skip to Main Content

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι πρώτες μέρες του νέου μωρού στο σπίτι ανατρέπουν τη ζωή των νέων γονιών, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν εντελώς τις συνήθειες τους και να προσαρμοστούν στις ανάγκες του βρέφους.

Με σωστή προετοιμασία, υπομονή και μεθοδικότητα μπορείτε σαν νέοι γονείς να ανταπεξέλθετε με επιτυχία σε αυτή την πρόκληση. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση.

Πριν από τον τοκετό

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού είναι σημαντικό να οργανωθείτε προκειμένου να κάνετε την επάνοδό σας από το μαιευτήριο πιο εύκολη και ομαλή.

Ζητήστε βοήθεια για να καθαρίσετε το σπίτι σας, κυρίως όσον αφορά στις πιο βαριές δουλειές που χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια (πλύσιμο τζαμιών, παντζούρια, καθαριότητα σε απρόσιτα σημεία, τακτοποίηση ντουλάπας κ.λπ.).

Προμηθευτείτε από την αγορά όλα τα απαραίτητα τρόφιμα ντουλαπιού και κατάψυξης, ώστε μετά τον τοκετό να επισκέπτεστε την αγορά μόνο για τα φρέσκα προϊόντα.

Προετοιμάστε τον χώρο του μωρού, καθαρίστε το δωμάτιό του, στρώστε τα κλινοσκεπάσματα και σκεπάστε τα με νάιλον.  Έτσι δεν θα σκονιστούν μέχρι να επιστρέψετε.

Πλύνετε, σιδερώστε και τακτοποιήστε στην ντουλάπα τα ρουχαλάκια του μωρού. Αδειάστε ένα ντουλάπι στην κουζίνα για να αποθηκεύετε τα σκεύη του (μπιμπερό, πιπίλες, βρεφικό θερμόμετρο κ.λπ.) και ένα ράφι στο μπάνιο για να τακτοποιήσετε το αφρόλουτρό του, το ψαλιδάκι για τα νύχια κ.λπ.)

Τέλος, κάνετε τις απαραίτητες συνεννοήσεις για το ποιος θα αναλάβει τί, κατά τη διάρκεια της απουσίας σας στο μαιευτήριο (π.χ. καθαριότητα, μαγείρεμα, βόλτα κατοικιδίου κ.α.).

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι 

Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες ημέρες στο σπίτι με το νέο μωρό θα αποτελέσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εσάς. Η κούραση από τον τοκετό, η απότομη μεταβολή των ορμονικών επιπέδων, η αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου και η φροντίδα του μωρού δημιουργούν μια σχετική αναστάτωση.  Για αυτό μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Σίγουρα υπάρχουν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που μπορούν και θέλουν να σας βοηθήσουν, τουλάχιστον στα πρακτικά θέματα

Τις πρώτες  ημέρες μετά τον τοκετό, το μωρό σας θα κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας και θα ξυπνάει μόνο όταν έρχεται η ώρα να φάει. Αξιοποιήστε τις ώρες που κοιμάται για να ξεκουραστείτε, να φροντίσετε τον εαυτό σας, να επικοινωνήσετε με αγαπημένα πρόσωπα και να κάνετε τις πιο απαραίτητες δουλειές.

Γενικά, αφιερώστε τον χρόνο σας στο παιδί σας και στον εαυτό σας και μην σας απασχολεί ιδιαίτερα η όποια ακαταστασία του σπιτιού. Θα έχετε άπλετο χρόνο να ασχοληθείτε με το σπίτι σας αργότερα, όταν σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα ύπνου και φαγητού του μωρού σας.

Η φροντίδα του μωρού κατά τις πρώτες ημέρες

Το νεογέννητο έχει ανάγκη από φαγητό, καθαριότητα, ζεστασιά και στοργή. Ας τα δούμε όμως ένα προς ένα.

Φαγητό

Τις πρώτες ημέρες το νεογέννητο πίνει μόνο γάλα. Το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών του αναγκών. Παράλληλα σαν  νέα μητέρα θα απολαμβάνετε την ευκολία που σας προσφέρει ο θηλασμός, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα του μωρού, χωρίς καμία προετοιμασία, όπου και αν βρίσκεστε. Αν χρειαστεί να λείψετε ή για να επιστρέψετε στην εργασία σας, μπορείτε να αντλείτε με χειροκίνητη ή ηλεκτρονική αντλία το γάλα ώστε να προσφέρεται με μπιμπερό στο μωρό σας κατά τη διάρκεια της απουσίας σας από το πρόσωπο που θα το φροντίζει.

Στην σπάνια περίπτωση αδυναμίας θηλασμού, ο παιδίατρός σας θα σας συστήσει τη κατάλληλη φόρμουλα γάλακτος για το μωρό σας. Θα πρέπει συνεπώς να μεριμνήσετε για την προμήθεια των κατάλληλων σκευών και συσκευών, όπως μπιμπερό, βραστήρα, συσκευή  διατήρησης της θερμοκρασίας του νερού, θερμός (για όταν  βρίσκεστε εκτός σπιτιού) και αποστειρωτή.

Καθαριότητα

Είναι γεγονός ότι η καθαριότητα του μωρού απασχολεί αρκετά τους νέους γονείς. Τα νεογέννητα έχουν αρκετές κενώσεις ανά 24ώρο. Για αυτό, πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πάνα τους και αν είναι λερωμένη να την αλλάζετε το συντομότερο δυνατό καθαρίζοντας διεξοδικά την ευαίσθητη περιοχή.

Δεν είναι απαραίτητο να πλένετε το μωρό με τρεχούμενο νερό μετά από κάθε κένωση. Μερικά μωρομάντηλα και ένα «νοτισμένο» πανί είναι αρκετά για την καθαριότητά του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν κάνει κρύο.

Ωστόσο, μία φορά την ημέρα, ιδανικά πριν το βάλετε για ύπνο το βράδι, προσφέρετέ του ένα χαλαρωτικό μπάνιο με χλιαρό νερό και το αφρόλουτρο που σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας. Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε να αλείφετε την καθαρισμένη και στεγνωμένη ευαίσθητη περιοχή με ειδική κρέμα κατά των συγκαμάτων.

Ζεστασιά

Τα νεογέννητα αγαπούν τη ζεστασιά και αισθάνονται άνεση και ασφάλεια στη θαλπωρή της. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προσπαθήστε να διατηρείτε μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία στον χώρο γύρω στους 20-21o C.  Μην ξεχνάτε να φοράτε στο μωρό πάντα καλτσάκια μέσα από το φορμάκι του και βαμβακερά εσώρουχα. Τη νύχτα, ένας υπνόσακος θα σας λύσει τα χέρια καθώς δεν θα έχετε την έννοια μήπως ξεσκεπαστεί.

Στοργή

Το νεογέννητο έχει μεγάλη ανάγκη από αγκαλιά. Μέσα στην αγκαλιά νιώθει ασφάλεια και ζεστασιά, χαλαρώνει και παρηγορείται.  Προσφέρετε την αγκαλιά σας απλόχερα και μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει κίνδυνος να κακομάθει, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο.

Να θυμάστε ότι οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι είναι μια παροδική φάση, με δυσκολίες και όμορφες στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη σας.

Καλό ξεκίνημα στη νέα σας ζωή ως γονείς!

Σχετικά άρθρα:

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΝΑ…ΚΟΙΜΑΤΑΙ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Back To Top