skip to Main Content

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.  Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τέτοιου είδους ενοχλήσεις, είτε περιστασιακά είτε σε πιο μόνιμη βάση.

Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας ώστε να διαγνώσει ποια είναι η αιτία του πόνου και να σας καθοδηγήσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός ο πόνος στο σεξ;

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης συνήθως οφείλεται στην περιστασιακή ξηρότητα του κόλπου ή σε κάποια βίαιη ή απότομη κίνηση. Έτσι, τις περισσότερες φορές δεν εμπνέει ανησυχία.

Όταν όμως ο πόνος επανέρχεται και είναι έντονος ή πρωτόγνωρος αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Το σεξ πρέπει να είναι μια ευχάριστη, απολαυστική και όχι επίπονη εμπειρία.

Ποια είναι η φύση του πόνου της ερωτικής επαφής;

Κατά την ερωτική επαφή η γυναίκα μπορεί να νιώσει:

 • πόνο κατά την αρχή της διείσδυσης που στη συνέχεια υποχωρεί
 • πόνο με οποιαδήποτε απόπειρα εισχώρησης
 • οξύ διαπεραστικό πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής
 • αίσθημα καύσου
 • βαθύ πόνο
 • επίμονο πόνο που κρατάει ώρες μετά την επαφή.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ;

 • Κολπική ξηρότητα. Η πιο κοινή αιτία είναι η την οποία αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση ή μετά από αυτή. Ωστόσο, δεν είναι εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα και για μια νεότερη γυναίκα. Η ξηρότητα έχει ως επακόλουθο την  απουσία της φυσικής λίπανσης του κόλπου, η οποία προκαλεί με τη σειρά της ανισορροπία στη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μολύνσεις και το σεξ να καθίσταται ακόμα πιο επώδυνο.
 • Χαλάρωση των βουβωνικών μυών. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο μετά την εμμηνόπαυση. Ένα σύμπτωμα που προκαλεί, είναι η ακράτεια των ούρων και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει κάποιες ασκήσεις για σύσφιξη και ενδυνάμωση των συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων ώστε να εξαλειφθεί ο πόνος.
 • Κολπικός σπασμός. Είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που οφείλεται στην ακούσια σύσπαση των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου και καθιστά τη διείσδυση εξαιρετικά επίπονη. Πολλές φορές μάλιστα, η διείσδυση είναι αδύνατη γιατί καθώς οι μύες συσπώνται φράζουν εντελώς την είσοδο του κόλπου. Η ψυχολογική πίεση της γυναίκας και ο φόβος της εντείνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει υποδεικνύοντας τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις για τη σταδιακή διάνοιξη του κόλπου.
 • Βακτηριδιακή κολπίτιδα. Αν σε συνδυασμό με τον πόνο παρατηρήσετε αλλαγή στην υφή, την οσμή, το χρώμα και την ποσότητα των κολπικών σας υγρών, τότε είναι πιθανό η αιτία να βρίσκεται στην απότομη αύξηση των παθογόνων οργανισμών στον κόλπο σας. Ο γιατρός σας θα προβεί σε καλλιέργεια κολπικού υγρού και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μόλυνση, θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή και την τοπική εφαρμογή των κατάλληλων προϊόντων για την καταπολέμηση του ερεθισμού και τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.
 • Μυκητιασική κολπίτιδα ή καντιντίαση. Η υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida στον κόλπο, προκαλεί ερεθισμό με αποτέλεσμα η γυναίκα να νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Αν ο γυναικολόγος σας διαγνώσει καντιντίαση θα σας συστήσει θεραπεία, πιθανότατα με προϊόντα τοπικής εφαρμογής.
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Συνήθως προκαλούν φλεγμονές και ερεθισμούς, με αποτέλεσμα η επαφή να γίνεται επίπονη.
 • Τραυματισμός. Ενδέχεται να υπάρξει τραυματισμός στην περιοχή, λόγω βίαιης διείσδυσης ή εξαιτίας άλλου γεγονότος.
 • Δερματικός ερεθισμός. Κάποιες δερματολογικές παθήσεις προσβάλουν την περιοχή ανάμεσα στην έξοδο του κόλπου και στον πρωκτό. Μία από αυτές είναι ο σκληροατροφικός λειχήνας. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης η πάσχουσα περιοχή καταπονείται και προκαλείται πόνος. Ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει την κατάλληλη τοπική θεραπεία ώστε να απαλλαγείτε από τον ερεθισμό.
 • Ανατομικά αίτια. Ορισμένες γυναίκες έχουν εκ γενετής είτε ανατομική δυσμορφία που καθιστά τη διείσδυση και την επαφή δύσκολη ή ο παρθενικός τους υμένας είναι παχύς και άκαμπτος

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το πρόβλημα του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή λύνεται ριζικά χάρη στην πολύτιμη συνδρομή του γιατρού σας.  Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κάποιο σχετικό πρόβλημα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Back To Top