ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η κολπική μυκητίαση, είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων στον κολπικό ιστό και αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση μετά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το σώμα μας εκτίθεται στη ζέστη, στον ιδρώτα και στην υγρασία. Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες.
Ας εξετάσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα αλλά και τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης της κολπικής μυκητίασης.
Ποιες είναι οι αιτίες της κολπικής μυκητίασης;
Τα περισσότερα κρούσματα κολπικής μυκητίασης προκαλούνται από τον μύκητα Candida Albicans για αυτό και συχνά η εν λόγω πάθηση αναφέρεται με το όνομα «καντιντίαση». Η διάγνωση γίνεται μέσω λήψης κολπικού επιχρίσματος από τον γιατρό.
Αν και οι μύκητες είναι φυσιολογικά παρόντες στον κολπικό ιστό, μερικές φορές μπορεί να υπάρχει υπερανάπτυξή τους, η οποία συνήθως οφείλεται στις παρακάτω αιτίες:
- Λήψη αντιβιοτικών που μπορεί να μειώσει τα «καλά» βακτήρια του κόλπου.
- Αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη, τη λοχεία ή την εμμηνόπαυση.
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Διαβήτης ή υψηλά επίπεδα σακχάρoυ στο αίμα.
- Τα αντισυλληπτικά τα οποία σε κάποιες γυναίκες αλλάζουν το ορμονικό περιβάλλον του κόλπου και ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης
- Μετάδοση της λοίμωξης από το έντερο
- Σεξουαλική επαφή, αν και δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης;
Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι αρκετά διακριτά και περιλαμβάνουν:
- Κνησμό, φαγούρα και ερεθισμό στην περιοχή του αιδοίου και του κόλπου
- Παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο
- Καύσος κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή
- Ερεθισμός ή πόνος στο αιδοίο ο οποίος επιδεινώνεται κατά την σεξουαλική επαφή ή και κατά την ούρηση
- Οίδημα (πρήξιμο) τοπικά, εξωτερικά στο δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων
Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται πάντα κάποιες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της κολπικής μυκητίασης, διότι συνήθως διαγιγνώσκεται με βάση κλασική κλινική εικόνα και συμπτώματα.
Βέβαια πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε αυξημένη κολπική έκκριση δεν ταυτίζεται με μυκητίαση.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από την κολπική μυκητίαση;
Η πλειονότητα των γυναικών μία ή και περισσότερες φορές στη ζωή τους θα αναπτύξουν κολπική μυκητίαση, με δεδομένο ότι όπως προαναφέραμε είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Ωστόσο υπάρχουν προστατευτικά μέτρα που μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες.
Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:
- Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, που απορροφούν τον ιδρώτα και διατηρούν την περιοχή πιο δροσερή σε σχέση με τα συνθετικά.
- Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα γιατί εμποδίζουν τον αέρα να εισέλθει στην ευαίσθητη περιοχή.
- Αλλάζετε γρήγορα τα νωπά ή βρεγμένα ρούχα, μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα.
- Κρατήστε την ευαίσθητη περιοχή σας καθαρή και στεγνή, σκουπίζοντάς την καλά μετά το ντους, με απαλές ταμποναριστές κινήσεις και πάντα με μια καθαρή πετσέτα που χρησιμοποιείτε αποκλειστικά εσείς.
- Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα για την περιοχή του κόλπου.
- Για την καθημερινή σας υγιεινή χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού που θα βοηθήσει στη διατήρηση του φυσικού pH του κόλπου, και θα σας ανακουφίσει από την όποια δυσφορία, κνησμό, ερυθρότητα και φλόγωση.
- Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
- Καλό θα ήταν να αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν τη ζέστη και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή για όσο διάστημα υπάρχει το πρόβλημα
- Περιορίστε τη χρήση αντιβιοτικών μόνο στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητα και σας τα έχει συνταγογραφήσει γιατρός.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση;
Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως κνησμό, καύσο, πρήξιμο ή ερυθρότητα στον κόλπο, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας. Ο γιατρός σας έπειτα από συνεκτίμηση της κλινικής εξέτασης και των εργαστηριακών ευρημάτων, μπορεί να σας προτείνει θεραπεία με προϊόντα τοπικής εφαρμογής όπως μια κρέμα που βοηθά στη διατήρηση του pH του κόλπου, αναστέλλει τη δραστηριότητα και ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και προστατεύει την πάσχουσα περιοχή από περαιτέρω ερεθισμό. Ενδέχεται ακόμα να συστήσει αγωγή από το στόμα ή συνδυασμό των δύο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα λειτουργήσει προς όφελός σας και η φροντίδα της υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής με ένα κατάλληλο προϊόν καθαρισμού.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης και να αναζητάτε άμεση ιατρική βοήθεια. Με την ορθή προστασία και αντιμετώπιση, η συχνή αυτή πάθηση μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.