skip to Main Content

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

Πότε πρέπει να ξεκινούν τα νέα κορίτσια τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο και γιατί;

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς των έφηβων κοριτσιών, είναι το πότε πρέπει να προγραμματίσουν την πρώτη επίσκεψη της κόρης τους στον γυναικολόγο.

Το ετήσιο τεστ Pap, τυπικά, ξεκινάει από την ηλικία των 21 ετών, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας. Όμως, γυναικολογικά ζητήματα, που χρήζουν ιατρικής εκτίμησης, μπορεί να προκύψουν και νωρίτερα στη ζωή της.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό ζήτημα, είναι θεμιτό τα νέα κορίτσια να επισκεφτούν τον γυναικολόγο στο πλαίσιο της πρόληψης και της συμβουλευτικής καθοδήγησης.

Τί να περιμένει ένα νεαρό κορίτσι κατά την πρώτη της επίσκεψη στον γυναικολόγο;

Μετά την εμφάνιση της πρώτης περιόδου, ανάμεσα στα 12-15 χρόνια, θα ήταν ωφέλιμη μια επίσκεψη στον γυναικολόγο, προκειμένου να γίνει ένας πρώτος έλεγχος, ακόμα και αν το κορίτσι δεν είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργό. Σε αυτή την περίπτωση, σπάνια απαιτείται πυελική εξέταση και συνήθως ο γιατρός αρκείται στην ψηλάφηση και στο υπερηχογράφημα. Τα νεαρά κορίτσια πρέπει να το γνωρίζουν αυτό ώστε να νιώθουν πιο χαλαρά κατά την επίσκεψή τους στον γιατρό.

Τί θα συζητηθεί ανάμεσα στον γιατρό και στο έφηβο κορίτσι κατά την πρώτη της επίσκεψη;

Η πρώτη επίσκεψη ενός νεαρού κοριτσιού στον γυναικολόγο περιλαμβάνει κυρίως συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης λοιπόν, ο γυναικολόγος θα προσπαθήσει να εδραιώσει  μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκείνον και στην νεαρή, ώστε να νιώσει άνετα και να μιλήσει ανοιχτά για τα γυναικολογικά ζητήματα που την απασχολούν.

Παράλληλα, ο γυναικολόγος θα της δώσει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση, τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και την αποφυγή των βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνεύματος και τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία. Υπάρχουν πολλά θέματα για να συζητηθούν με ένα νεαρό κορίτσι και η κουβέντα μπορεί να προσαρμοστεί στις απορίες και στις ανησυχίες της.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για το οποίο οι γονείς με νεαρά κορίτσια επισκέπτονται τον γυναικολόγο είναι η ενημέρωση για το εμβόλιο κατά του ανθρώπινου θηλώματος HPV. Συνήθως ο παιδίατρος έχει ήδη φροντίσει να ενημερώσει την οικογένεια, αφού ο εμβολιασμός ιδανικά πραγματοποιείται ανάμεσα στην ηλικία των 11-14 ετών. O έγκαιρος εμβολιασμός, προτού το κορίτσι ξεκινήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι πιο αποτελεσματικός. Αν όμως το κορίτσι δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε, ο γυναικολόγος θα προτείνει τον εμβολιασμό της ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τέλος, πολλές οικογένειες που έχουν σεξουαλικά ενεργές κόρες στην εφηβεία, ζητούν από τον γυναικολόγο συμβουλές σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο αντισύλληψης για εκείνες.

Πόσο συχνά πρέπει ένα έφηβο κορίτσι να επισκέπτεται τον γυναικολόγο;

Αν κατά την πρώτη επίσκεψη ο γιατρός κρίνει ότι όλα είναι φυσιολογικά, μπορεί για αρκετά χρόνια ακόμα να μην χρειαστεί άλλη επίσκεψη. Αν όμως διακρίνει κάποια ζητήματα, θα σας ενημερώσει εκείνος για τις επόμενες κινήσεις σας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να οδηγήσουν ένα έφηβο κορίτσι στον γυναικολόγο;

Η απουσία δευτερευόντων σεξουαλικών χαρακτηριστικών έως την ηλικία των 13 ετών. Όταν έως αυτή την ηλικία δεν υπάρχει ανάπτυξη του μαστού και της ηβικής τριχοφυΐας.

Η μη εμφάνιση περιόδου μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Αν η περίοδος δεν έχει εμφανιστεί παρόλο που τα δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά είναι αναπτυγμένα.

Η εξαιρετικά επίπονη περίοδος. Η περίπτωση που η νεαρή γυναίκα έχει τόσο έντονη δυσμηνόρροια που δεν μπορεί να την διαχειριστεί με απλά μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Η περίοδος με μεγάλη ροή αίματος. Αν κατά τη διάρκεια της περιόδου γεμίζουν περισσότερες από δύο σερβιέτες μέσα σε διάστημα 3 ωρών ή αν η ροή περιλαμβάνει πολλά και μεγάλα κομμάτια αιμάτινου ιστού.  

Η απουσία περιόδου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ακανόνιστη περίοδος είναι φυσιολογική στην εφηβεία.  Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμφάνιση της περιόδου είναι δυνατόν να παραλειφθούν ένας ή δύο μήνες ή αντίθετα κάποιες φορές η συχνότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Όμως, εάν το διάστημα απουσίας της περιόδου διευρυνθεί σημαντικά, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από τον γιατρό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η έφηβη είναι σεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

Ο γυναικολόγος διαθέτει την κατάρτιση και την εμπειρία, να συμβουλεύει κάθε έφηβο κορίτσι, ώστε να λειτουργεί με σύνεση και υπευθυνότητα, όσον αφορά τα γυναικολογικά και σεξουαλικά ζητήματα, τόσο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όσο και στην ενήλικη ζωή.

Back To Top