skip to Main Content

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ “ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ”ΠΕΡΙΟΧΗΣ;

Οι σύγχρονες γυναίκες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα πλήθος ρόλων και παράλληλα να κρατήσουν και τις πιο ευαίσθητες ισορροπίες που αφορούν το σώμα και την υγεία τους. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που ενδέχεται να διαταράξουν αυτή την ισορροπία και να προκαλέσουν δυσφορία, ερεθισμούς και άλλα τοπικά προβλήματα.

Παράγοντες που μεταβάλλουν τις ευαίσθητες ισορροπίες

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή αντιμετωπίζει κατά καιρούς τις δικές της ανάγκες και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες ή από συνδυασμό αυτών. Οι πιο σημαντικοί είναι:

Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά την άμυνα του οργανισμού, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα «καλά» βακτήρια και να πολλαπλασιάζονται οι μύκητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κνησμό, αυξημένες εκκρίσεις και άλλες κολπικές ενοχλήσεις.

Μέσα στις αλλαγές που υφίσταται το σώμα της γυναίκας κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι και η αλλαγή της ισορροπίας στην ευαίσθητη περιοχή ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα διατηρούν τα τοιχώματα του κόλπου παχιά και υγιή με αποτέλεσμα όταν αρχίσουν να ελαττώνονται τα επίπεδα τους, το κολπικό τοίχωμα να γίνεται ξηρότερο, λεπτότερο και πιο ευαίσθητο.

Οι κολπικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στις ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τη σύνθεση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας και κατά συνέπεια την ισορροπία του κόλπου.

Επίσης, όσο μια γυναίκα θηλάζει έχει χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, δηλαδή ορμόνες που επιτρέπουν στον κόλπο να παράγει μια βλέννα η οποία είναι σημαντική για τη λίπανσή του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κολπική ξηρότητα.

Η αντιβίωση καταστρέφει εκτός από τα επιβλαβή βακτήρια και τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών που δημιουργούν μολύνσεις.

Πώς να κρατήσετε υγιή την ευαίσθητη περιοχή

Είναι σημαντικό να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, ώστε να διασφαλίζετε την υγεία του ουρογεννητικού συστήματος και ταυτόχρονα να υιοθετήσετε κάποιες καλές συνήθειες, όπως να φοράτε άνετα ρούχα, να αποφεύγετε τα συνθετικά εσώρουχα και την πολύωρη παραμονή με βρεγμένο μαγιό κατά τους θερινούς μήνες.

Η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να είναι καθημερινή, αλλά χωρίς υπερβολές. Τα ισχυρά αντισηπτικά διαλύματα καλό είναι να αποφεύγονται γιατί καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα των γεννητικών οργάνων, διευκολύνοντας έτσι την παρουσία παθογόνων οργανισμών και τη συχνότερη εμφάνιση λοιμώξεων. Χρησιμοποιείστε ένα ειδικά σχεδιασμένο απαλό αφρό για την καθημερινή υγιεινή που φροντίζει για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής, ενυδατώνει, διατηρεί το φυσιολογικό pH, ανακουφίζει από τη δυσφορία και είναι κατάλληλος για γυναίκες όλων των ηλικιών.

Τέλος, για καθετί που ενδέχεται να παρατηρήσετε στην ευαίσθητη περιοχή πέραν του συνηθισμένου, είναι συνετό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος είναι σε θέση, με βάση το ιατρικό σας ιστορικό και την κλινική σας εικόνα, να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει.

Σχετικά άρθρα:

ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ. ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΩΣ Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΣΑΣ

Back To Top