Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα.
Η σωστή υγιεινή και η περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής είναι από τις πιο σημαντικές καθημερινές υποχρεώσεις που δεν πρέπει καμία γυναίκα να αγνοεί.
Η ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερη φυσιολογία, είναι αποικισμένη από τη φυσιολογική χλωρίδα και για να διατηρείται η κατάλληλη ισορροπία χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα.
Είναι σημαντική η επιλογή ενός προϊόντος καθαρισμού με ελαφριά σύνθεση, που δεν θα διαταράσσει το PH της και δεν θα προκαλεί οποιαδήποτε ενόχληση (π.χ. κνησμό, καύσος κτλ). Σε συνδυασμό με άφθονο νερό και ήπιες κινήσεις εξασφαλίζεται καθαριότητα και ισορροπία σε καθημερινή βάση.
Για να διατηρηθεί η υγιεινή στο σημείο είναι προτιμότερη η χρήση και η καθημερινή αλλαγή βαμβακερού εσώρουχου, το οποίο δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Το εσώρουχο θα πρέπει να αλλάζεται ακόμα και δύο φορές την ημέρα αν η γυναίκα αισθάνεται περισσότερη υγρασία, εργάζεται αρκετές ώρες, αθλείται.
Πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ στενά παντελόνια, καλσόν, κολάν και τα στενά ή συνθετικά εσώρουχα. Απαιτείται προσοχή στο σκούπισμα μετά την τουαλέτα, αφού η φορά από πίσω προς τα μπρος μπορεί να μεταφέρει βλαβερά βακτήρια στον κόλπο.
Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να επικοινωνούν με το γυναικολόγο τους αν παρατηρήσουν ή αισθανθούν κάτι διαφορετικό, όπως κνησμό, καύσος, αυξημένα υγρά ή πόνο, ώστε να λάβουν τις σωστές οδηγίες.
Ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές διότι το κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα, η άμμος και η ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικολογικών λοιμώξεων, εμφάνισης δηλαδή κολπίτιδας, τραχηλίτιδας ή ουρολοίμωξης.
Κολπίτιδα – Τραχηλίτιδα
Ο κόλπος είναι ένας ινομυώδης, ελαστικός σωλήνας με πολλές πτυχές, ο οποίος με το ένα άκρο του επικοινωνεί με τον τράχηλο της μήτρας, το κατώτερο δηλαδή τμήμα της μήτρας.
Η κολπίτιδα είναι λοίμωξη του κόλπου και η τραχηλίτιδα του τραχήλου της μήτρας αντίστοιχα, από κάποιο βακτήριο (όπως για παράδειγμα neisseria gonorrhoeae, gardnerella vaginalis), ή μύκητα (candida albicans) ή πρωτόζωο (trichomonas vaginalis) ή ιό (όπως έρπης γεννητικών οργάνων).
Παρατηρείται διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με συμπτώματα, όπως αυξημένα ή/και δύσοσμα κολπικά υγρά, λευκωπά, τυρώδη ή πρασινωπά, κνησμός, καύσος, πιο σπάνια η διαταραχή του κόλπου μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα των καλλιεργειών κολπικού και τραχηλικού υγρού.
Ουρολοίμωξη
Είναι κάθε λοίμωξη που παρουσιάζεται σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.
Τα ούρα φυσιολογικά είναι στείρα μικροβίων, δεν περιέχουν δηλαδή μικροοργανισμούς.
Αν όμως εισέλθουν μικροοργανισμοί στο ουροποιητικό σύστημα, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις, οι οποίες ονομάζονται ουρολοιμώξεις.
Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα).
Σοβαρότερες θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η ενόχληση ή ο πόνος κατά την ούρηση και τα θολά ούρα, πιο σπάνια είναι ο πυρετός και το άλγος στην πύελο.
Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων.
Συμβουλές για την προστασία από ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες:
- Σωστό πλύσιμο χεριών πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας
- Αποφυγή χρήσης βρώμικης τουαλέτας
- Μαντηλάκια μια χρήσεως για την ευαίσθητη περιοχή, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού
- Καθημερινή χρήση ειδικού σαπουνιού για την ευαίσθητη περιοχή
- Αποφυγή χρήσης ισχυρών αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων, χωρίς ιατρικό λόγο, διότι μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου
- Καλό πλύσιμο και σιδέρωμα εσωρούχων
- Συχνή αλλαγή εσωρούχων με προτίμηση σε βαμβακερά εσώρουχα (επιτρέπουν τον αερισμό της περιοχής και τη διατηρούν στεγνή). Αποφυγή συνθετικών εσωρούχων και στενών παντελονιών
- Χρήση ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από 7 ώρες
- Χρήση καθαρής πετσέτας και καλό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής, ώστε να στεγνώνει καλά και να μην κρατά υγρασία
- Αλλαγή βρεγμένου μαγιό το καλοκαίρι
- Αποφυγή επαφής με την άμμο στην παραλία
- Αποφυγή κολύμβησης σε βρώμικη θάλασσα ή πισίνα
- Προσοχή στην επιλογή ερωτικού συντρόφου και χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
- Ρύθμιση βάρους σώματος σε περίπτωση παχυσαρκίας
- Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη
- Σε περίπτωση μυκητιασικής λοίμωξης, καταναλώνετε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, αποφύγετε γλυκά ή άλλα σακχαρώδη
- Σε περίπτωση ουρολοίμωξης, καταναλώνετε πολύ νερό. Ο χυμός βατόμουρο ή κράνμπερι βοηθά επίσης
- Σε περίπτωση λοίμωξης, σεξουαλικές επαφές μόνο με προφυλακτικό και θεραπευτική αγωγή και στον σύντροφο, όταν κρίνεται απαραίτητο
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα και μην ξεχνάτε τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο και το Τεστ Παπ.
Αγαμέμνων Δρακονταειδής
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Σχετικά άρθρα: