ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ: ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΥΧΝΑ;
Η κολπίτιδα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας της γυναίκας και η νούμερο ένα αιτία επίσκεψής στον γυναικολόγο.
Συγκεκριμένα, η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου που ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα.
Οι δύο κυριότερες αιτίες που προκαλούν κολπίτιδες είναι οι μύκητες και τα βακτήρια. Συνεπώς στην πρώτη περίπτωση ονομάζεται μυκητιασική κολπίτιδα ή καντιντίαση και στη δεύτερη βακτηριακή κολπίτιδα.
Η μυκητιασική κολπίτιδα εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Κνησμός και ερεθισμός του κόλπου και του αιδοίου.
- Αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή της ούρησης
- Πόνος στον κόλπο
- Παχύρευστη λευκή ή γκρίζα άοσμη κολπική έκκριση
Η βακτηριακή κολπίτιδα έχει διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης:
- Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων
- Αλλοίωση της οσμής των γεννητικών οργάνων
- Ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού ή και πόνου
- Εντονη, δυσαρεστη οσμή «ψαριου» (είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει κυρίως και από την μυκητιασική κολπίτιδα)
Τί προκαλεί συχνές κολπίτιδες;
Υπάρχει μια σειρά από λόγους που προκαλούν τις συχνές κολπίτιδες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:
- Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
- Λήψη αντιβιοτικών
- Ορμονική ανισορροπία
- Σφάλματα στην καθημερινή υγιεινή
- Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή
- Οι ενδοκολπικές πλύσεις με αντισηπτικά
- Τα πολύ στενά ή και νάιλον ρούχα και εσώρουχα
Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες;
Για να προστατευτείτε από τις επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες πρέπει να προσέξετε αρκετά σημεία στην καθημερινότητα σας.
- Να αποφεύγετε τα στενά, ελαστικά νάιλον ρούχα και εσώρουχα. Τα νάιλον υφάσματα δεν αφήνουν στην περιοχή τη δυνατότητα να αερίζεται και κατά συνέπεια ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών.
- Να αποφεύγετε τα στρινγκ εσώρουχα γιατί από τη στενή λωρίδα υφάσματος που έρχεται σε επαφή με τον πρωκτό, ενδέχεται να μεταφερθούν μικρόβια στο αιδοίο και στον κόλπο σας.
- Επιλέξτε σερβιέτες με βαμβακερή επιφάνεια και σερβιετάκια χωρίς νάιλον επίστρωση για να αερίζεται επαρκώς η περιοχή.
- Μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, μη παραμένετε για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη λοιμώξεων. Επίσης, μην κάθεστε απευθείας πάνω στην άμμο ή σε ξαπλώστρες χωρίς να απλώσετε στεγνή πετσέτα.
- Φροντίστε την καθαριότητα των γεννητικών σας οργάνων τόσο πριν όσο και μετά τη σεξουαλική επαφή και το ίδιο ζητήστε και από τον ερωτικό σας σύντροφο.
- Αν δεν έχετε σταθερό ερωτικό σύντροφο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε επαφή για να είστε απόλυτα σίγουρες.
- Όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές στο σκούπισμα της περιοχής και να το κάνετε πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μην περάσουν μικρόβια από τον πρωκτό στο αιδοίο.
- Για την καθημερινή σας καθαριότητα προτιμήστε ειδικά προϊόντα, για την ευαίσθητη περιοχή, που έχουν την κατάλληλη σύνθεση προκειμένου να μην διαταραχθεί η φυσική χλωρίδα του κόλπου και να μην προκληθούν ερεθισμοί.
- Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά γιατί καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του κόλπου σας και τον κάνουν επιρρεπή σε λοιμώξεις.
- Προτιμήστε να κάνετε ντους και όχι αφρόλουτρο (να γεμίζετε με νερό τη μπανιέρα) ώστε να αποφύγετε την εισχώρηση μικροβίων από το νερό.
- Κατά τη διάρκεια τα περιόδου σας να αλλάζετε συχνά σερβιέτα, ακόμα και όταν η ροή είναι περιορισμένη.
- Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας σας, όπου οι κολπικές εκκρίσεις είναι αυξημένες να αλλάζετε συχνά σερβιετάκι.
- Προσπαθήστε , τουλάχιστον, όσο βρίσκεστε στο σπίτι σας, να φοράτε άνετα, βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, χωρίς σερβιετάκι για να αερίζεται επαρκώς η περιοχή, να πέφτει η θερμοκρασία της και να μειώνεται η υγρασία.
- Σε περίπτωση που παίρνετε αντιβιοτικά, να καταναλώνετε καθημερινά ένα γιαούρτι με πέτσα, για να προλάβετε μια ενδεχόμενη μυκητίαση.
- Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, να ελέγχετε το επίπεδο του σακχάρου σας συχνά γιατί οι υψηλές του τιμές αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης μυκητών.
- Προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας και μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε.
Αν παρόλα αυτά οι κολπίτιδες επιμένουν να εμφανίζονται, θα πρέπει να προβείτε σε πιο λεπτομερή ιατρικό έλεγχο, που θα περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη ή κάποιας έκπτωσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος σας έχει τον πρώτο λόγο. Γνωρίζοντας το ιατρικό σας ιστορικό είναι σε θέση να αποφασίσει μετά από κλινικό ή και εργαστηριακό έλεγχο, ποια θεραπευτική αγωγή θα σας προτείνει. Πάντοτε λοιπόν να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Σχετικά άρθρα: