skip to Main Content

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΙΝ ΤΑ 10. ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;

Η πρώτη περίοδος στη ζωή ενός κοριτσιού αποτελεί ορόσημο για τη ζωή της.  Είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία, η οποία δεν είναι πάντα εύκολη για τα νέα κορίτσια καθώς αυτή η αλλαγή τα επηρεάζει τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η έμμηνος ρύση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 10 και 15 ετών. Ωστόσο κάθε κορίτσι είναι διαφορετικό και το σώμα του έχει τον δικό του ρυθμό. Έτσι είναι πιθανό η πρώτη περίοδος  να εμφανιστεί πριν τα 10 έτη.

Πιθανή εξήγηση του φαινομένου

Η ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με κυριότερο την κληρονομικότητα.  Η ηλικία που ξεκίνησε να έχει περίοδο η μητέρα και η γιαγιά ενός κοριτσιού επηρεάζουν τον χρόνο εμφάνισης της πρώτης του περιόδου.

Επίσης το βάρος παίζει ρόλο, καθώς επηρεάζει την παραγωγή ορμονών. Τα κορίτσια με χαμηλό βάρος και χαμηλά επίπεδα λίπους μπορεί να καθυστερήσουν να δουν την πρώτη τους περίοδο, ενώ τα υπέρβαρα κορίτσια συνήθως αδιαθετούν πιο νωρίς. Τα σ ν ημερινά κορίτσια είναι κατά μέσο όρο πιο βαριά από αυτά της παλαιότερης γενιάς, λόγω των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και στη μειωμένη άσκηση. Μάλιστα το σώμα τους έχει υψηλό ποσοστό λίπους που ενεργοποιεί νωρίτερα τους αδένες  που οδηγούν στην πρόωρη ήβη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλη μια αιτία της πρόωρης έμμηνης ρύσης είναι η περιβαλλοντική έκθεση των σημερινών παιδιών σε χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στην φυσιολογική λειτουργία των ενδοκρινών αδένων τις οποίες βρίσκουμε κυρίως στα πλαστικά είδη που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Μερικές  από αυτές τις χημικές ουσίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα και το σώμα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό ο οποίος στη συνέχεια επηρεάζει την παραγωγή των οιστρογόνων.

Τέλος, το στρες είναι ένας ακόμη παράγοντας που αλλάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων και οδηγεί σε πρόωρη ήβη. Πολλά παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους από νωρίς και βιώνουν ψυχική πίεση που πολλές φορές οφείλεται στο ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, ή στο σημερινό τρόπο ζωής.

Σημάδια που μαρτυρούν την εμφάνιση της περιόδου

Το απότομο ύψος και η ανάπτυξη του κοριτσιού, η αύξηση του στήθους που έχει ήδη συντελεστεί στα προηγούμενα δυο με δυόμιση χρόνια και η εμφάνιση τριχοφυΐας, μαρτυρούν ότι  πλησιάζει η στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη περίοδος.

Πρώιμη ήβη

Αν η πρώτη περίοδος εμφανιστεί πριν την ηλικία των 10 ετών, τότε μιλάμε για πρόωρη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως και συνετό θα ήταν να προγραμματίσετε μια επίσκεψη σε έναν παιδοενδοκρινολόγο, ο οποίος με ειδικές εξετάσεις θα εκτιμήσει αν η ανάπτυξη και το ύψος του παιδιού είναι στις φυσιολογικές καμπύλες και θα κάνει μια εκτίμηση αν το ύψος που αναμένεται να πάρει στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι στα φυσιολογικά όρια. Ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει την επιλογή αναστολής της ήβης με ειδική θεραπεία. Δηλαδή να χορηγηθούν στο παιδί φάρμακα που σταματούν την περίοδο, η οποία επανέρχεται μόλις γίνει η διακοπή της θεραπείας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κορίτσι να πάρει τους πόντους που χρειάζεται ώστε να αποκτήσει φυσιολογικό ύψος.

Μην αμελείτε τον παιδίατρο

Ένα λάθος που συχνά γίνεται, είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος των εμβολιασμών  σταματάνε και οι επισκέψεις στον παιδίατρο, εκτός αν το παιδί αρρωστήσει. Καλό θα ήταν να επισκέπτεστε τον παιδίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και να σας συμβουλέψει όσον αφορά την εξέλιξη της ήβης. Γιατί αν η πρώιμη ήβη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε η θεραπεία καθίσταται πιο δύσκολη και ίσως να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, χρειάζεται προσοχή, καθώς η έμμηνος ρύση πριν την ηλικία των 10 ετών επηρεάζει τα κορίτσια κοινωνικά και συναισθηματικά και απαιτεί κάποιου βαθμού ωριμότητα για να το διαχειριστούν. Για αυτό θα πρέπει σαν γονείς να φροντίσετε για τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των κοριτσιών σας για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα τους.

Back To Top