αλλαγές, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά τον τοκετό.
Εάν όμως γνωρίζετε ποιες είναι οι φυσιολογικές αλλαγές του κόλπου σας κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο θα είστε περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές αλλαγές του κόλπου στην εγκυμοσύνη και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα συμβούν τα εξής:
Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων
Οι κολπικές εκκρίσεις είναι περισσότερες λόγω των αυξημένων επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, της πιο σημαντικής ορμόνης για τη γυναίκα, ή «ορμόνης της μητρότητας» όπως την αποκαλούν. Η αύξηση του όγκου και της ροής του αίματος που ρέει στα αγγεία του κόλπου συμβάλλει και αυτή στην αύξηση της κολπικής έκκρισης.
Τα κολπικά υγρά ωστόσο, πρέπει να είναι αραιά, διάφανα ή γαλακτώδη και άοσμα ή με μια ήπια οσμή, λίγο πιο αισθητή από πριν.
Αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό, στο χρώμα, την υφή ή την οσμή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Οι κολπικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στις ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την ισορροπία του pH του κόλπου, δηλαδή τα επίπεδα στη κλίμακα οξύτητας ή αλκαλικότητας. Μία υγιής κολπική τιμή pH είναι περίπου μεταξύ 3.8 και 4.5 και βρίσκεται στην όξινη περιοχή. Η αιτία γι’ αυτό είναι τα «καλά» βακτήρια, που ζουν στον κόλπο και παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο μειώνει την τιμή του pH.
Από τη στιγμή που η τιμή του κολπικού pH αυξηθεί πάνω από την τιμή του 4.5, τα «κακά» βακτήρια έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν, προκαλώντας τελικά λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εκκρίσεις, οσμή, κνησμό και άλλες κολπικές ενοχλήσεις.
Οι πιο συχνές κολπικές μολύνσεις είναι οι κολπικές μυκητιάσεις, με κύρια συμπτώματα τις πυκνές λευκές εκκρίσεις συνοδευόμενες από ερεθισμό και φαγούρα, καθώς και η βακτηριδιακή κολπίτιδα, που προκαλείται από την ανισορροπία καλών και κακών βακτηριδίων στον κόλπο και κύριο γνώρισμά τη δυσάρεστη οσμή (σαν ψάρι) των κολπικών εκκρίσεων. Ο γιατρός σας σε κάθε περίπτωση θα σας συστήσει την κατάλληλη τοπική θεραπεία.
Αύξηση της ροής του αίματος στα αγγεία του κόλπου
Για να υποστηριχθεί η φυσιολογική και απρόσκοπτη ανάπτυξη του μωρού, η ροή του αίματος στα αγγεία του κόλπου αυξάνεται σημαντικά. Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε τον κόλπο και τα χείλη πρησμένα και πληρέστερα.
Αν το κολπικό πρήξιμο είναι υπερβολικό, και νιώσετε κάψιμο και φαγούρα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής στην εγκυμοσύνη
Η καθημερινή φροντίδα σας για την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική προκειμένου να διατηρήσετε την υγιεινή της και να αποφύγετε τις μολύνσεις που θα σας προσθέσουν ένα επιπλέον άγχος και προβλήματα σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο.
Ακολουθούν μερικές σωστές καθημερινές πρακτικές που θα βοηθήσουν.
- Κάντε χρήση της τουαλέτας με μεγάλη προσοχή. Πριν χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα να είστε σίγουρες ότι είναι καθαρή, ενώ πρέπει να αποφεύγετε τις κοινόχρηστες.
- Όσο μεγαλώνει η κοιλιά σας, τόσο πιο συχνά θα χρειάζεται να ουρείτε. Για αυτό, όταν χρειαστεί να επισκεφτείτε κοινόχρηστη τουαλέτα, να έχετε πάντα μαζί σας ειδικά καλύμματα μιας χρήσης για τη λεκάνη και χαρτομάντηλα ή υγρά μαντηλάκια, κατάλληλα για την ευαίσθητη περιοχή.
- Προσέξτε πολύ τον τρόπο με τον οποίο σκουπίζεστε μετά τη χρήση της τουαλέτας. Κατευθύνετε το χαρτί υγείας πάντα με φορά από εμπρός προς τα πίσω. Όταν είναι εφικτό, προτιμήστε να καθαρίσετε την περιοχή με νερό.
- Φορέστε άνετα βαμβακερά εσώρουχα εγκυμοσύνης, ακόμα και πριν αρχίσει να φουσκώνει η κοιλιά σας. Τα βαμβακερά εσώρουχα εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό της ευαίσθητης περιοχής και αποφυγή αύξησης της θερμοκρασίας.
- Αποφύγετε τα συνθετικά ρούχα και όσα σας στενεύουν. Αγοράστε ρούχα εγκυμοσύνης που θα σας κάνουν να νιώθετε άνετα.
- Για να αποφύγετε την περίσσεια υγρασία από τη αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, χρησιμοποιήστε σερβιετάκι με απαλό βαμβακερό κάλυμμα.
- Επιλέξτε με προσοχή τη θάλασσα ή την πισίνα που θα κολυμπήσετε, μετά το κολύμπι αλλάξτε αμέσως μαγιό και φροντίστε να κάθεστε πάντα πάνω σε καθαρή πετσέτα.
- Κάνετε ντους καθημερινά, καθαρίζοντας την ευαίσθητη περιοχή με ειδικό προϊόν.
Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής στη λοχεία
Με όποιον τρόπο και να γεννήσετε, (κολπικά ή με καισαρική) χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων μετά τον τοκετό, όσον αφορά την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.
Ειδικά αν γεννήσετε φυσιολογικά, για ένα διάστημα θα υπάρχει οίδημα συνοδευόμενο από κάποια ενόχληση.
Αν μάλιστα χρειαστεί να γίνει και περινεοτομή (χειρουργική αφαίρεση του δέρματος της περιοχής ανάμεσα στον κόλπο και στον πρωκτό για να περάσει πιο εύκολα το κεφάλι του μωρού), θα υπάρχουν και ράμματα που θα σας δυσκολεύουν στο κάθισμα.
Σε κάθε περίπτωση για μερικές ημέρες μετά τον τοκετό, μέχρι να επουλωθεί η μήτρα, θα έχετε αιμορραγία, που θα θυμίζει βαριά περίοδο (αίμα και θρόμβοι αίματος), ενώ όσο περνούν οι μέρες η έκκριση (λόχια) θα μειώνεται σε ποσότητα και θα παίρνει ένα πιο ροζ χρώμα ώσπου να γίνει υπόλευκη, σχεδόν διάφανη μέχρι τη δέκατη μέρα περίπου.
Αν θηλάζετε, θα έχετε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κολπική ξηρότητα. Με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με κάποιο φυσικό ενυδατικό σκεύασμα για να αποφύγετε τον κνησμό, τον ερεθισμό και τον πόνο.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή και κατά τη διάρκεια της λοχείας.
- Στεγνώστε την ευαίσθητη περιοχή με στεγνωτήρα μαλλιών σε χαμηλή θερμοκρασία μετά το μπάνιο ή το κολύμπι.
- Σκουπιστείτε από τη μπροστινή περιοχή προς τα πίσω μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν.
- Αποφύγετε αρωματικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.
- Φορέστε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα ή εσώρουχα.
- Μείνετε ενυδατωμένη, πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα νερό καθημερινά, ειδικά αν θηλάζετε.
- Καθιερώστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και κάντε τακτική άσκηση.
- Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε απορίες σχετικά με την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής κατά την περίοδο της λοχείας.