skip to Main Content

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ

Όταν έρθει η στιγμή να συζητήσετε με την κόρη σας για το σεξ, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αμηχανία και φόβο, αφού ανήκετε στην πρώτη γενιά γονέων που συζητούν ανοιχτά τέτοιου είδους θέματα με τα παιδιά τους και έτσι δεν έχετε ζήσει την εμπειρία μιας τέτοιας συζήτησης.
Τα κορίτσια, λόγω της επικείμενης εμφάνισης της έμμηνης ρύσης στην αρχή της εφηβείας, είναι συνετό να ενημερώνονται από τις μητέρες τους νωρίτερα, πριν την έναρξη της περιόδου και αρκετά πριν το ξεκίνημα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, ώστε να έχουν όλο τον χρόνο να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές της.
Μερικά από τα θέματα που είναι καλό να θίξετε σε μια τέτοια συζήτηση είναι:

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός

Διδάξτε στον παιδί σας ότι η σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου είναι προσωπική του υπόθεση, και ο σεξουαλικός του προσανατολισμός απόλυτα σεβαστός.

Οι ηθικές αξίες

Μέρος της συζήτησης με τη κόρη σας πρέπει να περιλαμβάνει και την ανάπτυξη της σεξουαλικής ηθικής της, η οποία θα καθορίσει τη μελλοντική συμπεριφορά της. Ο σεβασμός, η τιμιότητα, η φροντίδα, αρχές που ήδη έχετε διδάξει στο παιδί σας πρέπει να εφαρμοστούν και στη σεξουαλική του ζωή.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη σεξουαλική εμπειρία

Σε αυτό το ερώτημα φυσικά δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή εξαρτάται από τη συναισθηματική και σωματική ωριμότητα του παιδιού, σε συνδυασμό με το ευρύτερο περιβάλλον και τη σχέση με τον ερωτικό σύντροφο.

Είναι απαραίτητο να είναι ερωτευμένη;

Το σεξουαλικό ένστικτο δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συναίσθημα του έρωτα. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να είναι ερωτευμένη, είναι όμως απαραίτητο να έχουν ο ένας την σαφή συναίνεση του άλλου για να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη.

Σεξ και σεξουαλικότητα

Οι δύο έννοιες συνδέονται στενά, όμως η σεξουαλικότητα αποτελεί πιο ευρεία έννοια και περιλαμβάνει πλήθος σεξουαλικών συμπεριφορών, από το ντύσιμο, την ομιλία, το φλερτ, μέχρι και την ερωτική πράξη. Για αυτό, προτιμήστε να μιλήσετε για την ευρεία έννοια ώστε να καταλάβετε καλύτερα το παιδί σας αλλά και να το συμβουλέψετε πιο αποτελεσματικά.

Η αξία της αυτοδιάθεσης

Διδάξτε στην κόρη σας την αξία της αυτοδιάθεσης. Το σώμα της τής ανήκει και πρέπει να το διαθέτει όπως εκείνη επιθυμεί και μέχρι τον βαθμό που νιώθει άνετα. Όταν δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ερωτική πράξη ή όταν κατά τη διάρκειά της θελήσει να την σταματήσει, δεν πρέπει να διστάσει ούτε στιγμή και η στάση της πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από τον σύντροφό της.

Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Πιθανότατα έχετε ήδη ενημερώσει την κόρη σας για τη σημασία της καθαριότητας της ευαίσθητης περιοχής. Σε αυτή τη συζήτηση είναι σημαντικό να καταλάβει ότι μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, η καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής είναι ακόμα πιο σημαντική, με δεδομένο ότι εκτίθεται σε περισσότερους παράγοντες τοπικών μολύνσεων και ερεθισμών. Για αυτό πέρα από την καθημερινή υγιεινή με τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού χρειάζεται σχολαστική τοπική καθαριότητα και μετά από κάθε επαφή. Αν παρατηρηθεί κάποιος ερεθισμός, φαγούρα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο, θα πρέπει να σας ενημερώσει για να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Ενημερώστε την κόρη σας για τις επικρατέστερες μεθόδους αντισύλληψης και τονίστε τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού ανεξάρτητα από την μέθοδο που ενδεχομένως ήδη χρησιμοποιεί. Το προφυλακτικό είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ενημέρωση για την ανατομία των γεννητικών οργάνων και των δύο φύλων

Η γνώση πάνω στην ανατομία των δύο φύλων είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθά στην καλύτερη αντίληψη της ερωτικής πράξης και στην πιο αποτελεσματική προφύλαξη της ευαίσθητης περιοχής.

Female reproductive system

Τέλος, φροντίστε να δώσετε στην κόρη σας να καταλάβει ότι μπορεί με άνεση να απευθύνεται σε εσάς για ό,τι την απασχολεί σε σχέση με ερωτική της ζωή, καθώς είστε ο άνθρωπος που με αγάπη, κατανόηση και χωρίς κριτική διάθεση θα την βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Back To Top