skip to Main Content
Woman Sitting On Towel By The Beach

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ & ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Καλοκαιρινές διακοπές και υγιεινή του κόλπου: Τί να προσέξετε

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών η ευαίσθητη περιοχή είναι πιο ευάλωτη  από ό,τι συνήθως. Η ζέστη, ο ιδρώτας, το κολύμπι, η ηλιοθεραπεία, τα ταξίδια και η πιο ελεύθερη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και ενοχλήσεις στον κόλπο σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα και να χαρείτε ανέμελα το καλοκαίρι.

Πριν φύγετε διακοπές       

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διακοπές σας, ώστε να είστε πιο προετοιμασμένες.

Αποτριχωθείτε εγκαίρως. Μην αφήσετε την αποτρίχωση του μπικίνι σας για την τελευταία στιγμή. Αποτριχώστε την περιοχή εγκαίρως και διατηρήστε την ενυδατωμένη χρησιμοποιώντας κατάλληλες ενυδατικές κρέμες.

Βάλτε στη βαλίτσα σας τα κατάλληλα ρούχα και εσώρουχα. Αποφύγετε τα στενά παντελόνια και τα συνθετικά  υφάσματα. Πάρτε μαζί σας βαμβακερά ή λινά άνετα ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα. Βάλτε στις αποσκευές σας επαρκή αριθμό εσωρούχων, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι  χρειάζεται να αλλάζετε πιο συχνά.

Πάρτε μαζί σας είδη περιόδου. Κάποιες φορές η περίοδος εμφανίζεται νωρίτερα από το αναμενόμενο και σίγουρα δεν θα θέλατε να σας βρει απροετοίμαστες, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε κάποιο απομονωμένο μέρος.

Τοποθετήστε στο νεσεσέρ σας είδη καθαρισμού και φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής. Για να είστε σίγουρη για την υγιεινή σας και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών, πάρτε μαζί σας τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ισορροπία του pH του κόλπου σας στο σωστό επίπεδο και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Ready suitcase for summer vacations

 Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας

Προσπαθήστε να σηκώνεστε συχνά από τη θέση σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ίσως χρειαστεί να μείνετε πολλές ώρες καθιστή σε μια θέση. Σε αυτή την περίπτωση, ο κόλπος θερμαίνεται, η ροή του αίματος μειώνεται και η υγρασία αυξάνεται, καθιστώντας τον κόλπο σας πιο ευάλωτο σε μυκητιασικές κολπίτιδες. Για αυτό όταν ταξιδεύετε οδικώς είναι συνετό να κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση. Αντίστοιχα στο αεροπλάνο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορείτε να σηκώνεστε, έστω και για λίγο, όρθια μπροστά από τη θέση σας.

Να ουρείτε συχνά. Οι συχνές μετακινήσεις και ο αυξημένος χρόνος που περνάτε εκτός σπιτιού κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη συχνή ούρηση. Είναι όμως σημαντικό να μην την αμελείτε, γιατί η ούρηση από μόνη της αποτελεί έναν φυσικό τρόπο να ξεπλένεται η ευαίσθητη περιοχή και να παρασύρονται προς τα έξω οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Το καλοκαίρι είναι σχεδόν αναπόφευκτες οι επισκέψεις σε κοινόχρηστες τουαλέτες. Είτε στο πλοίο, είτε στο αεροπλάνο, είτε στο εστιατόριο, κάπου θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε. Όσο καθαρή και αν φαίνεται μια κοινόχρηστη τουαλέτα μπορεί να κρύβει κινδύνους. Για αυτό χρησιμοποιήστε την με μεγάλη προσοχή. Εφοδιαστείτε με ειδικά καλύμματα τουαλέτας μιας χρήσης και σκουπιστείτε καλά μετά από την ούρηση ή την αφόδευση, πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω. Αν υπάρχει διαθέσιμη βρύση ξεπλύνετε την περιοχή με λίγο νερό και στεγνώστε με χαρτί εκτελώντας ταμποναριστές κινήσεις.

Σεξουαλικές επαφές, με προφύλαξη. Η ανεμελιά του καλοκαιριού συνήθως ανεβάζει την ερωτική διάθεση. Αντίστοιχα λοιπόν θα πρέπει να αυξηθεί και η αίσθηση ευθύνης, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση που υπάρχει σταθερός σύντροφος και η επαφή γίνεται χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, θα πρέπει να μεριμνήσουν και οι δύο σύντροφοι  για την επιμελή  καθαριότητά των γεννητικών τους οργάνων πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σταθερός ερωτικός σύντροφος, είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού.

Couple holding condom

Τί να προσέξετε στην παραλία. Η επιλογή μιας καθαρής θάλασσας και μιας αντίστοιχα καθαρής παραλίας είναι το πρώτο ζητούμενο για την αποφυγή κάθε είδους προβλήματος υγείας.                Οι παραλίες με βότσαλο θεωρούνται πιο ασφαλείς για την υγιεινή του κόλπου, λόγω της απουσίας των κόκκων άμμου που εύκολα εισχωρούν στην ευαίσθητη περιοχή μεταφέροντας μικροοργανισμούς.

Ωστόσο, όποιο είδος παραλίας και αν επιλέξετε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική σε μερικά σημεία:

  • Αμέσως μετά το μπάνιο να αλλάζετε μαγιό και να φοράτε ένα στεγνό ώστε να αποβάλλεται η περίσσεια υγρασία από την περιοχή.
  • Πάνω στην ξαπλώστρα να απλώνετε πάντα πετσέτα, ενώ αν δεν χρησιμοποιείτε ξαπλώστρα, να στρώνετε πρώτα μια ψάθα και πάνω της να απλώνετε την πετσέτα, ώστε να απορροφάται καλύτερα η υγρασία.
  • Αποφεύγετε να κάθεστε στην υγρή ή στεγνή άμμο απευθείας με το μαγιό σας καθώς και σε άλλες επιφάνειες όπως σε καρέκλες ή στο χείλος της πισίνας.
  • Κάντε ντους κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα, εφόσον η παραλία διαθέτει τη σχετική υποδομή.
  • Όταν επιστρέψετε στη βάση σας, κάντε αφροντούς και καθαρίστε την ευαίσθητη περιοχή με κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης.
  • Στη συνέχεια, πλύντε σχολαστικά τα μαγιό σας και στεγνώστε τα καλά.

Woman enjoying beach shower

 

Φροντίστε τη διατροφή σας. Η υγιεινή του κόλπου έχει άμεση σχέση με τη διατροφή σας. Στις διακοπές οι διατροφικές συνήθειες είναι αναμενόμενο να αλλάζουν και οι σωστές πρακτικές να χαλαρώνουν. Όμως για  να προφυλάξετε τη γενική σας υγεία και ευεξία φροντίστε να μένετε ενυδατωμένες πίνοντας πολύ νερό και φυσικούς χυμούς. Επιπλέον, για να διατηρήσετε το pH του κόλπου σας στα επιθυμητά επίπεδα καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι.

Μετά από τις διακοπές

Η επιστροφή σας από τις διακοπές αποτελεί μια άριστη ευκαιρία για τον τακτικό γυναικολογικό σας έλεγχο. Ακόμα και αν δεν νιώθετε καμία ενόχληση, ο γιατρός σας με κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο θα διαπιστώσει αν όλα είναι φυσιολογικά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα σας ενημερώσει ανάλογα και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Σχετικά άρθρα:

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΟΛΠΟΥ

Back To Top